DalšíHubnutíMagazín

Potraviny bez sacharidů – jaké to jsou?

Co je to dieta bez sacharidů? V jakých potravinách můžete najít sacharidy? Co je to nízkosacharidová dieta? Ukážeme vám, které potraviny neobsahují žádné sacharidy nebo mají nízký obsah sacharidů. 

Pokud chcete jíst bez sacharidů, je na čase se rozloučit s mnoha potravinami jako je: chléb, těstoviny, pizza, rýže a nebo croissanty ke snídani. I některé ovoce a zelenina obsahuje sacharidy.

Většina diet na hubnutí se zakládá na na omezeném příjmu sacharidů ve vaší stravě. Nejčastěji se můžete setkat s termínem Nízkosacharidová dieta. Ale co při takové dietě jíst a čemu se vyvarovat? Pojďme se společně podívat jak omezit příjem sacharidů, a jak konzumovat ty správné potraviny.

Potraviny bez sacharidů

Co jsou to sacharidy?

Sacharidy jsou spolu s bílkovinami a tuky jednou ze tří makroživin přítomných v naší stravě a plní převážně v těle energetickou funkci. Poskytují glukózu, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Nejznámější sacharidy jsou cukry, škrob a vláknina které se přirozeně nacházejí v mnoha potravinách rostlinného původu. Přebytečné sacharidy v těle mohou být přeměněny na tuk.

Sacharidy se v závislosti dělí na jednoduché a složíte. Také se můžete se sekat druhy sacharidů: monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy.

Dieta bez sacharidů je založena na potravinách bohatých na bílkoviny a tuky jako je: maso, ryby, mořské plody, vejce a mléčné výrobky.

Jednoduché sacharidy

První skupinou jsou jednoduché sacharidy. Ty se skládají z jedné nebo dvou jednotek cukru. K nejběžnějším sacharidům patří glukóza, kterou vaše tělo a i mozek využívá jako zdroj energie. 

Glukóza je monosacharid, jako fruktóza (z ovoce) a galaktóza (z mléka).

Jednoduché cukry jsou rozpustné ve vodě, a tím jsou lépe stravitelné pro naše tělo.

Vyskytují se přirozeně v potravinách mezi které patří: ovoce, mléko a mléčné výrobky.

Komplexní sacharidy

Komplexní sacharidy se skládají z molekul cukru, jenž jsou dlouhé řetězce jednoduchých sacharidů. Mezi komplexní sacharidy patří: škrob, glykogen a celulóza.

Složité a jednoduché sacharidy se v těle přeměňují na glukózu a tělo jej využívá jako zdroj energie.

Důležité je říci, že komplexní sacharidy poskytují vlákninu, vitamíny a minerály které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. 

Seznam potravin bez sacharidů

Máme pro vás tip na 47 potraviny, které neobsahují žádné sacharidy!

  1. Vejce
  2. Hovězí maso
  3. Jehněčí maso
  4. Kuřecí maso
  5. Vepřové maso
  6. Sušené maso
  7. Telecí maso
  8. Zvěřina
  9. Losos
  10. Pstruh
  11. Sardinky
  12. Korýši
  13. Krevety
  14. Humr
  15. Treska
  16. Sleď
  17. Tuňák
  18. Sumec
  19. Brokolice
  20. Rajčata
  21. Cibule
  22. Růžičková kapusta
  23. Květák
  24. Kapusta
  25. Lilek
  26. Okurka
  27. Paprika
  28. Chřest
  29. Zelené fazolky
  30. Houby
  31. Celer
  32. Špenát
  33. Cuketa
  34. Zelí
  35. Avokádo
  36. Olivy
  37. Jahody
  38. Grapefruit
  39. Meruňky
  40. Citron
  41. Kiwi Pomeranč
  42. Maliny
  43. Mandle
  44. Vlašské ořechy
  45. Arašídy
  46. Chia semínka
  47. Lískové oříšky

TOP 10 nízkosacharidových potravin, které vám pomohou zhubnout.

Sepsali jsme 10 nejlepších nízkosacharidových potravin, které vám pomohou začít hubnout!

  1. Maso
  2. Ryby
  3. Vejce
  4. Tofu
  5. Listová zelenina
  6. Sýry
  7. Neslazené rostlinné mléko
  8. Bobule
  9. Ořechy
  10. Citrusové plody

Dieta na hubnutí! Vyzkoušejte Ketomix nebo MixSlim

Jakou roli hrají sacharidy v našem těle?

Sacharidy jsou velmi důležitým zdrojem energie pro naše tělo, zejména pro centrální nervový systém a naše svaly.

