|

Čím nahradit mascarpone?

Čím nahradit mascarpone?

Lahodný italský sýr, který je vyráběný z čerstvé smetany a díky své krémové konzistenci a nasládlé chuti si získal oblibu v kuchyni a receptech mnohých z nás.

Mascarpone se používá po celém světě jak už v mezinárodní kuchyni (francouzské, americké nebo i asijské) tak především v italské při výrobě tiramisy, zmrzliny, rizota a dalších pokrmů.

A samozřejmě si získal velikou oblibu i u nás, jelikož se stále častěji objevuje v různých sladkých ale i slaných receptech.

Za sebe musím říci, že dříve jsem ho moc rád nemusel, ale v poslední době jej používám čím dál více.

Co ale dělat, pokud zrovna vaříte a mascarpone vám dojde a nemůže si odběhnout do nejbližšího obchodu nebo je pozdě večer?

Zde je několik mých tipů, čím nahradit mascarpone:

  • Tučný tvaroh + zakysaná smetana
  • Ricotta
  • Krémový sýr
  • Smetana ke šlehání
  • Jogurt

Pzn: je důležité také rozlišovat, zda chcete přidat náhradu buď do sladkého nebo slaného pokrmu.

Tuto kombinace mi poradila moje mamka, jelikož patří k nejčastějších náhrad, se kterými se můžete setkat.

Tvaroh dodá krémovost a zakysaná smetana zase kyselost.

Poměr obou surovin doporučuji upravit postupně podle chuti.

Tučný tvaroh a zakysaná smetana
Tučný tvaroh a zakysaná smetana

Riccota je také italský sýr, který je podobný mascarpone, ale má vyšší obsah bílkovin.

Jeho složení má krémovou konzistenci a mírně nasládlou chuť. Díky tomu patří jako další vhodný produkt k náhradě mascarpone.

Může se používát v mnoha receptech a výsledný pokrm bude velmi podobný/stejný.

Sýr Ricotta
Sýr Ricotta

I když tomu někdo nebude tak věřit, ale krémový sýr má podobně jemnou strukturu jako mascarpone, což z něj dělá vhodnou náhradu v mnoha receptech.

Lze se dá použít ve sladkých i slaných pokrmech.

Krémový sýr
Krémový sýr

Při šlehání se ze smetany ke šlehání vytvoří lehký a nadýchaný krém, který se dá použít jako skvělá náhrada mascarpone.

Smetana ke šlehání je totiž mléčný produkt s vysokým obsahem tuku, který se používá především k přípravě slehačky.

Má navíc i několik dalších výhod: krémová konzistence a stabilita struktury krému.

Smetana ke šlehání pilos
Smetana ke šlehání pilos

Jogurt (řecký nebo bílý) může být v některých případech skvělou alternativou k náhradě mascarpone, zejména ve sladkých pokrmech.

Jedná se o lehčí a zdravější variantu, jelikož jogurt (především řecký), obsahuje vyšší podíl bílkovin a také menší obsah tuku. Některé jogurty mohou obsahovat probiotika.

Jogurt
Jogurt

Jakou náhradu zvolit?

Pokud si vyberete některou z těch náhrad, které mám vyzkoušené, je dobré se zamyslet nad tím, do jakých pokrmů chcete náhradu zvolit.

Moje doporučení:

  • Sladké pokrmy: tučný tvaroh, ricotta nebo krémový sýr.
  • Slané pokrmy: tvaroh, ricotta.

TIP: Každá náhražka se může mít trochu jinou chuť než mascarpone. Proto doporučuji s tím počítat.

Některé náhrady mohou mít také jinou konzistenci než mascarpone.

Chcete vědět víc? Prozkoumejte další recepty na stránkách FitnessMixu a objevte novou inspiraci pro vaření.

Pokud máte chuť dozvědět se více o mně a o tom, co mě motivuje, podívejte se na stránku „O mně„.

Odkud čerpám dostupné informace?

Mascarpone Substitute Recipe [online]. [cit. 22. 03. 2025]. Dostupné z: https://www.allrecipes.com/recipe/78071/mascarpone-substitute/

12 Best Mascarpone Cheese Substitute Ideas – Rich And Delish [online]. [cit. 22. 03. 2025]. Dostupné z: https://richanddelish.com/mascarpone-cheese-substitute/

These Mascarpone Cheese Substitutes Are Actually Legit [online]. [cit. 22. 03. 2025]. Dostupné z: https://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/mascarpone-cheese-substitute

Podobné příspěvky

Napsat komentář