ČlánkyDalšíZdraví

Jak dlouho vařit fazole? Rychlý a jednoduchý recept

5
(3)

Koupili jste si fazole, ale nevíte si rady jak se správně uvařit?

S naším rychlým a jednoduchým receptem vše hravě zvládnete.

Jak dlouho vařit fazole?
Jak dlouho vařit fazole?

Namočte fazole

Namáčení fazolí umožňuje sušeným fazolím absorbovat vodu, která začne rozpouštět škroby, které způsobují střevní „problémy“.

Zatímco se fazole namáčejí, jejich velikost se také zdvojnásobí nebo až ztrojnásobí (TIP: čočku a hrách není nutné namáčet)

  1. Proberte fazole, vyhoďte všechna zbarvené nebo scvrklé fazole.
  2. Fazole dobře propláchněte
  3. Namočte fazole: Jedná se o nejrychlejší metodu → Do velkého hrnce přidejte 6 šálků vody na každou libru (2 šálky) suchých fazolí. Zahřejte k varu a vařte asi 2-3 minuty. Sundejte hrnec z plotny, přikryjte a nechte louhovat alespoň 1 hodinu.
  4. Poté sceďte a opláchněte namočené fazole jedním nebo druhým způsobem čerstvou a studenou vodou.

Vaření fazolí

Vařením jsou fazole poživatelné a lehce stravitelné. Použijte vařené fazole ve svých oblíbených receptech nebo chlaďte fazole v mělkých nádobách, pokud je chcete sníst později.

Všechny další fazole zmrazte do 4 dnů od vaření. Fazole lze vařit pomocí varné desky nebo tlakového hrnce.

Vaření na varné desce

  1. Vložte fazole do velkého hrnce, zlijte je čerstvou vodou a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu, přikryjte a vařte do měkka, dokud fazole nejsou měkké ale pevné. Většina fazolí se uvaří za 45 minut až 2 hodiny v závislosti na odrůdě. Pravidelně ochutnejte fazole. Občas je zkontrolujte, zde nepotřebujete přidat více vody.

Zde vám uvedeme tip, jak dlouho vařit různé odrůdy fazolí:

  • Černé fazole: 60-90 minut
  • Velké fazole: 45-60 minut
  • Fazole: 90-120 minut
  • Nové fazole: 90-120 minut

Je dobré přidat dochucovadla? Například bylinky a koření můžete přidat kdykoliv, ale doporučujeme je přidávat až ke konci, aby se snížila ztráta chuti.

Po uvaření fazolí přidejte kyselé potraviny (ocet, šťávu, rajčata, víno atd..), protože tyto potraviny mohou zabránit křehnutí fazolí.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 3

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response