V dnešním průvodci si vysvětlíme, co jsou volné radikály, jaké mají negativní účinky na naše tělo, jak je poznat a jak s nimi bojovat?
Určitě každý z nás slyšel o volných radikálech. Jak už v televizi nebo někde na internetu. Pojďme se podívat, co to pesně je.
Co jsou volné radikály?
Volné radikály jsou ty „dobré“ molekuly, kterým chybí elektron a které neustále hledají další buňky, díky kterým mohou získat zpět „ztracenou“ stabilitu.
Produkce volných radikálů je přirozený fyziologický proces, který je nezbytný pro celkovou pohodu našeho organismu. Pomáhá odstraňovat patogeny v těle, jako jsou viry, bakterie a stimulují funkci imunitního systému.
Dá se říci, že dostatečná produkce volných radikálů je potřebná pro naší pohodu a pro udržení zdraví našeho těla. Problém nastává, když vaše tělo začne produkovat příliš mnoho volných radikálů.
Další důležitá věc, kterou je dobré vědět, že několik studií dokázalo, že tato schopnost sebeobrany začíná ztrácet svou účinnost po 35 letech. Snížení vnitřní produkce antioxidantů by již nemohlo bránit vedlejším účinkům způsobeným nadbytkem volných radikálů.
Jaké jsou tedy negativní účinky? V tomto ohledu existuje mnoho studií a výsledky nejsou rozhodně uklidňující… Mohou se u vás projevit problémy jako je: rakovina, obezita, šedý zákal, Parkinsonova choroba a nebo stárnutí.
Proč přibývají volné radikály?
Mezi problémy s přibýváním volných radikálů můžeme zařadit: znečištěné ovzduší, užívání drog, kouření, alkohol, některé léky a dlouhodobý psychický stres.
Jak bojovat s volnými radikály?
S tvorbou volných radikálů lze bojovat, ale ne jí úplně zastavit. Bojují například prostřednictvím antioxidantů, které jsou přijímány potravou a i potravinami bohatými na vitamíny A, C, E, beta-karoten nebo selen.
Výživa hraje velmi důležitou roli v boji proti volným radikálů.
V jakém obchodě koupit doplňky stravy, které bojují proti volným radikálům?
Potraviny proti volným radikálům
Výživa je velmi důležitá, pokud jde o boj proti volným radikálům. Hlavní je, dodávat tělu takové potraviny, které skutečně naše tělo potřebuje.
Chcete-li bojovat s volnými radikály, musíte začít u toho, co jíte. Potraviny totiž musí plnit antioxidační funkci.
Některé látky, které bojují proti volným radikálům se nacházejí v pestré a vyvážené stravě, kterou jíte každý den. Pojďme se podívat na to, které to jsou.
Vitamín E
Vitamín E je vitamín, který je rozpustný v tucích. Je schopen zabránit špatnému cholesterolu nebo LDL v oxidaci, a tím dokáže předcházet kornatění tepen odpovědných za mnoho kardiovaskulárních onemocnění.
Kde můžeme najít vitamín E?
- V rostlinných olejích → olivový olej, slunečnicový olej a sójový olej
- V sušeném ovoci → vlašské ořechy, lískové ořechy a mandle
- V avokádu
- V celých zrnech
Vitamín C
Vitamín C je přítomen v zelené zelenině, jako je brokolice, zelí, chřest, paprika a chilli.
Vzhledem k tomu, že vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě, může se rozptylovat vzduchem a také se jeho koncentrace snižuje při vaření. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C je lepší konzumovat syrové. Protože zpracování může snížit jeho koncentraci antioxidačních vlastností.
Podílí se na tvorbě kolagenu, na vstřebávání železa, na „dýchání“ buněk posilováním a na posílení imunitního systému.
Potraviny bohaté na vitamín C:
- Rajčata
- Citrusové plody → pomeranč, grapefruit, citron, mandarinka
- Kyselé ovoce → kiwi
- Jahody
- Rybíz
- Maliny
Beta-karoten
V jakých potravinách se vyskytuje betakaroten:
- Mrkev
- Dýně
- Meruňka
- Broskev
- Mango
Polyfenoly
V přírodě existuje více než 4000 různých druhů polyfenolů a patří mezi hlavní „příčiny“, proč je ovoce a zelenina zbarvené. Polyfenoly jsou přítomny v pestrobarevném ovoci a zelenině.
