Banana bread – banánový chlebíček recept
Banánový chlebíček je jedna z těch skvělých věcí, které vzniknou, když máte několik přezrálých banánů a nevíte, co s nimi. A i když je to vlastně „jen“ chlebíček, je to tak úžasně vláčné, voňavé a sladké, že se stane opravdovým favoritům v každé domácnosti.
Příprava je jednoduchá a výsledky vždycky stojí za to. Můžete si ho pochutnat ke snídani, odpolední svačině nebo si ho vzít třeba na piknik.
Připravte se na to, že vás bude lákat z kuchyně tak dlouho, jak bude ještě teplý!

Příprava: 20 min, Doba vaření: 180 °C cca 30 minut
Banánový chlebíček je prostě dokonalý dezert pro každou příležitost.
Ať už máte chuť na něco sladkého po obědě, nebo si chcete užít odpolední kávu s něčím domácím a voňavým, tento chlebíček je vždycky skvělá volba.
Je nejen fantasticky chutný, ale díky banánům je navíc krásně vláčný a plný přírodní sladkosti.
A nejlepší na tom je, že se snadno připravuje – stačí pár jednoduchých ingrediencí a máte hotovo!
Pokud jste ještě nezkoušeli, připravte se na to, že si ho zamilujete.
Ingredience:
- 3 banány
- 2 vejce
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 80 ml mléka
- Čokoláda na vaření 50g + 50g na polevu (nemusí být)
- Máslo na vymazání formy
- Špetka soli
Postup:
- Nejdřív vymažte formu máslem, aby se těsto po upečení hezky uvolnilo. Stačí tenká vrstva, případně posypte moukou nebo strouhankou.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Banány rozmačkejte šťouchadlem na kaši, až budou úplně hladké.
- K banánům přidejte dvě vejce, mléko, olej a hnědý cukr. Vše dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, skořici, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a nasekanou čokoládu. Postupně přidávejte sypkou směs do té tekuté a opatrně promíchejte.
- Hotové těsto vlijte do připravené formy na chlebíček.
- Dejte chlebíček péct na 180 stupňů na 20 minut, pak teplotu snižte na 170 stupňů a dopečte dalších cca 10 minut.
- Vyzkoušejte, zda je chlebíček hotový, špejlí – když vyjde čistá, je připravený.
- Vyndejte chlebíček z trouby, vyklopte na drátěnou mřížku a nechte vychladnout. Mezitím na vodní lázni rozpusťte zbytek čokolády a vmíchejte do ní lžičku másla.
- Polevu nalijte na vychladlý banánový chlebíček.
Přeji Dobrou chuť!
Detailní postup receptu:
1) Než začneme, připravíme si všechny ingredience na stůl, ať pak nemusíme nic hledat a máme vše pěkně po ruce.
Vaření pak půjde mnohem rychleji a hlavně bez zbytečného stresu.

2) Nejdřív si připravte formu na chlebíček – je důležité ji dobře vymazat máslem, aby se těsto pěkně uvolnilo, až bude hotové.
Stačí nanést tenkou vrstvu másla a pak ji lehce posypat moukou, aby byl výsledek ještě lepší.
Takhle vám chlebíček neztvrdne a bude se krásně vysunovat bez jakýchkoli problémů.

3) Nezapomeňte si předem předehřát troubu na 190 stupňů, aby byla hezky rozžhavená, až budete mít připravené těsto.
Zatímco se trouba zahřívá, vezměte si banány – ideální jsou ty, které už začínají mít pár hnědých skvrn, protože jsou krásně sladké a měkké.
Banány jednoduše rozmačkejte šťouchadlem na brambory, aby vznikla hladká kaše.

4) Teď k té banánové kaši přidejte dvě celá vejce, která těsto krásně spojí. Potom nalijte mléko a trochu oleje – ten se postará o to, že chlebíček bude krásně vláčný.
Na závěr přidejte hnědý cukr (měl jsem jen bílý), který dodá těstu skvělou jemnou karamelovou chuť.
Všechno pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily, a budete mít základ pro ten nejlepší banánový chlebíček!

5) Všechny ingredience pořádně zamíchejte, aby se dobře spojily. V jiné míse si smíchejte hladkou mouku, skořici, špetku soli, prášek do pečiva a jedlou sodu – ta těstu dodá pěknou nadýchanost.
K tomu přidejte nasekanou čokoládu (50 g), která se krásně rozpustí a vytvoří v chlebíčku sladké čokoládové kousky.
Jakmile máte suché ingredience připravené, postupně je zamíchejte do té tekuté banánové směsi.
Míchejte opatrně, aby se všechno hezky spojilo, ale dávejte pozor, aby těsto neztratilo svou nadýchanost.


6) Když máte těsto krásně promíchané, přichází ta nejlepší část – nalít ho do připravené formy.
Těsto vlijte do chlebíčkové formy, kterou jste předtím vymazali máslem. Pokud chcete, aby byl chlebíček rovnoměrně vysoký, můžete ho jemně zatřást, aby se vše hezky usadilo.
A teď už to chce jen trpělivost, než se z toho krásně voňavého těsta stane ten nejlepší banánový chlebíček!

7) Dejte chlebíček péct do předehřáté trouby na 190 stupňů a nechte ho péct prvních 20 minut – díky tomu bude na povrchu krásně zlatavý. Poté teplotu snižte na 170 stupňů a chlebíček dopečte, dokud nebude krásně propečený.
Jestli si nejste jistí, jestli je hotový, vyzkoušejte ho špejlí – když ji zapíchnete do středu a vytáhnete suchou, máte jistotu, že je chlebíček hotový.
Po upečení ho opatrně vyndejte z trouby, vyklopte na drátěnou mřížku a nechte ho zchladnout, aby se chutě krásně usadily.
8) Mezitím si připravte čokoládovou polevu: Na vodní lázni rozpusťte zbytek čokolády a když bude úplně hladká, přidejte do ní lžičku másla.
To ji krásně zjemní a dá jí tu správnou lesklost, kterou budete potřebovat na finální dotek.

Váš banana bread – banánový chlebíček je hotový, přeji Dobrou chuť! 🙂
Tento recept se skvěle hodí jako moučník nebo dezert. Pokud hledáte něco na oběd, podívejte se na moje recepty na hlavní jídla.