ČlánkyDalší

Co je to kurkuma a jaké má účinky?

5
(1)

Kurkuma je především známa jako koření, ale čím dál více se používá jako doplněk stravy protože kořen kurkumy má antioxidační, detoxikační a protizánětlivé účinky. Toto koření můžete sehnat v každém supermarketu. Co je to kurkuma? Jaké má výhody? 

Co je to kurkuma a jaké má výhody?

Co je to kurkuma?

Kukruma (Curcuma longa) je rostlina z čeledi zázvorovitých. Pochází z Indie a jihovýchodní Asie a používá se jako koření již tisíce let. 

Obsahuje různé esenciální oleje a polyfenol kurkumin. Obě tyto složky významně přispívají ke zdraví podporujícím a léčivým účinkům kurkumy. Kurkumin má například protizánětlivý a antioxidační účinek, ale také odkáže ulevit od bolesti při artróze. 

U nás je kurkuma dostupná jako prášek, ve formě kapslí nebo jako přírodní kurkuma v bio kvalitě. 

Věděli jste, že zrovna kurkuma je ta složka, která dává žlutou barvu kari směsi? Koření se také hodí k obarvení a dochucení rýžových pokrmů, ragú nebo například kuřete. 

Můžete se setkat s názvem indický šafrán nebo „koření života“ a tato rostlina dorůstá výšky až 1 metru.

Za intenzivní žlutou barvu je zodpovědná složka kurkumin. 

Když se řekne kurkuma, mnoho nadšenců do vaření si okamžitě vybaví aromatické koření se zemitou oříškovou vůní, která se používá jako přísada do mnoha kari směsí. 

Oddenek kurkumy můžete zakoupit jako mletý prášek nebo i jako kousky. Nejčastěji se používá prášek z kurkumy, ale i také nastrouhaný kořen. 

Pokud budete připravovat nebo krájen šafrán, dejte si pozor. Žlutá barva barví nejen jídlo, ale i ruce, kuchyňské náčiní a textil, proto je lepší si při strouhání čerstvého kořene nosit rukavice a být připraven na to, že se věci nebo i prkénko může obarvit do žluta.

Sušenou kurkumu lze použít do zeleniny, polévek, přípravě pokrmů nebo i k přípravě čaje .

Kurkuma chutná pikantně, zemitě a lehce nahořkle.

Rostlina kurkuma

Rostlina kurkuma pochází z Číny a již před 5000 lety byla známá a oblíbená jako koření nebo léčivá rostlina. Rostlina je vysoká asi 1 metr a z botanického hlediska patří do čeledi zázvorovitých. 

Má ráda teplá, slunná nebo pohostinná místa a vysokou vlhkost. 

Přestože je kurkuma z Číny, lze jí můžete vysadit i v našich zeměpisných šířkách.

Jaké účinky má kurkuma?

Kurkuma a kari

Ještě před pár lety kurkumu nikdo neznal, vlastně většině lidí ani nevěděla, že kurkuma je důležitou součástí známého kari a je zodpovědná za jeho nažloutlou barvu.

Kromě kurkumy se kari skládá z koriandru, pískavice, černého pepře, kmínu a mnoha dalších koření. 

Tato rostlina je samozřejmě obsažená i v mnoha dalších směsí koření. 

Je kurkuma superpotravina?

Jako koření které můžete zakoupit v supermarketu se oddenek obvykle prodává jako mletý prášek, ale v některých obchodech je k dostání i čerstvý. 

Kurkumin je těžko rozpustný ve vodě a tělo ho je stěží dokáže vstřebat, čemuž se také říká → nízká biologická dostupnost. Takže jen málo se dostane tam, kde má fungovat (do buněk).

Chceme tím říct, že je za potřebí jíst velké množství kurkumy, abyste skutečně dosáhli zdraví podporujících účinků ve vašem těle. 

Studie dokázaly, že by se nemělo konzumovat více než 2 miligramy na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že například pro člověka který váží 70 kilogramů to je 140 miligramů kurkuminu denně. 

