|

Avokádová pomazánka recept

Avokádová pomazánka je skvělá volba pro všechny, kdo hledají rychlou, zdravou a chutnou svačinku.

Díky krémové konzistenci a jemné chuti se hodí nejen na pečivo, ale třeba i jako dip k zelenině nebo součást obložených chlebíčků.

Navíc její příprava zabere jen pár minut, takže je ideální, když nestíháte, ale nechcete dělat kompromisy v chuti. V tomto receptu vám ukážu, jak si jí snadno připravíte.

Avokádová pomazánka recept
Avokádová pomazánka recept

Příprava: 10 minut

Pokud hledáte jednoduchý a zdravý recept, avokádová pomazánka je skvělou volbou.

Avokádo je nejen lahodné, ale také výživné – obsahuje zdravé tuky, které prospívají srdci a zároveň obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny.

Díky tomu vás zasytí, podpoří trávení a dodá tělu potřebnou energii.

Pomazánka je hotová během chvilky a skvěle se hodí na pečivo, k zelenině nebo třeba do sendvičů.

Zkrátka ideální volba pro rychlou a vyváženou svačinu!

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 100g lučiny
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do misky.
  • Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na hladkou kaši.
  • Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
  • Pokud chcete, přidejte jemně nasekanou červenou cibuli, rajčata nebo koriandr.
  • Pomazánku můžete podávat na pečivu, toustech nebo jako dip k zelenině.

Přeji dobrou chuť


Detailní postup receptu:

1) Než začneme, připravíme si všechny ingredience na stůl, ať už pak nemusíme nic hledat a máme vše pěkně po ruce.

Vaření pak půjde mnohem rychleji a hlavně bez zbytečného stresu.

Avokádová pomazánka příprava receptu
Avokádová pomazánka příprava receptu

2) Nejdřív si vezměte avokádo a podélně ho rozřízněte nožem napůl. Opatrně otočte obě poloviny proti sobě, aby se oddělily.

Pecku můžete vyndat buď lžící, nebo do ní lehce klepnout nožem a pak ji vykroutit.

Jakmile je pecka pryč, vezměte lžíci a dužinu jednoduše vydlabejte do misky. Pokud je avokádo dobře zralé, půjde to samo, skoro bez námahy.

Oloupané avokádo
Oloupané avokádo

3) Vezměte vidličku a dužinu avokáda pořádně rozmačkejte, dokud nezískáte jemnou kaši.

Pokud máte radši úplně hladkou konzistenci, můžete použít i mixér nebo tyčový mixér – stačí pár vteřin a pomazánka bude krásně krémová.

Jestli ale máte rádi trochu struktury, stačí avokádo jen lehce pomačkat, aby v něm zůstaly malé kousky. Záleží na tom, co vám víc chutná.

4) Avokádovou pomazánku můžete podávat na čerstvém pečivu, třeba na křupavé bagetě nebo chlebu.

Skvěle se hodí i na opečené tousty, kde vytvoříte perfektní kombinaci křupavé a krémové textury.

A pokud máte chuť na něco zdravějšího, pomazánka je výborná i jako dip k čerstvé zelenině – třeba k mrkvi, okurce nebo paprikám.

Možností je opravdu spousta, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť.

Lahodná avokádová pomazánka
Lahodná avokádová pomazánka

A to je vše! Rychlá, jednoduchá a zdravá pomazánka, kterou si určitě oblíbíte.

Avokádo je skvělým základem pro mnoho variant, takže klidně přidejte i bylinky, koření nebo trochu citronové šťávy, pokud chcete chuť trochu oživit.

Ať už ji podáváte na pečivu, jako dip nebo v jiné podobě, určitě vám zachutná. Tak si ji užijte a neváhejte se podělit o to, jak jste ji připravili vy!

Podobné příspěvky

Napsat komentář