MagazínZdraví

Avokádo: nutriční hodnoty a jak ho vypěstovat?

Avokádo je bohaté na nutriční vlastnosti a živiny. Věděli jste, že můžete avokádo využít mnoha způsoby? Proč je spojováno s lepším zdravím srdce a trávením? V našem článku se dozvíte vše, co potřebuje o avokádu vědět.

Avokádo: vlastnosti, nutriční hodnoty a jak ho vypěstovat?

Věděli jste, že avokádo je ovoce bohaté na mono nenasycené tuky, které mohou mít nespočet zdravotních výhod? Pokud je konzumováno v přiměřeném množství, je vhodné i pro nízkokalorickou dietu. Pojďme se o avokádu dozvědět více.

Co je avokádo?

Avokádo je plodem avokádového stromu, které patří do čeledi Lauraceae a pěstuje se především v tropických oblastech (Mexiko, Peru, Brazílie, Itálie).

Ovoce má tvar hrušky a má zelenou slupku, která dozráváním ovoce postupem času tmavne a má tendenci zčernat. 

Přestože se jedná o ovoce, ve skutečnosti jsou jeho organoleptické vlastnosti a nutriční hodnoty velmi odlišené od čerstvého ovoce než jsme zvyklí. Ve skutečnosti se nejčastěji používá na slané přípravky a je považováno hlavně za zdroj tuku.

Jaké jsou výhody avokáda?

Avokádo má více draslíku než banán!

Věděli jste, že avokádo obsahuje více draslíku než banán? 

Draslík je elektrolyt, který hraje v lidském těle mnoho rolí. Například pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle. Pomáhá také regulovat krevní tlak a je také klíčovým hráčem při produkci energie v těle.

Je velmi důležitý pro sportovce spolu v kombinaci se sodíkem. 

Pokud ve vašem těle nemáte dostatek draslíku (největším problém je, že nekonzumujete dost potravin bohatých na draslík), tak se u vás mohou objevit příznaky jako jsou svalové křeče, únava a nebo slabost. 

Studie z roku 2012 ve skutečnosti ukázala, že lidé s nízkou hladinou draslíku měli více než dvakrát více srdečních problémů než ti, kteří měli normální hladinu draslíku v krvi.

Ale to není vše… Avokádo také obsahuje další živiny, které naše tělo potřebuje. Obsahuje například:

  • Vápník → pomáhá udržovat silné a zdravé kosti
  • Hořčík → reguluje hladinu cukru v krvi
  • Vitamín B6 → pro zdravou pokožku
  • Kyselina listová → podporuje imunitní systém
  • Vitamín E → antioxidant, který chrání před volnými radikály
  • Lutein

Avokádo je nabyté mononenasycenými mastnými kyselinami, které jsou zdravé pro srdce

Avokádo je zdravé ovoce, které je nabité mononenasycenými tuky, které jsou prospěšné pro srdce. Bylo vědecky dokázáno, že snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi, a snižují tím riziko srdečních onemocněních. 

Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že konzumace jednoho avokáda denně může snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 10 %. 

Podle lékařů je avokádo také dobrým zdrojem:

  • Kyseliny olejvé
  • Luteinu
  • Vitamínu E
  • Folátu

A dalších živin, které dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a předcházet tak mrtvici.

Dalším důvodem proč je avokádo tak zdravé je to, že obsahuje vysokou dávku sodíku, který je také nezbytný pro vaše tělo.

Avokádo obsahuje vysokou dávku vlákniny

Avokádo obsahuje více vlákniny než jakékoliv jiné ovoce.

Vláknina je typ sacharidů, který vaše tělo nedokáže strávit, takže prochází vaším trávicím traktem a poté ven z těla. Pomáhá vám cítit se déle sytí a může také snížit hladinu krevního cukru a cholesterolu. 

Mnoho lidí si myslí, že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny způsobuje plynatost, ale není tomu tak. Ve skutečnosti se jedná o nestravitelné sacharidy, které jsou zodpovědné za většinu nepříjemných vedlejších účinků spojených s dietami s vysokým obsahem vlákniny, jako je nadýmání, bolest břicha a průjem.

