Čím nahradit mascarpone?

Lahodný italský sýr, který je vyráběný z čerstvé smetany a díky své krémové konzistenci a nasládlé chuti si získal oblibu v kuchyni a receptech mnohých z nás.
Mascarpone se používá po celém světě jak už v mezinárodní kuchyni (francouzské, americké nebo i asijské) tak především v italské při výrobě tiramisy, zmrzliny, rizota a dalších pokrmů.
A samozřejmě si získal velikou oblibu i u nás, jelikož se stále častěji objevuje v různých sladkých ale i slaných receptech.
Za sebe musím říci, že dříve jsem ho moc rád nemusel, ale v poslední době jej používám čím dál více.
Co ale dělat, pokud zrovna vaříte a mascarpone vám dojde a nemůže si odběhnout do nejbližšího obchodu nebo je pozdě večer?
Zde je několik mých tipů, čím nahradit mascarpone:
- Tučný tvaroh + zakysaná smetana
- Ricotta
- Krémový sýr
- Smetana ke šlehání
- Jogurt
Pzn: je důležité také rozlišovat, zda chcete přidat náhradu buď do sladkého nebo slaného pokrmu.
1) Tučný tvaroh + zakysaný smetana
Tuto kombinace mi poradila moje mamka, jelikož patří k nejčastějších náhrad, se kterými se můžete setkat.
Tvaroh dodá krémovost a zakysaná smetana zase kyselost.
Poměr obou surovin doporučuji upravit postupně podle chuti.
2) Ricotta
Riccota je také italský sýr, který je podobný mascarpone, ale má vyšší obsah bílkovin.
Jeho složení má krémovou konzistenci a mírně nasládlou chuť. Díky tomu patří jako další vhodný produkt k náhradě mascarpone.
Může se používát v mnoha receptech a výsledný pokrm bude velmi podobný/stejný.
3) Krémový sýr
I když tomu někdo nebude tak věřit, ale krémový sýr má podobně jemnou strukturu jako mascarpone, což z něj dělá vhodnou náhradu v mnoha receptech.
Lze se dá použít ve sladkých i slaných pokrmech.
4 ) Smetana ke šlehání
Při šlehání se ze smetany ke šlehání vytvoří lehký a nadýchaný krém, který se dá použít jako skvělá náhrada mascarpone.
Smetana ke šlehání je totiž mléčný produkt s vysokým obsahem tuku, který se používá především k přípravě slehačky.
Má navíc i několik dalších výhod: krémová konzistence a stabilita struktury krému.
5) Jogurt
Jogurt (řecký nebo bílý) může být v některých případech skvělou alternativou k náhradě mascarpone, zejména ve sladkých pokrmech.
Jedná se o lehčí a zdravější variantu, jelikož jogurt (především řecký), obsahuje vyšší podíl bílkovin a také menší obsah tuku. Některé jogurty mohou obsahovat probiotika.
Jakou náhradu zvolit?
Pokud si vyberete některou z těch náhrad, které mám vyzkoušené, je dobré se zamyslet nad tím, do jakých pokrmů chcete náhradu zvolit.
Moje doporučení:
- Sladké pokrmy: tučný tvaroh, ricotta nebo krémový sýr.
- Slané pokrmy: tvaroh, ricotta.
TIP: Každá náhražka se může mít trochu jinou chuť než mascarpone. Proto doporučuji s tím počítat.
Některé náhrady mohou mít také jinou konzistenci než mascarpone.

Chcete vědět víc? Prozkoumejte další recepty na stránkách FitnessMixu a objevte novou inspiraci pro vaření.
Pokud máte chuť dozvědět se více o mně a o tom, co mě motivuje, podívejte se na stránku „O mně„.