ČlánkyDalší

Čím nahradit muškátový oříšek? Máme pro vás 6 tipů!

5
(1)

Muškátový oříšek je velmi oblíbené koření, které se používá po celém světě. Ale co dělat když vám dojde, a hledáte skvělou alternativu čím nahradit muškátový oříšek? To se dozvíte v našem článku.

Čím nahradit muškátový oříšek

Co je to muškátový oříšek?

Muškátový oříšek se vyrábí ze semen stromu Myristica fragrans, který pochází z Indonésie. Popularita muškátového oříšku je známá jako skvělá ingredience při vaření. 

Jeho oříšková a sladká chuť se dobře hodí do slaných i sladkých jídel, včetně polévek, vaječného koňaku a koláčů.  

Pokud vám doma dochází toto koření, tak vás možná zajímá, jaké jiné koření můžete použít místo něj.

V našem článku se dozvíte několik skvělých náhražek muškátového oříšku. 

Muškátový oříšek je koření, kterým si ráno posypete ranní ovesnou kaši, horkou čokoládu nebo na ochucení vašeho oblíbeného pokrmu. 

Strom pochází z Indonésie, ale nyní ho můžete nalézt i v tropických oblastech jako je: Jižní Amerika a Srí Lanka. Strom dokáže dorůst až do výšky 100 stop.

Semínko muškátového oříšku má tvrdou vnější skořápku, která chrání malý vnitřní oříšek.

Muškátový oříšek se používá především při vaření

Muškátový oříšek se používá při vaření mnoha pokrmů, aby dokázal dodat lahodnou a intenzivní chuť pokrmu.

Oříšek se používá v široké škále potravin. Mezi které například patří také koláče, sušenky a dorty.

Koření můžete také použít k dochucení pudinků, stejně tak jej můžete použít k naplní dýňových koláčů nebo jablečných koláčů.

V nápojích jako je horké kakao a vaječný koňak, dodá trocha muškátového oříšku to správné množství chuti. Avšak fantazii se meze nekladou! Zkuste jim posypat třeba kávový dort nebo i zmrzlinu.

Pokud rádi vaříte, nebo zkoušíte nové a nové věci, tak můžete vyzkoušejte přidat muškátový oříšek do polévek nebo masa.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je také součástí bylinných léků

Věděli jste, že muškátový oříšek je také součástí některých bylinných léků? Jelikož se předpokládá, že má léčivé vlastnosti a zdravotní přínosy pro lidské tělo.

Jaké výhody má muškátový oříšek?

  • Léčba zažívacích problémů a nevolnosti
  • Léčba bolesti, zánětů a horečky
  • Léčba kašel, nachlazení a chřipky.

Také se dá použít k léčbě žaludečních vředů, snížení otoků a dokáže zmírnit bolest hlavy .

Můžete i jeho obsah najít v některých lécích. 

Čím můžete nahradit muškátový oříšek?

1. Palcát

Mace (také nazývaný muškátový květ) je chuťově velmi podobný muškátovému oříšku, zejména proto, že pochází ze stejného stromu.

Jedná se o květinu, která obklopuje muškátový oříšek. Dá se sklidit a rozemlít a získat tak velmi chutné aromatické koření.

Stejně jako muškátový oříšek má i muškát štiplavou, lehce nasládlou a ořechovou chuť.

Dá se také zakomponovat do pokrmu i jako dezert. 

Je to skvělá náhrada muškátového oříšku!

Mace (muškátový květ)

2. Skořice

Skořice nabízí chuť velmi podobnou muškátovému oříšku. Přestože se hojně používá v dezertech, a lze jej nalézt v určitých slaných pokrmech, aby pokrmu dodal sladkost a komplexnost.

Toto koření je ceněno, protože je levné a snadno dostupné v supermarketech. Vzhledem k silné chuti vám doporučujeme snížit množství na polovinu, které jste plánovali pro muškátový oříšek.

Většina skořice se dodává v práškové formě, což je ideální při dochucení.

Skořice

Chcete zhubnout? Vyzkoušejte Keto dietu!

3. Zázvor

Zázvor je také ideální jako náhrada muškátového oříšku a je to koření, které se hojně vyskytuje v asijské kuchyni. 

Na několik desetiletí se však jeho použití na Západě stalo populárnější a postupně se integrovalo do kuchyně.

Zázvor má pikantnější a méně sladkou chuť.

Doporučuje se tedy spíše na slaná jídla. Chuť však zůstane podobná muškátovému oříšku v masových a zeleninových pokrmech. 

zázvor

4. Nové koření

Nové koření pochází z bobulí stromu Pimenta diocia. Můžete se také setkat s názvem pimento nebo jamajský pepř. 

Chuť nového koření je často popisována jako kombinace muškátového oříšku, plodů jalovce, pepře a skořice. Náhražka nového koření se však vyrábí pouze z bobulí a ne ze směsi jiných koření.

Nové koření se často vyskytuje v kuchyňských spížích, takže je vhodnou alternativou muškátového oříšku. 

Ve svých receptech můžete nahradit muškátový oříšek stejným množstvím nového koření. 

Nové koření

5. Dýně a dýňové koření

Koření dýně a tykve jsou směsi koření, bylinek a aroma, které se používají ke zvýraznění chuti těchto konkrétních potravin.

V těchto směsích najdeme zejména muškátový oříšek, skořici, nové koření, zázvor, hřebíček atd…

Chuť těchto dýňových koření je komplexnější a velmi příjemná, zvláště ve slaných pokrmech, protože obsahuje muškátový oříšek, může být toto koření skvělou alternativou.

Pokud jde o množství, můžete bez problému použít stejnou dávku, jako je určena. 

Dýňové koření

6. Garam Masala

Díky své rozsáhlé a různorodé směsi koření lze Garam Masala použít v mnoha pokrmech a především v těch slaných. Je široce zastoupen v indické kuchyni, ale nyní se nachází v naších obchodech a začíná se čím dál více dostávat do domácnosti.

Obecně se Garam Masala skládá z kmínu, kurkumy, šafránu, badyánu, muškátového oříšku, černého pepře a mnoha dalších. 

Díky svému složení dokáže zbarvit vaše nádobí do žluta.

Dejte si ale pozor, protože koření Garam Masala je pikantnější a pálivější. 

Doporučuje se toto koření přidávat do pokrmu postupně.

Garam Masala

Na závěr…

Muškátový oříšek se po staletí používá jako koření a i v bylinné medicíně. Je vynikající v dezertech a nápojích, jako je perník, horká čokoláda nebo vaječný koňak.

Můžete ho také přidat do slaných jídel nebo i hranolek pro lepší chuť.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response