Lidé, kteří konzumují avokádo tak podporují svoje zdraví!

Avokádo je chutné a zdravé ovoce. Několik studií dokázalo, že lidé, kteří jedí avokádo jsou zdravější než ti, kteří ho nejedí.

Ve skutečnosti milovníci avokáda je více ovoce a zeleniny. Díky tomu mají mnohem vyšší příjem vlákniny, mono nenasycených mastných kyselin, draslíku a hořčíku. 

Hledáte dietu na hubnutí? Vyzkoušejte Keto dietu!

Extrakt z avokáda pomáhá zmírnit příznaky artritidy.

Avokádový olej je extrakt z avokáda, který lze můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou. 

Bylo nabízeno jako účinná léčba pro lidi s artritidou a existují i určité důkazy na podporu tohoto tvrzení. V klinických studiích bylo prokázáno, že extrakt zmírňuje příznaky artritidy, ale může to trvat až několik týdnů, než zaznamenáte zlepšení.

Avokádový olej se dá také použít na kůži k léčbě suchosti a zánětu způsobeného ekzémem nebo chronickým kožním onemocněním. 

Protože avokádový olej obsahuje tolik antioxidantů, může pomoci zpomalit proces stárnutí vaší pokožky tím, že jí chrání před škodlivými UV paprsky. 

Avokádo je výborné v mnoha ohledech!

Je totiž velmi chutné, výživné a také všestranné. Může se použít do sendvičů, salátů nebo jako přísada do těstovin nebo dezertů. 

Můžete ho také přimíchat do smoothie.

Je také velmi zdravé, protože obsahuje více draslíku než banán. Obsahuje totiž téměř více než 20 různých vitamínů, minerálů včetně vitamínu E, který pomáhá předcházet srdečním onemocněním tím, že snižuje krevní tlak a zároveň zvyšuje hladinu energie. 

Obsahuje také vitamín K, který podporuje zdraví kostí, reguluje tělesné funkce a zabraňuje osteoporóze. Dalším významným vitamínem je vitamín B6, který pomáhá uvolňovat energii ze sacharidů, které se ukládají v těle.

Konzumace avokáda je spojena s nižším rizikem metabolických syndromů

Věděli jste, že konzumace avokáda je spojena s lepší kvalitou stravy a příjmem živin? Také pomáhá snížit riziko metabolického syndromu u dospělých a dětí.

Ve studii, která byla publikovaná vědci, tak se zjistilo že lidé kteří jedli avokádo, měli tendenci mít mnohem nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než ti, kteří nejedli avokádo. Měli také větší příjem vlákniny a vitamínu E.

 Vědci se domnívají, že tyto faktory mohou pomoci vysvětlit, proč u účastníků s vyšší spotřebou avokáda byla menší pravděpodobnost rozvoje metabolického syndromu.

Konzumace avokáda může předcházet rakovině

Avokádo je plné karotenoidů, což jsou silné antioxidanty, které mohou pomoci předcházet rakovině. 

Konzumace avokáda je spojována s nižším rizikem rakoviny prsu. V jedné studii měly ženy, které jedly ovoce alespoň 5x týdně, zhruba o polovinu nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než ty, které jedly ovoce méně než jednou měsíčně nebo vůbec.

Jiné studie také ukázaly, že konzumace avokáda může pomoci snížit riziko rakoviny prostaty a rakoviny plic.

Avokádo je velmi chutné a všestranné 

Věděli jste o tom, že avokádo má všestranné využití? Je skvělým doplňkem mnoha receptů, včetně salátu, sendvičů a občerstvení. Můžete z něj připravit i guacamole, nebo si jen avokádo jen tak namazat na chleba.

Pokud chcete jíst zdravě, tak se doporučuje avokádo přidávat do mnoha receptů a pokrmů. 

