Pokud vám v domácnosti chybí vanilkový cukr, je to nepříjemná situace. Existuje však několik alternativ, které můžete použít při pečení jako náhražku. Čím nahradit vanilkový cukr?
Pokud rádi a často pečete, tak vanilkový cukr je skvělým pomocníkem nejen při pečení a vaření. Pokud vám však vanilkový cukr doma chybí, musíte najít nějak alternativu, která bude mít co nejvíce společného. Jaké to jsou?
Vanilkový cukr má velmi zvláštní příchuť, kterou není snadné napodobit, ale ve většině receptů je vanilkový cukr v menším množství a jen dodává lepší chuť pokrmům. Takže v některých případech je velmi snadné najít alternativu.
Následující tipy nabízejí různé možnosti, které se liší v závislosti na chuti a receptuře pokrmu.
Vanilkový cukr je běžný cukr, do kterého se přidává vanilková příchuť.
Často proto není ani poznat, když vanilkový cukr chybí a je nahrazen cukrem normálním.
Cukr je sladidlo, které dělá z řady pokrmů skvělou pochoutku. Má však mnoho výhod, které se často zaměňují, nebo se neví o jeho použití.
První a nejdůležitější účel cukru je, že dodá jídlu sladkou chuť.
Lidé často používají cukr, aby posílili chuť ovlivněním jiných chutí.
Další výhodou používání cukru je, že ochutnáváním jídel může usnadnit trávicí proces.
Cukr je také používán jako konzervační látka v potravinách, protože usnadňuje vytváření hustých konzistencí potravinářských produktů, což je potřeba pro jejich dlouhodobé skladování.
Pokud jde o zdraví, cukr se také používá jako zdroj energie. Několik špetek cukru zastaví únavu a pomůže posílit energii. Cukr také může zmírnit bolest, protože uvolňuje endorfiny, což jsou látky, které mají příznivý vliv na pocit štěstí a zlepšení duševní pohody.
Přestože je cukr užitečný, užívat ho ve velkých množství může mít negativní vliv na zdraví.
Konzumace velkého množství cukru vede k nadváze a cukrovce. Není tedy nic špatného na jeho používání… Ale měl by se zásadně používat s mírou!
Hledáte inspiraci bydlení? Vyzkoušejte → Anabel.cz
Dobrou náhradou za vanilkový cukr je vanilkový pudinkový prášek.
Na každý balíček vanilkového cukru odeberte asi 8g běžného cukru a přidejte lžičku pudinkového prášku.
Vanilkový puding v prášku může být snazší a rychlejší způsob, jak si připravit vanilkový puding bez zbytečného stresu a hádání. V podstatě je velmi praktický a snadno se připravuje.
Jeho příprava je obvykle velmi jednouchá. Stačí rozpustit prášek ve studené vodě, začít vařit, až se směs zahustí, a pak jí nechat vychladnout.
Může být skvělou volbou, pokud je potřeba vyrobit velké množství pudinku nebo chcete udělat jiný dezert.
Patří také jako oblíbená ingredience do mnoha dezertů, pokrmů, moučníků a nápojů.
Ačkoliv vanilkový puding v prášku není stejně lahodná jako ten připravený z vařené mouky nebo smetany, nabízí skvělou příležitost, jak připravit oblíbený dezert.
Pokud máte doma vanilkový extrakt, můžete ho samozřejmě použít jako náhradu vanilkového cukru v receptech.
Přidejte do receptu stejné množství běžného cukru a také jednu lžičku vanilkového extraktu na balíček vanilkového cukru.
Extrakt se obyčejně získává extrahováním vanilkových plodin.
Obsahuje přírodní vanilkovou aromatickou látku, která se nazývá vanilin.
Díky své sladké chuti a silné vanilkové příchuti je vanilkový extrakt oblíbenou složkou mnoha receptur a je vyhledávanou ingrediencí v mnoha různých jídel.
Používá se k ochucování cukrovinek, zákusků, koktejlů, palačinek nebo i jiných jídel.
Vanilkový extrakt je také oblíbenou přísadou při přípravě nápojů, jako je ledový čaj, káva, čokoládové nápoje nebo i sladká limonáda.
Hledáte kvalitní e-shop s doplňky stravy a přírodními BIO potravinami?
Vyzkoušejte BrainMarket! Z jejich široké nabídky sortimentu si vybere každý
Vanilkovou pastu můžete použít i jako výbornou náhradu vanilkového cukru.
Před přidáním do receptu však pastu dobře promíchejte s cukrem.
Vanilková pasta se objevila v 90. letech 20. století.
Tento druh pasty je v podstatě směsí koncentrovaného vanilkového extraktu z prášku a vanilkového lusku.
Vanilkové lusky jsou o něco složitější na zpracování, a proto má smysl si z nich udělat sirup.
Vanilkový lusk můžete skladovat v lednici asi 3 až 6 měsíců a lze jej použít při jiných příležitostech.
Při přípravě sirupu postupujte takto:
Jaké je dávkování? Balíček vanilkového cukru odpovídá cca 8g cukru.
Zejména ve vánočních receptech lze vanilkový cukr nahradit také pomerančovou příchutí.
K tomu nastrouhejte na struhadle najemno trochu pomerančové kůry a poté jí přidejte do receptů.
Půl čajové lžičky nastrouhané pomerančové kůry dobře promíchejte s asi 8 gramy běžného cukru na každý balíček vanilkového cukru.
Karamel může také doplnit nejeden recept s vanilkovým cukrem.
Ujistěte se, že se karamel dobře promíchá se zbytkem ingrediencí.
Tuhý karamel by se proto měl předem zahřát.