Glukóza získaná z dietních sacharidů může být použita okamžitě nebo se v těle ukládá jako “rezerva”. To ovšem závisí na hladině krevního cukru, tedy na koncentraci glukózy v krvi, která by v ideálním případě měla zůstat v určitém rozmezí. Když je hladina cukru v krvi příliš vysoká, inzulín přemění glukózu na glykogen, který se ukládá ve svalech a játrech (nebo lipidy, pokud jsou zásoby glykogenu nasycené).

Kolik sacharidů je doporučené přijmout?

Doporučuje se 40 – 60 % celkové energie by mělo pocházet ze sacharidů, nejlépe z těch komplexních (ideálně ze škrobu s nízkým glykemickým indexem jako jsou (celozrnné výrobky a luštěniny), které dodávají energii s postupným uvolňováním a vstřebáváním. Energetický příjem jednoduchých cukrů by naopak neměl přesáhnout 15 % energie z vaší stravy.

Potraviny, které obsahují hodně vody

Potraviny, které obsahují velké množství vody poznáte velmi snadno: jsou to ve většině případů všechny čerstvé potraviny. Dejte si pozor, protože téměř všechno ovoce, a zelenina obsahuje velké množství vody. Tato kategorie zahrnuje všechny druhy salátu, okurky, rajčata a to jsou jen některé potraviny. Mezi potraviny s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem sacharidů patří: okurka, hlávkový salát, celer, rajčata, salát, cuketa, ředkvička, špenát a brokolice.

Ovoce 

U ovoce je to složitější najít potraviny bez sacharidů, protože obsahují více či méně fruktózy, která je součástí sacharidů. Najít ovoce bez sacharidů není zrovna lehký úkol, ale není to nemožné. I ovoce také obsahuje sacharidy! Ale to v žádném případě neznamená, že by jste je měli vyloučit ze svého jídelníčku. Je tu ale ovoce, kterému je dobré dát přednost, a kterému je dobré se na druhou stranu vyvarovat. Pokud však zahrnete do svého jídelníčku ovoce, vybírejte především: avokádo, jahody, meloun, grapefruit, maliny, červený rybíz, brusinky, meruňky a pomeranč. Dejte si také pozor na sušené ovoce.. protože při zpracování je odstraněno velké množství vody, a obsah sacharidů se tím pádem výrazně zvyšuje.

Ovoce které neobsahuje sacharidy

Maso a mořské plody

Masné výrobky patří také k nízkosacharidovým potravinám. Neupravené maso neobsahuje žádné sacharidy, pouze bílkoviny a tuky. Ale pozor.. pokud je maso marinované nebo obalené ve strouhance, může obsahovat sacharidy. Mezi ně patří: vepřové maso, hovězí maso, jehněčí maso, zvěřina a kuřecí maso.

Mnoho lidí si však neuvědomuje, že i mořské plody mají nízký obsah sacharidů. Ryby i korýši jsou vynikajícími zdroji bílkovin → bílkoviny jsou důležité pro budování svalové tkáně, a udržení zdravého imunitního systému.

Maso také obsahuje železo a zinek → jedná se o dva minerály, které pomáhají dodávat kyslík do vašeho těla.

Kromě toho, že maso a mořské plody jsou skvělými zdroji bílkovin, poskytují také vitamín B12 (pomáhá k tvorbě energie) a také riboflavin (pomáhá vašemu tělu využívat vašemu tělu energii z potravy).

carbohydrate-free meat

Ryby

Totéž platí i o rybách a mořských plodech. Až na výjimky většina ryb patří k potravinám které jsou bez sacharidů.

carbohydrate-free fish

Nápoje a neperlivá voda

Často konzumujeme značné množství sacharidů se sladkými nápoji, aniž bychom si toho byli vědomi. Nemusí tomu tak být, protože žízeň lze uhasit i bez sacharidů. Paří mezi ně: neperlivá voda, obyčejná voda, neslazený čaj, coca cola light, neslazená káva a sójový nápoj.

carbohydrate-free drinks

Mléčné výrobky bez sacharidů

Pokud hledáte potraviny bez sacharidů, stojí za to sáhnout také po sýru! Protože sýr je zcela bez sacharidů. Mezi nejlepší sýry které doporučujeme patří: tvrdý a polotvrdý sýr, rozpuštěný sýr a parmazán.

Sýr je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, což jsou dvě základní živiny, které vaše tělo potřebuje. Je také vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů jako je vitamín A, vitamín B12, fosfor, zinek a draslík.

cheese be carbohydrates

Houby

Houby jsou nízkokalorické a neobsahují žádné sacharidy. Mají také vysoký obsah vitamínu D, selenu, draslíku a vitamínu B.

Můžete je také použít k přípravě různých pokrmů včetně polévek nebo nádivek do kuřecích prsou. Mají výraznou chuť, takže dobře fungují se silnějšími ingrediencemi, jako je česnek a cibule. Jsou dostatečně univerzální, aby je bylo možné použít syrové nebo vařené. 