Výhody avokáda

Díky svým nutričním vlastnostem má avokádo skvělé nutriční přínosy pro naše zdraví. Mezi ně patří:

  • Avokádo snižuje hladinu cholesterolu a LDL (špatného) cholesterolu, čímž podporuje zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu
  • Snižuje riziko rakoviny
  • Snižuje riziko rozvoje metabolického syndromu
  • Podporuje střevní průchod
  • Zlepšuje hladinu cukru a tuku v krvi
  • Snižuje zánět a tím i riziko s nim spojené

Kalorie a nutriční hodnoty avokáda

Ve 100g avokáda můžeme najít:

  • Kcal 231
  • Bílkovin → 4.4g
  • Tuk → 23g
  • Nasycené mastné kyseliny → 2,5g
  • Polynenasycené mastné kyseliny 1,4 g
  • Sacharidy 1,8 g
  • Cukry 1,8 g
  • Vláknina 3,3 g

Kolik kalorií má celé avokádo?

Vezmeme-li v úvahu, že v průměru celé avokádo váží asi 300g, a že ta jedlá část se rovná asi 76%, je kcal celého avokáda okolo 530 kcal.

Jak vypěstovat avokádo

Kolik avokáda můžeme sníst za den?

Avokádo je především zdrojem tuku, a proto může nahradit nebo doplnit některé tuky z jiných potravin, jako je extra panenský olivový olej nebo ořechy.

Pokud bychom chtěli vzít jako referenci standartní porci extra panenského olivového oleje, která se rovná asi 10 ml (1 polévková lžíce), odpovídá to porci asi 50 g avokáda.

Vlastnosti avokáda

Avokádo má mnoho vlastností, které z něj dělají vzácného spojence pro naše zdraví. Mezi ně patří:

Role avokáda v naší stravě

Avokádo je plné zdravých tuků, antioxidantů, vlákniny, minerálů a vitamínů. díky tomu je dobré pro:

  • Kardiovaskulární systém
  • Nervový systém
  • Dlouhověkost

Avokádo v jídelníčku bychom měli brát především jako zdroj tuku, který musí představovat okolo 30 % z celkového denního kalorického příjmu. Ačkoliv jsou tuky z avokáda dobré, dělají z něj vysoké energetickou potravinu, takže není dobré to přehánět.

Kde se vyhnout konzumaci avokáda

Nejsou známy žádné vedlejší účinky avokáda, nicméně může mít trochu vedlejší účinky s některými prášky na ředění krve a tím zvyšovat riziko srážení krve. 

Kontraindikace avokáda

Konzumace avokáda je obecně bezpečné pro naše celkové zdraví a nemá žádné zvláštní kontraindikace. V případě antikoagulační léčby, nebo kritických zdravotních stavů je však vždy dobré se poradit se svým ošetřujícím lékařem. 

Jak jíst avokáda?

Konzumuje se syrová dužina avokáda, kterou v krémové konzistenci můžeme přidat buď na plátky do salátu nebo misek s cereáliemi nebo jej můžete namazat na chleba, sendvič nebo toast.

Také si můžete připravit pomazánku z avokáda.

Recepty s avokádem

Existuje mnoho receptů se syrovým avokádem. Ve skutečnosti jde o ovoce velmi všestranné a vhodné zejména pro přípravu sladkých pokrmů. 

Chuť avokáda je poměrné nasládlá a velmi častá je kombinace avokáda a lososa. Nebo se často konzumuje společně s vejci, ořechy či semínky.

I když je avokádo velmi zdravé, dejte si pozor na tuky a kalorie. Všechny zmíněné potraviny jsou převážně skvělým zdrojem tuku a jejich konzumace v jediném jídle snadno překročí kalorický příjem. Není problém, pokud se to občas stane, ale pokud chcete avokádo zařadit do svého jídelníčku častěji, zvolte vyváženější recept!

Je avokádo opravdu zdravé?

Málokteré jídlo zažívá v posledních letech takový boom jako avokádo. Jako trendové ovoce v kuchyni a v kosmetice je konzumuje nebo vmasíruje na pokožku.

Ať už jako olej, pomazánka, přísada do pečení, čaj, pleťový krém nebo pleťová maska.

Důvodem jsou jejich cenné složky → včetně různých nenasycených mastných kyselin, hořčíku, vápníku, vitamínu A a C.

Jako léčivá rostlina se avokádo používá k léčbě kašle, průjmu, obezity a akné. Mimochodem i semena avokáda můžete lze nakrájet a zpracovat do smoothie a čaje.