Ovoce a zelenina obsahující polyfenoly:
- Špenát
- Paprika
- Lilek
- Jahody
- Rajčata
- Borůvky
- Jablka
Každá rostlina obsahuje jinou kombinaci fenolických sloučenin, jako jsou flavonoidy.
Bohaté na ně jsou i další potraviny jako je zelený čaj, červené víno a čokoláda.
Fenolové sloučeniny, které mají zvláště antioxidační vlastnosti, jsou kvercetin, epikatechin, resveratrol, antokyany. Ty pomáhají tělu chránit před srdečními chorobami a rakovinou.
Selen
Selen je přítomný v rybách, mase a mléčných výrobcích. Selen je minerál, který působí jako prevence tukové peroxidace buněčných membrán, zejména pokud působí v synergii s vitamínem E.
Také selen slouží k posílení imunitního systému, ochraně kůže a regeneraci.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 je přirozeně syntetizován v naším tělem.
V jakých potravinách se nachází koenzym Q10?
- V rybách → tuňák, sardinky a losos
- Rostlinné oleje
- Celá zrna
- Sója
- Ořechy
- Špenát
Nachází se v čerstvým potravinách, ale nejmenší množství najdete v konzervách nebo mražených potravinách. Dejte si ale pozor, protože postupem čase má koenzym Q10 tendenci se snižovat. Má antioxidační vlastnosti a podílí se na tvorbě energie a je schopen regulovat LDL cholesterol.
Měď
Potraviny obsahující měď:
- Čerstvý losos
- Ječmen a oves
- Čočka
- Kakao
- Pšeničné klíčky
- Arašídy
- Lískové ořechy, vlašské ořechy a rozinky
Volné radikály mají vliv na stárnutí pleti
Produkce volných radikálů má vliv na stárnutí pokožky a obecně stárnutí organismu, které může vést ke zdravotním problémům.
Stárnutí kůže může být způsobeno zejména:
- Oxidační stres → především z nezdravého počasí
- Znečištění ovzduší
- Nadměrné vystavení slunečnímu záření
- Kouření a zneužívání alkoholu
Tyto faktory ve skutečnosti stimulují produkci volných radikálů a způsobují poškození kolagenu a elastinu.
Volné radikály v kosmetice
Můžete také aplikovat antioxidační kosmetické přípravky, které obsahují vitamín C, vitamín E, polyfenoly, enzymy a minerály.
Přírodní kosmetické doplňky, které pomáhají v boji proti volným radikálům je aloe vera, kterou lze užívat jako krém nebo i gel → aplikuje se na pokožku i jako doplněk stravy v tekuté formě.
Volné radikály ve sportu
Při fyzické zátěži se spotřeba kyslíku může zvýšit až 20krát oproti běžné situaci.
Průtok kyslíku, zejména ve svalech je nezbytný pro zvýšení uspokojení energetických nároků, ale také výrazně zvyšuje produkci oxidačních činidel.
Při špatné fyzické přípravě může nadměrná fyzická aktivita způsobit takovou produkci volných radikálů, které přesahuje obranné schopnosti organismu. To může mít za následek poškození svalových buněk, což je typická bolest po tréninku.
Nejčastější otázky:
Volné radikály jsou atomy, které obsahují nepárový elektron. Kvůli tomuto nedostatku stabilního počtu elektronů vnějšího obalu se neustále hledají, aby se spojily s jiným atomem nebo molekulou a aby se stabilizoval proces, který může způsobit poškození lidských buněk.
Přestože jsou volné radikály produkovány přirozeně v těle, faktory životního stylu mohou jejich produkci urychlit. Patří mezi ně: vystavení toxickým chemikáliím, jako jsou pesticidy a znečištěné ovzduší.
Některé potraviny jsou hlavním zdrojem volných radikálů a měly by být konzumovány střídmě nebo vůbec? Především: zpracované maso, červené maso, alkohol, stolní olej a další zdroje.