Avokádová pomazánka recept
Avokádová pomazánka je skvělá volba pro všechny, kdo hledají rychlou, zdravou a chutnou svačinku.
Díky krémové konzistenci a jemné chuti se hodí nejen na pečivo, ale třeba i jako dip k zelenině nebo součást obložených chlebíčků.
Navíc její příprava zabere jen pár minut, takže je ideální, když nestíháte, ale nechcete dělat kompromisy v chuti. V tomto receptu vám ukážu, jak si jí snadno připravíte.

Příprava: 10 minut
Pokud hledáte jednoduchý a zdravý recept, avokádová pomazánka je skvělou volbou.
Avokádo je nejen lahodné, ale také výživné – obsahuje zdravé tuky, které prospívají srdci a zároveň obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny.
Díky tomu vás zasytí, podpoří trávení a dodá tělu potřebnou energii.
Pomazánka je hotová během chvilky a skvěle se hodí na pečivo, k zelenině nebo třeba do sendvičů.
Zkrátka ideální volba pro rychlou a vyváženou svačinu!
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 1/2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 100g lučiny
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do misky.
- Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na hladkou kaši.
- Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
- Pokud chcete, přidejte jemně nasekanou červenou cibuli, rajčata nebo koriandr.
- Pomazánku můžete podávat na pečivu, toustech nebo jako dip k zelenině.
Přeji dobrou chuť
Detailní postup receptu:
1) Než začneme, připravíme si všechny ingredience na stůl, ať už pak nemusíme nic hledat a máme vše pěkně po ruce.
Vaření pak půjde mnohem rychleji a hlavně bez zbytečného stresu.

2) Nejdřív si vezměte avokádo a podélně ho rozřízněte nožem napůl. Opatrně otočte obě poloviny proti sobě, aby se oddělily.
Pecku můžete vyndat buď lžící, nebo do ní lehce klepnout nožem a pak ji vykroutit.
Jakmile je pecka pryč, vezměte lžíci a dužinu jednoduše vydlabejte do misky. Pokud je avokádo dobře zralé, půjde to samo, skoro bez námahy.

3) Vezměte vidličku a dužinu avokáda pořádně rozmačkejte, dokud nezískáte jemnou kaši.
Pokud máte radši úplně hladkou konzistenci, můžete použít i mixér nebo tyčový mixér – stačí pár vteřin a pomazánka bude krásně krémová.
Jestli ale máte rádi trochu struktury, stačí avokádo jen lehce pomačkat, aby v něm zůstaly malé kousky. Záleží na tom, co vám víc chutná.

4) Avokádovou pomazánku můžete podávat na čerstvém pečivu, třeba na křupavé bagetě nebo chlebu.
Skvěle se hodí i na opečené tousty, kde vytvoříte perfektní kombinaci křupavé a krémové textury.
A pokud máte chuť na něco zdravějšího, pomazánka je výborná i jako dip k čerstvé zelenině – třeba k mrkvi, okurce nebo paprikám.
Možností je opravdu spousta, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť.

A to je vše! Rychlá, jednoduchá a zdravá pomazánka, kterou si určitě oblíbíte.
Avokádo je skvělým základem pro mnoho variant, takže klidně přidejte i bylinky, koření nebo trochu citronové šťávy, pokud chcete chuť trochu oživit.
Ať už ji podáváte na pečivu, jako dip nebo v jiné podobě, určitě vám zachutná. Tak si ji užijte a neváhejte se podělit o to, jak jste ji připravili vy!