ČlánkyDalší

Stévie: co to je a jaké má výhody?

5
(1)

Stévie poslení dobou je čím dál více populárnější, a to díky tomu, že funguje jako skvělá náhražka cukru. Jaké je dobrá? Co je to stévie? To se dozvíte v našem článku…

What is stevia

Co je stévie?

Jedná se bylinnou rostlinu z čeledi hvězdicovitých, kam patří také slunečnice nebo pampeliška. Podle dostupný informací se ví, že již od 20 století, má rostlina „sladící“ schopnosti.

Stévie je směs glykosidů extrahovaných z rostliny Stevia rebaudiana. Tato rostlina pochází z Paraguaye  ( Jižní Amerika) a používá se tam především jako sladidlo po celá staletí. 

Protože je až neuvěřitelně třistakrát sladší než sacharóza (stolní cukr), tak nemá téměř žádné kalorie a nepoškozuje vaše zuby. 

V současné době jsou největšími producenty stévie Brazílie, Uruguay, Střední Amerika, Paraguay, USA, Izrael, Thajsko a Čína.

Až v roce 2011 byla stévie schválena jako sladidlo v EU.

Je stévie přírodní sladidlo?

Musíme však zklamat každého, kdo si myslí, že stévie je přírodní alternativa sladidla nebo náhrada cukru. Přestože jsou sladidla ze stévie bez kalorická, vhodná pro diabetiky, je pouze jen přírodní náhražka cukru.

Přestože zdrojem sladidla je rostlina, tedy přírodní surovina (na rozdíl od syntetických sladidel, jako je aspartam, cyklamát nebo acesulfam). Výrobní proces je vysoce průmyslový: při výrobě se používají i soli hliníku, které jsou škodlivé pro životní prostředí. 

O bio stévii proto nemůže být ani řeč. I když je rostlina přestávána organicky, konečný produkt není však organický. 

Výsledný produkt je tedy vhodný pouze v omezené míře, pokud chcete jíst zdravě. 

Kde můžete stévii použít?

Stévii lze použít ke slazení jídel a nealkoholických nápojů. Výhodou stévie je, že i za tepla zůstává stálá, nemění chuť a dobře funguje i v kombinaci s jinými příchutěmi. Dá se také použít i na pečení.

V potravinářském průmyslu jsou glykosidy sleviolu povoleny pouze pro určité skupiny potravin, jako například: slazení ovocného nektaru, jogurtu, zmrzliny, džemu, kakaa, čokoládových výrobků, snacků, polévek, omáček, musli, piva, žvýkaček a bonbonů. 

Kromě toho je E 960 schválen pro dietní výrobky, tedy výrobky bez cukru a výrobky s nízkou výhřevností. Výrobci však mohou sladidlo stévie přidávat do různých potravin pouze do maximálního množství, které je stanovené. 

Je stévie zdravá?

Stévie je sladší než cukr a má velmi nízký obsah kalorií. Stévie navíc zubům až tak neškodí, protože nezpůsobuje zubní kaz.

Běžná konzumace stévie podle poslední studií není nijak škodlivá. 

Přesto je třeba být při nákupu produktů se stévií obezřetný, protože se často přimíchávají s dalším konvenčním cukrem. Důvod je jednoduchý: stévie prostě chutná jinak, než cukr. 

Je stévie vhodná pro diabetiky?

Pokud jste diabetik, tak se nemusíte ničeho bát, protože konzumace stévie je pro ně bezpečná. 

Na rozdíl od klasického cukru stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale udržuje její hladinu konstantní. 

Pomáhá stévie zhubnout?

Pokud chcete zhubnout, můžete část denně zkonzumovaného nebo použitého cukru vyměnit za stévii. Pohled na tabulku nutričních hodnot ukazuje, kolik kalorií skutečně obsahuje stévie.

100g stévie 1553 kJ
 371 kalorií
Tuk0 g
Sacharidy92,8 g
Bílkoviny0 g
Co je to stévie?

Publikováno 16.09.2022

Kategorie: hubnutí, výživa, recenze

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response