Články

Vláknina: proč je pro nás tak důležitá?

0
(0)

Vlákninu bohužel naše tělo nedokáže strávit. Vláknina dokáže potlačit chuť k jídlu a usnadňuje jeho průchod. Co je to vláknina? Jaké jsou její výhody? 

co je vláknina

Co je to vláknina?

Vlákninou se rozumí sacharidy, které naše tělo nedokáže strávit. Potraviny bohaté na vlákninu má mnoho zdravotních výhod. Význam vlákniny je dnes z několika důvodu velmi zdůrazňována. Vláknina je také obzvlášť velmi důležitá pro správnou funkci střev.

Lze jí rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Oba produkty jsou získávány ze všech rostlinných produktů.

Je velmi důležitou součástí lidského trávení. Pomocí vlákniny se stolice ve střevě snáze pohybuje, zmírňuje například příznaky zácpy a na druhé straně je vláknina schopná vstřebávat tekutinu a tím pomáhá i žaludku. 

Rostlinné produkty jako jsou celozrnné výrobky, zelenina, ovoce, bobule, luštěniny a ořechy obsahují vysoký podíl vlákniny. Z denního příjmu potravin by mělo být denně přijato okolo 25 – 35 g vlákniny.

Zvláště důležitým zdrojem vlákniny ve stravě jsou celozrnné výrobky, jako je například žitný chléb. Když denní příjem stravy obsahuje kromě celozrnných produktů i různé další zdroje vlákniny, je doporučený denní příjem splněn. Například 6 kusů žitného chleba pokryje zhruba polovinu denní potřeby vlákniny.

Vláknina se dělí především na rozpustnou a nerozpustnou. Zdravý člověk může konzumovat potraviny, které obsahují obě druhy vlákniny, ale ten kdo trpí například syndromem dráždivého tračníku, by měl preferovat rozpustnou vlákninu.

Lze můžeme vlákninu rozdělit do těchto skupy: Arabinoxylan (pšenice, žito, lněné semínko a psyllium), Betaglukan (ječmen a oves), Inulin (cibule, banán, česnek, porék, chřest, ječmen, čekanka a pšenice), Oligofruktoza (žito, pšenice, cibule), Pektrin (lesní plody, ovoce a cukrová řepa).

Rozpustná vláknina je šetrná k žaludku

Rozpustná vláknina se získává mimo jiné z ovoce, bobulí a luštěnin. Vláknina na sebe váže tekutinu a vytváří na povrchu střeva lubrikační vrstvu, která usnadňuje funkci střev. Rozpustná vláknina je šetrná k žaludku. Je to účinný způsob, jak dlouho době léčit zácpu i uvolněný žaludek. Kromě toho vyrovnává výkyvy krevního cukru a ovlivňuje vstřebávání cholesterolu, což znamená, že rozpustná vláknina má pozitivní vliv na váš kardiovaskulární systém.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina se získává především z cereálních produktů. Je obsažena v zrnech, otrubách a urychluje průchod střevem, čímž zlepšuje pohodu žaludku. U mnoha lidí však může příznaky zhoršit i nerozpustná vláknina. Je proto vhodné svůj stav „sledovat“. Pokud žitný chléb neuleví nebo dokonce zhorší žaludeční příznaky, je třeba jeho užívání omezit.

Dále se také nerozpustná vláknina objevuje: pšenici, ječmeni, žitu a lněných semínkách. Tato vláknina pomáhá zejména při činnosti střev a přechází zácpě.

Kde můžete koupit kvalitní doplňky stravy?

Proč by se měla konzumovat vláknina?

Protože se vláknina při trávení nerozkládá, prochází celým trávicím traktem a nakonec končí v tlustém střevě. Vláknina má různé zdravotní účinky v různých částech trávicího traktu.

Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, vstřebávání potravy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny udrží pocit sytosti po dlouhou dobu. 

V tlustém střevě vláknina zlepšuje funkci střev zvýšením množství fekální hmoty. V tomto případě prochází tato hmota střevem rychleji. 

Působí také jako živina pro vlastní střevní mikroby, které jsou mimo jiné důležitou součástí imunitního systému našeho těla. Některé mikrobi produkují svým vlastním metabolismem mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou v mnoha ohledech zdraví prospěšné.

Navíc bylo zjištěno, že vysoký příjem vlákniny zabraňuje tvorbě rakoviny tlustého střeva.

Vláknina hraje velmi důležitou roli při udržování celkového zdraví. Mezi zdravotní účinky vlákniny patří například stabilizace krevního cukru a tuků, zlepšení imunitního systému a nebo pomáhá odstranit toxiny z našeho těla. 

Kde mohu získat vlákninu?

Vláknina se získává pouze z rostlinných produktů. Například samotné listy salátu nestačí, vláknina by měla být podávaná ve stravě ve formě bobulí, obilovin a zeleniny. Zdroje vlákniny jsou i další rostlinné produkty, jako jsou houby a luštěniny.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny:

  • Zelenina, kořeny, zelenina
  • Ovoce
  • Bobule
  • Artyčoky
  • Fazole
  • Čočka
  • Luštěniny
  • Hrášek
  • Cizrna
  • Chřest
  • Cibule
  • Jablko
  • Hruška
  • Avokádo
  • Obr
  • Švestka
  • Sušené ovoce
  • Ořechy
  • Semena (jako lněná a čínská semínka)
  • Mandle
  • Kukuřice
  • Celozrnné výrobky:  oves, žito, kaše, otruby, müsli, tmavá rýže atd.

Měl bych zde zmínit, že vaření jídla nemá žádný špatný vliv na vlákninu.

Jak jsem již zde zmínil, obecně existují 2 typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Celozrnné produkty jako je celozrnné pečivo, těstoviny, rýže jsou skvělými zdroji nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina se získává ve velkém množství z mnoha druhů zeleniny, ořechů, ovoce, bobulí, fazolí a celozrnných ovesných produktů. Pokud máte denně pestrou stravu, tak se nemusíte bát že by vaše tělo trpělo na nedostatek vlákniny. Obsah vlákniny najdete v informacích na obalu od produktu.

Doporučený příjem vlákniny

Doporučený příjem vlákniny je okolo 25 – 35 g/den.

Riziko nízkého příjmu vlákniny 

Příliš nízký příjem vlákniny je ve stravě běžný. Samozřejmě to je velmi individuální a záleží na stravě každého člověka. Vlákninu lze doplnit „přidáním“ do vaší stravy více rostlinných produktů, a v případě potřeby lze také použít doplňky stravy, jako je například psyllium.

Vláknina a srdeční onemocnění

Dietní vláknina snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšený cholesterol je jedním z rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Rozpustná vláknina váže cholesterol z krevního oběhu a zvyšuje jeho vylučování z těla ven. Kromě toho rostlinné steroly které jsou přirozeně přítomné v obilovinách snižují vstřebávání cholesterolu. Obiloviny poskytují tělu ochranné antioxidanty (vitamín E, fenolické sloučeniny, zinek a selen), které zabraňují oxidaci cholesterolu.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 0 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 0

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response

Pin It on Pinterest

Share This