Výsadba avokáda: jak na to?

Semínka avokáda můžete zasadit přímo do květináče se zeminou nebo jej můžete dát do vody aby zakořenilo. Chcete-li t provést, vložte do jádra tři párátka a položte je na sklenici s vodou špičkou nahoru. Pro pěstování je důležité světlé a teplé míst, například na okenním parapetu. 

Pokud se vám po několika měsících vytvoří dostatečné kořeny, lze avokádo zasadit do půdy. 

I při přímé výsadbě udržujte půdu rovnoměrně vlhkou a dbejte na teplé teploty mezi 22 až 25 stupni celsia. 

Jaké jsou nejlepší metody na výsadbu avokáda

  • Avokádo pěstujte ve sklenici vody
  • Zasaďte semínka avokáda do půdy

Jak vypěstovat a zasadit avokádo?

Avokádu se nejlépe daří v tropickém a subtropickém podnebí. Pěstovat jej v našich podmínkách není zrovna jednoduché, ale při správné technice a ochotě dlouho čekat na jeho dozrání jde. Pokud rostlině dopřejete dostatek slunce, dobře propustnou půdu a ochráníte jí před mraz, můžete se těšit na její první listy. 

Odrůdy avokáda

Dnes můžete na trhu najít mnoho odrůd avokáda, která jsou rozděleny do skupin. Skupina A (Hass, Pinkerton, Reed, Rincon a Wurtz) a skupina B (Baco, Edranol a Fuerte). Každá skupina dozrává v různých časech.

Pěstování avokáda

Pokud už máte zkušenosti s pěstováním citrusových plodů, s avokádem to budete mít ještě jednodušší. Vyžaduje podobné podmínky jako některé citrusové plody. Naše podnebí jim nedovoluje vysadit jej venku na zahradě → vzrostlé rostliny sice snesou teplotu kolem bodu mrazu, ale mrazy by byly pro ně smrtelné. Avokádě se proto lépe pěstuje v květináčích a uvnitř. V létě však může být umístěné venku.

Nutriční výhody avokáda

Jak vypěstovat avokádo z pecky

Vypěstovat avokádo z pecky není zase tak snadné, chce to velkou dávku trpělivosti! JE to totiž velmi pomalý proces, ale musím přiznat, že je fascinující tento proces sledovat.

  • Opatrně odstraňte pecku z avokáda, dávejte pozor abyste jí nožem nepořezali nebo jí nijak nepoškodili.
  • Semena důkladně očistěte pod teplou vodou, abyste odstranili dužinu a tmavou slupku.
  • Zabalte jej do vlhkého kapesníku, vložte do plastového sáčku a uzavřete, aby se udržela vlhkost.
  • Skladujte na suchém místě po dobu 7-14 dní, poté zkontrolujte, zda zakořeňuje. Pokud nevidíte kořen, uložte semena avokáda na několik dní zpět do sáčku.
  • Když se vytvoří kořen, vložte semena avokáda do menší sklenice vody, kterou jste si připravili.
  • Kořen by měl sedět na vodě, ale samotné semínko by nemělo navlhnout, aby neuhnilo.
  • Umístěte zakořeněná semínka avokáda na slunné míst a podle potřeby zalévejte. Z vrcholu semene by později mela vyrůst stopka.
  • Když je stonek dlouhý 15 až 20 cm, přeřízněte ho na polovinu, abyste podpořili lepší a zdravější růst.
  • Když je malá rostlina vysoká 25-30 cm, můžete avokádu zasadit do země.

Na závěr…

Avokádo je velmi zdravé a chutné ovoce. Má mnoho zdravotních přínosů a lze ho použít i v mnoha různých pokrmech ke zvýraznění chuti a nutričního obsahu jídel. 

Pokud jste avokádo ve svém jídelníčku ještě nevyzkoušeli, nyní je ten pravý čas s tím začít! 

Avokádo: nutriční výhody, vlastnosti a jak ho pěstovat?

Publikováno 28.08.2022

Kategorie: hubnutí, výživa, recenze

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.