Nedostatek vitamínu K je velmi vzácný. Může to mít však za následek vážné zdravotní potíže. Vitamín hraje zásadní roli při srážení krve, a je nezbytný pro produkci bílkovin, které se účastní důležitých procesů v našem těle. Co je to vitamín K? A jaký může mít jeho nedostatek následky?
Vitamín k je vitamín, který je rozpustný v tucích. Hraje velmi důležitou roli při srážení krve a podporuje fixaci vápníku v kostech. Vitamín K můžeme najít ve dvou formách → vitamín k1 (fytomenadion), vitamín K2 (menachinon) a vitamín K3 (menadion). Neznámější z těchto tří forem je vitamín k1, který můžeme najít především v listové zelenině.
Je také znám díky protizánětlivým účinkům a pomáhá chránit kardiovaskulární zdraví. U těhotných a kojících žen je denní dávka vitamínu K zvýšena.
Ketomix → Nejlépe hodnocená a nejprodávanější na trhu
Nedostatek vitamínu K je vzácný. Nejčastěji se však objevu u novorozenců a poté vzácně u dospělých jedinců. S nedostatkem tohoto vitamínu se mohou objevit zdravotní problémy jako:
Příznaky nedostatku vitamín K může být i snížená výkonnost a nesoustředěnost.
Nejčastěji při jeho nedostatku budete krvácet z nosu nebo dásní.
Nedostatek může způsobit větší riziko zlomenin a může také urychlit osteoporózu.
Pokud nemáte dostatek vitamínu K v těle, můžou se u vás objevit modřiny, krvácení nebo zvracení. Dlouhodobý nedostatek vitamínu K má za následek snížení pevnosti vašich kostí. To znamená že se se zvýší riziko zlomenin. Nedostatek může mít také za příčinu chronického krvácení v žaludku, nosu nebo ve střevech.
Pokud konzumujete větší množství listové zeleniny, nemusíte se nedostatku vitamínů bát.
Nejčastěji riziko nedostatku tohoto vitamínu je především u kojenců a těhotných žen. Kvůli tomu, že si ještě tento vitamín nedokážou syntetizovat sami. Ve většině případu dostávají novorozenci injekci vitamínu K několik hodin po narození.
Vitamín K musí být dodáván pestrou a vyváženou stravou. Jaké jsou jeho hlavní výhody?
Zvýšení příjem vitamínu K může ovlivnit různé zdravotní faktory. V každém případě vám doporučujeme konzumovat pestrou stravu.
Pestrá a vyvážená strava by měla stačit k pokrytí vaší denní potřeby vitamínu K. Nachází se především v listové zelenině.
Vitamín K můžeme najít především v následujících potravinách:
Vitamín K2 můžeme najít v potravinách:
Vitamín K také můžete zakoupit jako doplněk stravy. Před zakoupením doporučujeme se poradit se svým ošetřujícím lékařem. Doplňky stravy s vitamínem K se doporučuje především pro těhotné a kojící ženy.
Nadbytek vitamínu K v těle může mít za následek anémii, žloutenku nebo i poškození mozku. To se ale objevuje ve velmi malém případě.
U kojenců kteří jsou krmený kojeneckou výživou, se může vyskytnout nadbytek vitamínu K, ale to se objevuje ve velmi malém procentu.
U člověka s vyváženou a pestrou stravou je denní dávka vitamínu K pokryta. U rizikových osob jsou doporučené denní dávky okolo 45 mg a pro novorozence/kojence okolo 5-10 mg.
Vitamín K je přírodní vitamín, který podporuje srážlivost krve a pomáhá udržovat zdravé kosti. Můžeme ho najít především v zelené listové zelenině.
Nedostatek vitamínu K je poměrné vzácný.
Pro denní příjem vitamínu K stačí konzumovat pestrou a vyváženou stravu.
Pokud si myslíte, že vaše tělo má nedostatek vitamínu K, doporučujeme navštívit vašeho ošetřujícího lékaře.
Hlavním příznakem nedostatku vitamínu K je krvácení → do kůže, z nosu, do žaludku nebo střev. Někdy krvácení do žaludku způsobuje zvracení s krví. Krev se také může objevit ve stolici.
Vitamín K můžete zvýšit především konzumací potraviny bohaté na tento vitamín. Mezi ně patří například: listová zelenina, kapusta, špenát, brokolice, růžičková kapusta, salát, zelí, sójový a řepkový olej.