Co je melasa?
Melasa je hustá tekutina, silně aromatická, která se vyrábí jako „vedlejší“ produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Nejčastěji se používá jako sladilo, a je označován za „černý zázrak“, který obsahuje vysoké množství sacharidů a minerálních látek (draslík, hořčík a vápník). Co je to melasa? V jakém obchodě jí můžete koupit?

Co je třtinová melasa?
Třtinová melasa je ve skutečnosti melasa, která se získává z cukrové třtiny.
Poznáte jí díky tomu, že je mnohem tmavší a má hořčejší chuť oproti melase z cukrové řepy. Také její aroma a chuť je mnohem výraznější.
Tento druh melasy má mnoho využití, a to především v potravinářském průmyslu jako sladidlo a aroma pro koření, omáčky anebo dezerty. Také se s ní můžete setkat při výrobě rumu, kde slouží jako hlavní surovina při destilaci a kvašení alkoholu.
Chcete zhubnout? Vyzkoušejte proteinovou dietu!
Top 1. místo
KETOMIX

Cena: od 41 Kč
2. místo
Mis Slim

Cena: balíčky od 999 Kč
Jak se melasa vyrábí?
V evropských zemích se cukrová řepa sklízí na podzim a poté se vozí do cukrovarů. Poté se řepa omyje a nakrájí na plátky. Poté je extrahovaná šťáva z buněk cukrové řepy.
Extrahovaná šťáva obsahuje vysoké procento vody a minerálních látek, která se při zpracování odpaří a převaří, aby se mohla zahustit v hustou šťávu s vysokým procentem cukru.
Odrůdy melasy
Na světě se můžete setkat s několika druhy melasy. Jaké jsou nejběžnější?
- Světlá melasa
- Tmavá melasa
- Středně tmavá melasa
- Blackstrap melasa
Jaké jsou výhody melasy?
Na rozdíl od rafinovaných cukrů melasa obsahuje větší podíl minerálních látek a vitamínů.
Jaké výhody může mít melasa pro lidské tělo?
- Podporuje zdraví kostí
- Kvalitní zdroj draslíku
- Podporuje zdravé srdce
- Může pomoci stabilizovat hladinu cukru
Může způsobit melasa zdravotní rizika?
Melasa je obecně považovaná za zdravou potravinu, avšak existují některé rizika, která jsou spojená s její nadměrnou konzumací.
Jaké jsou rizika?
- Vysoký obsah cukru
- Vysoký obsah sodíku
- Vysoký obsah kalorií
- Možná kontaminace s těžkými kovy
- U některých jedinců se mohou objevit alergické reakce
Je důležité zmínit, že melasa při nadměrný konzumace může být pro lidské tělo škodlivá.
Kde se melasa používá?
V některých zemích se melasa používá jako běžné sladidlo a dochucovadlo v mnoha omáčkách a pokrmech.
Melasa se také používá k výrobě rumu a k vaření černého piva.
Kde koupit melasu?
Melasu můžete zakoupit v supermarketech, jako je například Tesco, Lidl, Albert nebo Penny Market.
TIP na čtení: