BeautyČlánkyDalší

Šalvěj lékařská: jaké má nežádoucí účinky?

5
(2)

Šalvěj lékařská (Salvia Officinalis) je rostlina z čeledi Laminaceae. V kuchyni se často používá k ochucení různých pokrmů, jelikož je užitečná díky svým antiseptickým, protizánětlivým a diuretickým vlastnostem. Šalvěj také můžete najít například v kosmetice. Co je to šalvěj lékařská? Jaké jsou její nežádoucí účinky?

Šalvěj lékařská: jaké má nežádoucí účinky?

Co je Šalvěj lékařská?

Šalvěj je rostlina z čeledi Lamiaceae (stejně jako tymián nebo máta). Tato rostlina pochází z Blízkého východu a Středomoří a v dnešní době je rozšířená téměř po celém světě. Ve světě se proslavila díky svým terapeutickým a prospěšným vlastnostem pro naše zdraví.

Rostlina má šedozelené olistění, které uvolňuje charakteristické a pěkné aroma. Snadno jí můžete poznat díky lehce sametově kopinatých listů a modrofialových květů. Roste v pobřežních oblastech až do nadmořské výšky 800 metrů a je rozšířena v několika zemích.

Jedná se o typickou rostlinu v oblasti středomoří, stejně jako rozmarýn, máta, tymián, kopr, kopřiva a oregano. Stovky let se používá v kuchyni. Své zastoupení našla ale také jako léčivá rostlina a v posledních letech jí můžete také najít v kosmetice

Řekové a Římané považovali šalvěj lékařskou za posvátnou rostlinu, kterou mohl sklízet jen určitých počet vyvolených lidí. Ve starém Římě se tato rostlina používala jako lék proti všem neduhům. V Číně jí považovali za symbol dlouhověkosti. 

Ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě se Šalvěj používala k léčení několika nemocí: plodnost, menopauza, snížení menstruačního krvácení, zastavení krvácení z ran, pomoci při onemocnění vředů, kašli a bolestech v krku.

Díky svým léčivým účinkům se šalvěj dostala do Indie, kde se stala součástí mnoha léčiv v tradiční ájurvédské medicíně. 

Šalvěj je známá především v kuchyni k používání dochucení pokrmů, ale je také dobrá díky svým léčitelským schopnostem:

  • Protizánětlivé
  • Antiseptické
  • Zažívací
  • Diuretické
  • Léčitelské

Rostlina obsahuje mnoho biologických aktivních složek, mezi které patří například:

  • Fenolové kyseliny
  • Flavonoidy (luteonin, apigenin, quercetin)
  • Monoterpeny (diterpeny, triterpeny)

Konečné složení extraktu šalvěje závisí do značné míry na technice extrakce a i také na použitých částech rostliny.

Popis rostliny

Šalvěj má stálezelený keř se čtyřhrannými větvemi. Listy jsou jemně zubaté, porostlé chlupy, husté a vrásčité. 

Rostlina dokáže žít spontánně přes 15 let. Někdy se dožije pouze 5 až 7 let.

Vlastnosti a výhody šalvěje

Listy šalvěje obsahují:

  • Hořčiny
  • Fenolové kyseliny
  • Flavonoidy
  • Oxid křemičitý (thujon, cineol, borneollinalool , beta-terpineol a beta-karyofylen)

Flavonidy → (uteolin, salvigenin, genkwanin, cirsimaritin a ispidulin) nemají žádný estrogenní účinek.

Používá se především u ženských poruch, jako je:

  • Premenstruační syndrom
  • Návaly horka
  • Bolesti spojené s menstruací

Používá se při onemocněních trávicího traktu. 

Obsahuje kyselinu karnosovou a triterpeny, které poskytují šalvěji protizánětlivé a diuretické vlastnosti a mají dobré účinky proti zadržování vody v těle, otokům, revmatismu a bolestem hlavy.

Je známá pro své vlastnosti, mezi které patří: 

  • Antiseptické
  • Protizánětlivé
  • Antiperspirační

Snižuje také nadměrné pocení. 

Kromě čerstvé nebo sušené šalvěje pro přípravu nálevů a bylinných čajů, se můžete setkat na trhu s různými produkty z této rostliny:

Obsahuje také mnoho biologicky aktivních sloučenin, které lze rozdělit na monoterpeny, diterpeny, triterpeny a fenolické složky. 

