ČlánkyHubnutí

Listový špenát – vše co potřebujete vědět

5
(2)

Přinášíme vám článek o listovém špenátu, ve kterém vám řekneme vše o jeho faktů, nutričních hodnotách, zdravotních výhod a i taky o pár chutných receptech.

Greens spinach

Špenát je tmavě zelená listová zelenina, která je především známa díky Pepvku námořníku, díky tomu že při konzumaci se jeho síla se desetinásobně zvýšila! I když musíme říci že trochu na tom pravdy bude, protože špenát skutečně je jedním z nejbohatších jedlých listů. Předpokládá se že pochází ze starověké Persie a byl představen v Anglii kolem 14 století. Během první světové války se ve Francii podávalo víno obohacené špenátovou šťávou raněným vojákům, aby tolik nekrváceli.

Špenát patří do čeledi Laskavcovité, stejně jako například řepa. Ve skutečnosti listy těchto rostlin mají stejný chuťový podíl. Může dorůst až do výšky 30 cm.

Charakteristika špenátu:

  • Silný antioxidant

  • Nízký obsah kalorií

  • Výborný zdroj vlákniny

  • Podporuje zdravý vašich očí

Zdravotní výhody špenátu

Protože je špenát velmi bohatý na živiny, není divu že má opravdu mnoho zdravotních výhod. Obzvláště je bohatý na vitamín K, který pomáhá zvyšovat hustotu kostí a snižovat riziko zlomenin (je výborný pro zdravý kostí).

Špenát je také extrémně bohatý na draslík, více než banán. Tento minerál také přispívá ke zdravým kostem, kromě toho podporuje správnou činnost srdce a ledvin.

Vitamín A je důležitý pro zdravou pokožku a vlasy. Obsah vitamínu A ve špenátu pomáhá udržovat hydrataci a snižuje projevy stárnutí pokožky. A jak je známo, vitamín A je skvělý pro váš zrak.

Špenát, bohatý na vlákninu a má obsahuje protizánětlivé favonoidy, má příznivý vliv na vaše trávení. Snižuje podráždění uvnitř trávicího traktu, což zajišťuje správnou funkci střev a lepší vstřebávání potravy.

S čím vám může špenát pomoct?

  • Oxidační stres

  • Zdravé oči

  • Prevence rakoviny

  • Reguluje krevní tlak

Špenát je bohatý na dusičnany, které mohou regulovat krevní tlak. To podporuje zdravé srdce a snižuje riziko srdečního onemocnění.

Negativní účinky špenátu:

Špenát je velmi zdravý, ale u některých jedinců může mít nepříznivé zdravotní účinky:

  1. Ledvinové kameny – Lidé kteří mají sklon k tvorbě ledvinových kamenů by měli špenát konzumovat jen v malém množstvím

  2. Srážení krve – špenát obsahuje hodně vitamínu K1, který je zodpovědný především za srážlivost krve

Špenát

Nutriční hodnoty špenátu

Špenát se skládá z 91,8 procent vody a téměř neobsahuje žádný tuk. Ze 100g špenátu je:

  • Voda 91,8 g

  • Vláknina 2,6 g 

  • Bílkoviny 2,5 g

  • Sacharidy 0,6 g

  • Tuk 0,3

Obsah vitamínu a minerálu ve špenátu

Co se týká obsahu vitamínů, má čerstvý listový špenát opravdu co nabídnout. Zejména listová zelenina je fantastickým zdrojem beta-karotenu, vitamínu K, vitaminu C a vitaminu B2. 

Špenát je velmi zdravý a obsahuje několik důležitých vitamínu a minerálu:

  • Vitamin A: špenát obsahuje karotenoidy, které tělo dokáže přeměnit na vitamin A

  • Vitamin C: vitamin podporuje imunitní funkce a zajišťuje zdravou pokožku

  • Vitamin K1: je důležitý kvůli srážení krve. Pouze jeden list špenátu pokryje polovinu denní potřeby všech vitamínu-

  • Železo: špenát obsahuje kolem 3,5 mg minerálu na 100g. Železo je důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu, které transportuje kyslík do buněk.

  • Vápník: vápník je důležitý pro zdravé kosti. Minerál také podporuje funkci svalů, nervovou soustavu a srdce. Ve 100 g syrového špenátu je asi 99 mg minerálu.

  • Kyselina listová: je známá jako folát nebo vitamín B. Podporuje optimální funkci buněk a růst tkání. Dostatek kyseliny listové by měly konzumovat zejména těhotné ženy.

Kromě řady vitamínů a minerálních látek obsahuje špenát také cenné rostlinné látky:

Více jak 100 osvědčených složek jako jsou vitamíny, minerály a fytochemikálie harmonicky spolupracuje, rozvíjí antioxidační a protizánětlivou sílu a působí proti nemocem jako je hypotermie, obezita, dyslexie, deprese a rakovina. Vědci označili špenát jako jednu z nejlepších potravin.

Recept z listového špenátu

Jak zpracovat čerstvý listový špenát? Připravili jsme si pro vás recept na listový špenátové a jablečné fresh smoothie. Ingredience: 

  • 1 zelené jablko

  • 50g čerstvého špenátu

  • Hrst čerstvé petrželky

  • 1/2 lžičky medu

  • 200 ml mandlového mléka

Všechno smícháme do sebe a lahodné smoothie které obsahuje mnoho vitamínu je na světě! A proč zrovna zvolit toto špenátové smoothie? Je plné vitamínu A, K, D a C, hořčík, železo, zinek a kvalitní zdroj vlákniny.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 2

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Review overview

Uživatelské recenze článku9.5
9.5

Summary

3 Comments

Leave a Response