ČlánkyRecenze

Mandle – svačinka plná bílkovin

5
(1)

Mandle se staly v naší kuchyni nepostradatelnými. Co jsou to mandle? Jak jsou pro nás důležité a jaké obsahují vitamíny? A kde koupit ty nejlepší mandle na trhu? 

TOP 1. místo

Mandle jádra FARMLAND 100g

Mandle farmaland jádra

Mají skvělý podíl živin, vitamínů, bílkovin, hořčíku, zinku a omega 3-mastných kyselin.

Přibližná cena: od 40 Kč

2. místo

BrainMax Pure Mandle blašírované

Blašírované mandle od Brainmaxu

BrainMax mandle blašírované jsou zbaveny slupky, a tím mohou pro řadu lidí představovat lepší zažívání při konzumaci.

Přibližná cena: 159 Kč

3. místo

Mandle natural 

Mandle natural natu

Mandle natural od Natu.cz mají skvělou sladkou chuť a jsou cenným zdrojem vlákniny a bílkovin.

Přibližná cena: 56 Kč

Mandle

Mandle je strom, který pochází z oblasti středozemního moře. Historicky tam rostl asi zhruba více jak 3000 let před naším letopočtem. Mandle jsou zmíněny v Bibli, které byly ceněny jako „dar“. Mandle jsou ve skutečnosti pecky plodu stromu madloně obecné. 

Původně pocházejí z Asie, ale v dnešní době se pěstují v mnoha dalších částech světa. Hlavní výrobce a dodavatel mandlí je USA (Kalifornie) a Středomoří.

Mandlové květy jsou bílé nebo růžové barvy, a jsou mimořádně dekorativní. 

Mandle jsou zdravé protože obsahují mnoho vitamínů, cenných nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Vynikají zde však dvě hlavní složky: obsahují mnoho bílkovin a vlákniny, které se nachází především pod tenkou slupkou skořápky. 

Někteří lidé považují mandle za ořechy. Botanicky to však správně není. Mandle je peckovina mandloně. Mandloně patří do čeledi růžovitých, a jsou tedy přímými příbuznými broskve a meruňky. Peckovina je zralá, když masitá skořápka uschne a otevře se.

Mandlovník se především vyskytuje na Blízkém východe, od Íránu po Uzbekistán. V USA (zejména v Kalifornii), se produkuje asi 80 procent mandlí a je proto považována za největšího vývozce mandlí na světě, protože tam panují ideální podmínky pro pěstování. Mandle se také pěstuje a vyvážejí v oblastí Středozemního moře. Velkým problémem při zpracování mandlí je vysoká spotřeba vody. Na výrobu jednoho kilogramu mandlí, se spotřebuje více jak 13 000 litrů vody. 

Jaké vitamíny obsahuje?

Není divu, že mandle jsou oblíbenou ingrediencí v rostlinné kuchyni. Ve 24 procentech obsahují mandle asi tolik bílkovin, jako hovězí maso. Více než polovina mandlí tvoří kvalitní tuk, který díky svému příznivému složení nezatěžuje váš metabolismus, ale pomáhá jej regulovat.

Vitamín E – je vitamín který je rozpustný v tucích s několika formami. Posiluje imunitní funkce a zbraňuje tvorba sraženin v srdečních tepnách. Má také schopnost chránit buňky před poškozením volných radikálů.

Mono nenasycené tuky – jsou považovány za prospěšné tuky, protože mohou zlepšit hladinu cholesterolu v krvi, zmírnit záněty a hrají řadu dalších prospěšných rolí.

Vláknina – vlákninu naše tělo bohužel nedokáže samo strávit. Vláknina pomáhá regulovat spotřebu cukrů v těle, pomáhá udržet sytost a hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Biotin – Vitamín B7 se dá také poznat podle názvu Biotin. Je to vitamín, který je rozpustný v tucích, a který se přirozeně vyskytuje v některých potravinách.

Minerály – (vápník, fosfor a hořčík)

Stopové minerály – měď

Fytonutrienty – (flavonoidy, rostlinné steroly a fenolové kyseliny)

Mandle jsou velmi bohaté na kalorie, ale také bohaté na důležité živiny, přičemž většina tuků je mono nenasycených. 

Dokážou snížit riziko srdečních onemocnění a také snížením cholesterolu v krvi. Mají také skvělé protizánětlivé antioxidační účinky. Rostlinné steroly obsažené v mandlích mohou narušovat vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin. Mandle také obsahují fytonutrienty, které podporují růst prospěšných střevních mikrobů. Konzumace ořechů dokáže snížit zánět a podpořit zdraví celého těla.

Obsahují mnoho kalorií, ale pozor, pokud začnete konzumovat mandle, nepřiberete až tolik na váze jak si někteří myslí. Takže se toho nemusíte bát.

Vědecké studie dokázaly, že konzumace ořechů (včetně mandlí), konzumované dvakrát nebo vícekrát týdně, byly spojeny s 13 % nižším rizikem celkového kardiovaskulárního onemocnění.

Makadamové ořechy jsou také bohaté na mono nenasycené tuky, což je „typ“ tuku, který dokáže zlepšit zdraví vašeho srdce.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty mandlí na 100 gramů.

kalorií611
protein24 g
Tlustý53 g
sacharidy5,7 g
vlákno11,4 g

1. Místo

Mandle jádra FARMLAND 100g

Na prvním místě se umístili mandle z internetového obchodu nutiva.cz. Tyto mandle mají nejvyšší podíl cenný živin pro náš organismus. Obsahují vitamíny, minerály, hořčík, zinek, vápník, vitamín E a omega 3-mastné kyseliny. 

