DalšíMagazínZdraví

Co je melasa?

Melasa je hustá tekutina, silně aromatická, která se vyrábí jako „vedlejší“ produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Nejčastěji se používá jako sladilo, a je označován za „černý zázrak“, který obsahuje vysoké množství sacharidů a minerálních látek (draslík, hořčík a vápník). Co je to melasa? V jakém obchodě jí můžete koupit?

Co je melasa?
1

Co je třtinová melasa?

Třtinová melasa je ve skutečnosti melasa, která se získává z cukrové třtiny.

Poznáte jí díky tomu, že je mnohem tmavší a má hořčejší chuť oproti melase z cukrové řepy. Také její aroma a chuť je mnohem výraznější.

Tento druh melasy má mnoho využití, a to především v potravinářském průmyslu jako sladidlo a aroma pro koření, omáčky anebo dezerty. Také se s ní můžete setkat při výrobě rumu, kde slouží jako hlavní surovina při destilaci a kvašení alkoholu.


Chcete zhubnout? Vyzkoušejte proteinovou dietu!

Top 1. místo

KETOMIX

Ketomix recenze

Cena: od 41 Kč

2. místo

Mis Slim

Mix slim recenze

Cena: balíčky od 999 Kč


2

Jak se melasa vyrábí?

V evropských zemích se cukrová řepa sklízí na podzim a poté se vozí do cukrovarů. Poté se řepa omyje a nakrájí na plátky. Poté je extrahovaná šťáva z buněk cukrové řepy.

Extrahovaná šťáva obsahuje vysoké procento vody a minerálních látek, která se při zpracování odpaří a převaří, aby se mohla zahustit v hustou šťávu s vysokým procentem cukru.

3

Odrůdy melasy

Na světě se můžete setkat s několika druhy melasy. Jaké jsou nejběžnější?

  • Světlá melasa
  • Tmavá melasa
  • Středně tmavá melasa
  • Blackstrap melasa
4

Jaké jsou výhody melasy?

Na rozdíl od rafinovaných cukrů melasa obsahuje větší podíl minerálních látek a vitamínů.

Jaké výhody může mít melasa pro lidské tělo?

  • Podporuje zdraví kostí
  • Kvalitní zdroj draslíku
  • Podporuje zdravé srdce
  • Může pomoci stabilizovat hladinu cukru
5

Může způsobit melasa zdravotní rizika?

Melasa je obecně považovaná za zdravou potravinu, avšak existují některé rizika, která jsou spojená s její nadměrnou konzumací.

Jaké jsou rizika?

  • Vysoký obsah cukru
  • Vysoký obsah sodíku
  • Vysoký obsah kalorií
  • Možná kontaminace s těžkými kovy
  • U některých jedinců se mohou objevit alergické reakce

Je důležité zmínit, že melasa při nadměrný konzumace může být pro lidské tělo škodlivá.

6

Kde se melasa používá?

V některých zemích se melasa používá jako běžné sladidlo a dochucovadlo v mnoha omáčkách a pokrmech.

Melasa se také používá k výrobě rumu a k vaření černého piva.

7

Kde koupit melasu?

Melasu můžete zakoupit v supermarketech, jako je například Tesco, Lidl, Albert nebo Penny Market.

TIP na čtení:

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.