DalšíMagazín

Badyán celý – léčivé účinky a pěstování

Badyán je lusk z plodu rostliny Illicium verum → stálezeleného keře, který pochází z jihozápadní Číny. Lusk badyánu nepřehlédnete, jelikož jeho tvar připomíná hvězdu. Semena i lusk badyánu se používají pří vaření a mají silnou, sladkou anýzovou chuť. Jaké jsou jeho léčivé účinky? Jak si ho doma vypěstovat? To vše se dozvíte v našem článku.

Badyán celý: léčivé účinky a pěstování

Co je badyán?

Badyán je velmi známý především v kuchyni, protože má svou výraznou chuť a používá se při vaření a dochucení pokrmů. Jeho použití není jenom v kuchyni, ale používá se také pří léčbě některých onemocnění, protože má léčivé účinky.

Tato rostlina je pojmenovaná podle lusků ve tvaru hvězdy, ze kterých se sklízejí semena koření, a navíc má chuť která připomíná lékořici. Pěstuje se v Číně, Indo-Číně a Japonsku.

Lusk badyánu se sbírá před dozráním a poté se suší na slunci, čímž získá tmavě hnědou nebo rezavou barvu. výrazná chuť je odvozena od anetholu, stejného oleje, který se nachází v anýzových semenech → to zajistí oběma chuť lékořice. 

Patří mezi základní složky čínské kuchyně, a také se používá k přípravě čaje a koření se používá do pečeného masa nebo jiných pokrmů. Když už jsme u pokrmů, je dobré se zmínit o tom, že badyán se například ve Vietnamské kuchyni používá do polévky pho. V západních kulturách a zemích se používá d ochucení likérů nebo se používá jako přísada do pečiva, koláčů nebo sušenek.

Kvůli jeho podobnosti je častokrát zaměňován s anýzem, i když tyto dvě koření spolu ani nesouvisí. 

Při prvním pohledu na badyán, si někteří lidé mohou myslet že se jedná o ozdobu, díky jeho tvaru. Mnozí zase vědí, že se používá v kuchyni, ale netuší že má i léčivé účinky, která se používají po staletí a pravdu fungují.

Obsahuje vitamíny a minerály, ale jelikož se ve většině případů jedná o koření, které se nedá použít ve velkém množství najednou, tak jeho nutriční hodnota může být méně významná.

Za pozornost stojí ale to, že badyán obsahuje několik silných bioaktivních sloučenin, které jsou důležité a nezbytné pro naše zdraví.

Její složení obsahují taky vysokou zásobu flavonoidů a polyfenolů Tyto 2 hlavní sloučeniny mohou být zodpovědné za široké použití koření po světě ale taky za své léčivé účinky.

Když už zde mluvíme o léčivých účincích, tak je dobré zmínit, že mezi ty nejhlavnější zdraví prospěšné sloučeniny, které byly nalezeny v badyánu patří:

  • Linalool
  • Limonen
  • Kyselina šikimová
  • Kyselina gallová
  • Anethole
  • Kvercetin

Kombinace těchto důležitých sloučenin může přispívat k antioxidačním, protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem badyánu.

Při zkoumání a testování výzkumy dokázaly, že díky svým antioxidačním vlastnostem, může mít badyán i vliv na léčbu rakoviny v podobě snížení velikosti nádoru. 

Léčivé účinky badyánu

Badyán se používá v tradiční čínské medicíně již tisíce let a v Evropě se čím dál více používá pro své zdravotní výhody.

Jeho hlavní důvod, proč je tak populární je z velké části způsoben jeho antimikrobiálními vlastnostmi a farmakologickým potenciálem.

Jaké jsou jeho hlavní zdravotní účinky?

  • Antivirové schopnosti
  • Antibakteriální výhody
  • Antifungální vlastnosti
  • Antioxidační vlastnosti
  • Bojuje proti virům a chřipce
  • Podporuje trávení
  • Zastavuje růst bakterií a plísní
  • Pomáhá snížit přetížení dýchacích cest
  • Zlepšuje laktaci
  • Zmírňuje příznaky menopauzy
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje zdraví kostí
  • Detoxikuje tělo

Naše doporučení….

Máme pro vás doporučení, pokud hledáte kvalitní koření Badyánu celého.

Vyzkoušejte koření z obchodu koření králů, který se specializuje na všechny druhy koření z celého světa.

Jak pěstovat badyán?

Badyán je výborným živým plotem nebo samostatnou rostlinou. Netoleruje mráz a nelze ho pěstovat na severu. 

Tato rostlina vyžaduje plné slunce až částečný stín v téměř každém typu půdy. V teplejším podnebí je také možností pěstování badyánu na úplném stínu. 

Preferuje mírně kyselou půdu a potřebuje stálou vlhkost. Kompost nebo dobrý hnůj je všechno hnojivo, které tato rostlina potřebuje.

Jak chutná badyán?

Chuť badyánu můžeme přirovnat k velmi silné, výrazné a sladké která je podobná lékořici, fenyklu, hřebíčku nebo semínku anýzu. 

Ačkoliv je příchuť badyánu považována za sladkou, lze se běžně používá ve slaných pokrmech a dobře se hodí s citrusům, drůbeži, cibuli, masu, skořici nebo muškátovému oříšku. 

K čemu se badyán používá?

I když jsou tu někteří, kteří badyán neznají, tak je určitě pravděpodobné, že jste již někdy v minulosti toto koření ochutnali.

Věděli jste, že badyán je jednou z hlavních přísad několika druhů koření?

Například jeho největší výskyt je ve vietnamské polévce pho.

Používá se také pro své léčebné účinky.

Badyán vs Anýz

Navzdory svému názvu není badyán to samé jako anýz. Jedná se vlastně o plod malého stálezeleného stromu z čeledi magnóliovitých. 

Zelený plod se sbírá před dozráním a suší se, dokud nepřipomíná tvrdé ořechové hnědé semínko.

Lahodná vůně připomínající lékořici dělá z badyánu nedílnou součást čínského koření, kde je kombinován s fenyklem, skořicí, hřebíčkem a sečuánským pepřem.

Možné vedlejší účinky a rizika badyánu

Čínský badán obecný je obecně uznáván jako bezpečný pro většinu lidí. V některých případech se ale prokázaly alergické reakce. 

Je známo, že badyán obsahuje silné neurotoxiny, které mohou vést k vážným fyzickým symptomům, včetně záchvatů, halucinací a nevolnosti.

Kromě toho, byly také hlášeny vážné případy, které mohl badyán vyvolat u kojenců. Proto se nedoporučuje podávat toho koření malým dětem.

Jak skladovat badyán?

Jako u všech koření, byste badyán měli skladovat ve vzduchotěsné nádobě, na chladném a tmavém místě.

Celý lusky vydrží několik let, zatímco mleté koření vydrží čerstvé asi šest měsíců.

Čím nahradit badyán?

Pokud nemáte po ruce badyán, a potřebujete ho do svého receptu, můžete jej zkusit nahradit anýzem.

Kde koupit badyán?

Badyán není těžké zakoupit v běžných obchodech. 

Zakoupit jej mžete celý nebo rozemletý, přičemž se nejvíce vyskytuje v obchodech s potravinami a také ve specializovaných obchodech, které se zaměřují na indickou a asijskou kuchyni. 

Nejběžnější na trhu je mletý badyán.

Pokud si však zakoupíte celý badyán, je důležité zkontrolovat, že lusky nejsou zlomené. A také by měl hezky vonět.

Aktualizováno 5.2.2023

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.