Výrobek neobsahuje žádné mléko, cukr, konzervanty a jsou 100% vegan.

2. Místo

BrainMax Pure Mandle blašírované

Jedná se o blašírované mandle, což znamená že jsou mandle zbavené slupky protože by pro řadu lidí mohly představovat trávicí potíže. Mandle od BrainMax jsou BIO/Vegan, obsahují silné antioxidanty a mnoho dalšího.

Balení si můžete zakoupit již od 159 Kč.

3. Místo

Mandle Natural

Mandle z Kalifornie. Tyto mandle můžete zakoupit na webu natu.cz. Mandle mají skvělou sladkou chuť a jsou cenným zdrojem vlákniny i bílkovin. 

Mandle se poprvé dostali do Evropy ze západní Asie. Jsou velmi nutričně bohaté na živiny a nejčastější je konzumují sportovci.

Mandle natural můžete koupit od 206 Kč.

4. Místo

NATU – Mandle natural 

Na dalším místě se umístili také Mandle natural z internetového obchodu natu.cz. Věděli jste že mandle jsou plody stromů mandolně? Jedná se o příbuzný strom broskve. Mandle se využívají v Evropě čím dál častěji, a to i především v kuchyni.

Balení naturálních mandlí můžete zakoupit od 195 Kč.

5. Místo

Blendea – MANDLE NATURAL

Mandle od společnosti blendea.cz, jsou skvělým zdrojem vitamínů a dalších živin, které jsou známé již od nepaměti. Ořechy obsahují minerály, antioxidanty a bílkoviny.

Dají se využít při pečení, vaření, jako přísada do salátu nebo i jako skvělá rychlá svačinka.

Balení mandlí 250 g lze zakoupit od 134 Kč.

6. Místo

BIO Mandle jádra BONITAS

Na posledním místě se umístili mandle z internetového obchodu nutiva.cz. Mandle jsou známé především díky velkému množství argininu, který dokáže správně podpořit váš krevní oběh a uvolňuje vaše cévy. Mají vysoký obsah živin a ne nadarmo se jim říká „královna“ ořechů.

Balení BIO mandlí lze zakoupit od 263 Kč.

Jaké mají výhody?

Chrání srdce a cévy

Obsahují velké množství bílkovin

Mají vliv na vaše nervy a mozek

Obsahují spousty vlákniny

Kde koupit?

Mandle se dají koupit syrové, nasucho pražené a pražené na oleji. Mohou být zakoupeny v celém balení, nakrájené, nebo i nakrájené na kousky. Ačkoliv se nejčastěji vyskytují jako obyčejné nebo solené, můžete je také zakoupit s příchutí BBQ, chilli, pečené v medu a s mnoha dalšími příchutěmi. 

Skladovat mandle je dobré na chladném, suchém a tmavém místě. Pokud jsou dobře skladovány, vydrží vám i 2 roky.

Mandlové mléko

Toto rostlinné mléko bez mléčných výrobků neobsahuje žádný cholesterol a laktózu, což může být vhodné pro ty, kteří se snaží udržet dietu s nízkým obsahem cholesterolu nebo trpí intolerancí laktózy. Vyrábí se jemným mletí mandlí s vodou, která se poté následně přecedí, aby se odstranily mandle a dužina. Zbývající tekutina poté bývá obohacena živinami, jako je vápník a vitamín A a D. 

Mandlové máslo

Mandlové máslo má podobnou konzistenci jako arašídové máslo, ale může sloužit jako alternativa pro osoby, kteří trpí na alergii s mandlemi. Zavařené mandlové máslo je obvykle dražší než arašídové máslo.

Mandlová mouka

Tato alternativa mouky, která je vyrobena z jemně mletých mandlí, obsahuje žádný lepek a má nízký obsah sacharidů. Mandle jsou blanšírovány s odstraněnou slupkou, aby se vytvořila jemnější textura. Je výživnější než pšeničná mouka, ale má také vyšší obsah kalorií a tuku.

Sezóna

Mandle se sklízejí v srpnu, září a říjnu. V této fázi zralosti je vnější dužina vysušená a slupka je tvrdá. Pokud je mandle prasklá, mohou se uvnitř usušit a zabalit. Mandle se obvykle získávají po celý rok nezávisle na ročním období.

Jak si vyrobit vlastní mandlové mléko?

Mandlové mléko, je skvělou alternativou kravského mléka. Můžete si ho i vyrobit sami, pomocí několika jednoduchých kroků:

1) Neoloupaná jádra mandlí krátce namočte do vroucí vody, opláchněte ve studené vodě a oloupejte.

2) Poté semena rozdrťte ve vodě pomocí mixéru.

3) Výsledkem je „tekutina“, která chutná lehce jako marcipán a zle jí použít jako náhradu kravského mléka.

Pokud jste člověk který trpí intolerancí laktózy, doporučujeme vám se uchýlit k této variantě. 

Jak se mandle loupou/blašírují?

Mandlová jádra se velmi snadno olupují. Přiveďte vodu k varu a přidejte mandle asi na 30 sekund. Poté mandle dojte do síta a propláchněte je studenou vodou. Nyní zle slupku mandlových jadýrek jednoduše stáhnout prsty nebo je můžete odstranit utěrkou.

Tipy na přípravu mandlí

Při pečení nebo vaření by se jádra mandlí měla používat pokud možno ve slupce, která je bohatá na vlákninu. Především vegetariáni kombinují mandle nejlépe s ovocem bohatým na vitamín C.

Nakrájené, mleté a nasekané mandle se hodí zejména do sladkého pečiva, dortů a koláčů. Mandle se v několika domácností staly nepostradatelnými při vánočním pečení.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response

Pin It on Pinterest

Share This