Fenolové složky jsou v šalvěji velmi bohaté a lze je rozdělit do dvou skupin:

  • Fenolové kyseliny 
  • Flavonoidy

Bioaktivní složení derivátů šalvěje závisí jak na technice extrakce a na použité části rostliny, tak na druhu šalvěje. Ve skutečnosti však existuje mnoho různých druhů šalvěje, ale také je důležité na jakém místě a v jakém čase se sklízí. Například extrakty listů šalvěje mají nejvyšší obsah polyfenolů, zatímco část květů obsahují menší procento thujonu než listy.

Šalvějový čaj

Šalvějový čaj se dá použít jak při bolestech žaludku, protože podporuje žaludeční sekreci a zlepšuje trávení, tak i při abscesech a zánětech dásní.

Stejně tak i při zánětech hltanu a hrtanu a dalších respiračních onemocněních díky svému balzámovému působení. 

Doporučuje se připravit čaj louhováním 1 čajové lžičky nasekaných suchých listů šalvěje po dobu 10 minut. Čaj se doporučuje přefiltrovat, přidat citronovou šťávu a osladit medem.

Kde koupit šalvějový čaj?

Šalvěj má antibakteriální a protizánětlivé účinky

Dlouhodobé užívání především v Evropě umožnilo, aby se šalvěj zařadila mezi rostliny, které pomáhají pří úlevě od onemocnění, jako pálení žáhy a otoky. Také se používá pro zmírnění pocení a léčbu zánětů (v ústech, krku a nebo na kůži).

Mnoho studií dokázalo, že šalvěj má protizánětlivé účinky. 

Například esenciální olej ze šalvěje je činná proti různým bakteriím, druhům plísní a také v boji proti zánětům v ústech. 

Šalvěj v kuchyni

Šalvěj se v kuchyni musí používat kontrolovaným způsobem, protože obsahuje látku thujon, která se při použití ve vysokých dávkách považována za neurotickou → to znamená, že šalvěj se s výhodou používá k dochucení především mastných pokrmů.

Šalvěj v kosmetice

Věděli jste, že šalvějový esenciální olej je výborný antioxidant? Díky tomu se používá v krémech proti stárnutí, působí v boji proti volným radikálům a zpomaluje tvorbu vrásek a degenerací tkaání.

Je znám pro své hojivé vlastnosti, a díky tomu se dá použít na pupínky a drobné oděrky.

Je také známa díky svým bělícím účinkům na zuby. Proto se můžete setkat také často s pastou na zuby se šalvějí.

Používá se také při přípravě deodorantů, protože tato aromatická bylina dokáže snížit až 50 % pocení. 

Nežádoucí účinky a kontraindikace šalvěje

V doporučených dávkách lékařem a fytoterapeutem nemá šalvěj žádné kontraindikace, ale při dlouhodobém užívání šalvějového esenciálního oleje je třeba si dávat pozor, protože by se mohla objevit tachykardie, návaly horka nebo závratě a křeče.

Nežádoucí účinky se také mohou objevit v těhotenství nebo při epilepsii. 

V případě potíží je dobré se obrátit na odborníka a lékaře.

Šalvěj lékařská

Nutriční hodnoty šalvěje

100 g Šalvěje obsahuje 315 kcal: 

  • Bílkoviny: 10,63 g
  • Sacharidy: 60,73 g
  • Cukry: 1,7 g
  • Tuky: 12,7 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Vláknina: 40,3 g
  • Sodík: 10 mg

Dávkování šalvěje

Jaké se doporučuje dávkování šalvěje?

  • Zlepšení nálady: pokud chcete zlepšit náladu a potlačit stres, doporučuje se u dospělých jedinců konzumovat 300 až 600 mg suchého extraktu z listu šalvěje.
  • Zvýšení paměti a pozornosti: pokud chcete zlepšit vaší paměť a koncentraci, lékaři doporučují užívat 5 kapek šalvěje (esenciálního oleje) ve lžíci medu. 
  • Snížení bolestivých symptomů: používá se například u zubů, kdy se doporučuje vypláchnout ústní dutiny šalvějí ve vodě (především v čaji).

Jak na pěstování šalvěje?

Díky svým bahodárným účinkům je šalvěj známá nejen v kuchyni, ale také v bylinkářství. Rostlina snadno roste v květináčích jako je tymián a máta, a dokážete ji hravě pěstovat doma nebo na balkoně. Dožívá se maximálně 5 let a poté je potřeba jí přesadit. 

Nevyžaduje příliš mnoho péče a pozornosti.. naopak aby správně rostla, je dobré jí čas od času „zanedbat“. 

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 2

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response