Pokud budete překračovat denní dávkování, mohou se u vás objevit nežádoucí účinky jako je:

  • Plynatost
  • Nevolnost
  • Průjem
  • Bolest trávicího traktu

Nutriční hodnoty kurkumy

Nutriční hodnoty kurkumy nejsou až zase tak zajímavá, protože ve většině případů konzumujeme malé množství kurkumy → takže živiny, které z ní získáme jsou relevantní. 

  • Kurkuma poskytuje 2 mg železa na 5 g, což odpovídá 16 procentům denní potřeby železa (cca 12,5 mg).
  • Kurkuma obsahuje 10 procent tuku, takže sama o sobě poskytuje část tuku, který může pomoc absorbovat její sloučeniny rozpustné v tucích.

Kurkuma a interakce s jinými léky

Případy lékových interakcí s kurkuminem jsou také známé a doporučuje se opatrnost. 

Kurkumin může interagovat s enzymy v játrech, a tím mění účinné koncentrace léků v krvi. 

Například studie dokázaly, že léčky proti rakovině měli o něco menší účinnost.

Studie o vedlejší účincích a interakcích doplňků stravy jsou mnohem méně podrobné než u léků. 

Z toho důvodu je dbát opatrnosti u doplňků stravy s kurkuminem. 

Kurkuma má pozitivní vliv na zažívací potíže

Bylo vědecký prokázáno, že kurkuma může zmírnit zažívací potíže, jako je například plynatost a pocit plnosti.

V indii se kurkuma užívá již po tisíce let k léčbě zánětů trávicího traktu. 

Vedlejší účinky a rizika kurkumy

Každý kdo užívá léky na onemocnění jater, by nikdy neměl užívat přípravky s kurkuminem samostatně. 

Kurkumín totiž může ovlivnit účinnost léků a vést k masivnímu poškození jater. 

Těhotné ženy a kojící ženy by se také měli vyhýbat výtažkům z kurkumy, protože podporují tvorbu žluči a v nejhorším případě mohou vyvolat žlučovou koliku.

Toto varování se však netýká koření kurkumy, ale doplňků stravy s kurkumou. 

Kurkuma má skvělé protizánětlivé účinky

Krátkodobý nebo akutní zánět pomáhá tělu „opravit“ poškození a chrání před škodlivými bakteriemi. Pokud se však zánět stane chronickým, může tělo vážně poškodit. Studie ukazují, že chronický zánět může podporovat nebo způsobit onemocnění, jako rakovina, Alzheimerova choroba nebo srdeční onemocnění. 

Kurkumin, který je obsažený v kurkumě působí silně protizánětlivě, a proto se používá k prevenci a léčbě nemocí. 

Čistý prášek z kurkumy však obsahuje pouhá tři procenta kurkuminu. 

Kurkuma je antioxidant

Oxidační poškození je způsobeno volnými radikály, což jsou vysoce reaktivní molekuly s nepárovými elektrony. Volné radikály reagují s organickými látkami, jako jsou mastné kyseliny, bílkoviny nebo DNA a mohou tak způsobit onemocnění a urychlit proces stárnutí. 

Antioxidant chrání tělo před volnými radikály. 

Působí nejen protizánětlivě, ale má také silný antioxidační účinek. Kurkuminoidy mohou díky své chemické struktuře neutralizovat volné radikály a učinit je neškodnými. 

Kromě toho kurkumin také podporuje aktivitu endogenních antioxidantů. 

Snižuje riziko srdečních chorob

Onemocnění srdce je jednou z hlavních příčin úmrtí na světě.

Srdeční onemocnění jsou velmi komplexní a ovlivňuje je mnoho různých faktorů. Bylo prokázáno, že polyfenol kurkumin snižuje riziko srdečních onemocnění a také hladinu cholesterolu díky svým protizánětlivým, antioxidačním a kardiovaskulárním vlastnostem. 

Kurkumín také posiluje fungování endotelu v srdci. Endotel je cévní výstelka, která reguluje výměnu látek mezi krví a cévami. 

Snížena funkce endotelu ovlivňuje regulaci krevního tlaku a srážení krve. 

Účinky kurkumy

Jaké jsou hlavní účinky kurkumy?

  • Zklidňuje žaludek
  • Chrání před rakovinou
  • Snižuje riziko srdečních chorob
  • Snižuje onemocnění mozku
  • Skvělý antioxidant
  • Má protizánětlivé účinky

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response