Pokud se rozhodnete vařit houbami metodami, jako je restování na olivovém oleji nebo v mikrovlnné trouby s máslem, absorbují chutě všeho, co se s nimi vaří. 

Houby: potraviny bez sacharidů

Tuky a oleje

Tuky a oleje na rozdíl od sacharidů nejsou součástí rostlinné stravy. Neobsahují žádné škroby ani cukry, ale obsahují tuk, který je nezbytný pro život. Tuky a oleje lze konzumovat syrové nebo vařené při vysokých teplotách, což je činí ideálními pro vaření a pečení jídel. 

Tuky a oleje: potraviny bez sacharidů

Káva a čaj

Jak přesně zapadává káva a čaj do nízkosacharidové diety? No, za prvé, tyto dva nápoje nemají příliš vysoký obsah sacharidů.

Šálek černé kávy obsahuje zhruba tři gramy sacharidů, zatímco zelený čaj obsahuje asi dva gramy. 

Káva a čaj také obsahují antioxidanty, které mohou pomoci zlepšit vaše zdraví a předcházet nemocem. Pokud potřebuje nějaký “nakopávač” před posilovnou nebo aby jste byli v noci vzhůru, tak kofeinové nápoje jako je čaj nebo káva jsou skvělou volbou, pokud do nich není přidáno velké množství cukru.

Káva a čaj: vysoká dávka kofeinu

Víte že…

Sacharidy jsou primární zdrojem energie pro lidské tělo. Bez ohledu na typ stravy by jejich denní příjem měl tvořit 40 až 60 % denních kalorií. Glukóza je nezbytná jako zdroje energie, protože jej centrální nervový systém využívá ke své činnosti. 

Sacharidy jsou důležité pro naše tělo a zdraví. 

Lékaři a odborníci doporučují vyvářenou a pestrou stravu která zahrnuje i sacharidy. Z toho důvodu, že konzumovat příliš velké množství bílkovin není zrovna zdravé.

Pokud se například nedokážete obejít bez pečiva nebo chleba, doporučujeme vám koupit bezlepkové směsi na pečení, které obsahují až o 90 % méně sacharidů.

Nejčastější otázky

Jak snížit sacharidy? Omezení sacharidů ve stravě dokáže přinést zdravé výhody pro vaše tělo. Mezi nejlepší způsobem je vysadit ze svého jídelníčku: sladké a ochucené nápoje, chléb, ovocná šťáva, vybírat svačinky s nízkým obsahem sacharidů, omezit tučná jídla, ovoce a zkusit třeba proteinovou/keto dietu.

Vysadit sacharidy ze svého jídelníčku denní nic těžkého, chce to jenom silnou vůli a chuť udělat něco zdravého pro své tělo.

Pokud chcete snížit příjem sacharidů ve vašem jídelníčku, je důležité se začít vyvarovat těmto potravinám: rýže, těstoviny, slazené nápoje, hrách, kešu, kukuřice, mléko, popcorn, brambory, sušenky, špagety a fazole.

Co jíst v low carb? Mezi doporučené nízkosacharidové potraviny patří: libovolné maso, ryby, vejce, listová zelenina, brokolice, květák, ořechy, semena, olej, kokosový olej, vybrané ovoce (jahody, borůvky a jablka), mléčné výrobky a neslazené nápoje.

Co znamená low carb dieta? Jedná se o nízkosacharidovou dietu, která snižuje konzumaci sacharidů v jídelníčku, jenž se nacházejí především v těstovinách, sladkých potravinách a chlebu. Místo sacharidů se soustředíte na plnohodnotné potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny a zeleninu.

Jak dlouho držet nízkosacharidovou dietu? Taot otázka je velmi těžká. Lékaři nedoporučují zůstat po zbytek svého života na nízkosacharidové dietě, protože to pro některé jedince může mít fatální následky. Dieta se doporučuje držet mezi 6 měsíci až jednoho roku.

Přejít na tento druh diety není nijak těžké a zvládne to opravdu každý. První krokem je vysadit potraviny, které obsahují velké množství sacharidů a nahradit je těmi, které obsahují vysoký obsah bílkovin. 

Banány jsou velmi zdravé, ale mají vysoký obsah sacharidů. Jeden banán může obsahovat více jak 20g čistých sacharidů, to znamená že banán má vysoký obsah sacharidů.

Důvěryhodné zdroje

[1] healthline.com → 13 Easy Ways to Reduce Your Carbohydrate Intake

[2] healthline.com → What Is a Zero-Carb Diet, and What Foods Can You Eat?

[3] dietdoctor.com → A low-carb diet for beginners

 

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.