DalšíMagazínZdraví

Co je inulin?

Dáváte si záležet na tom, co jíte a setkali jste se s látkou inulin? Pro někoho může být tato „látka“ neznáma, avšak se používá v mnoha potravinách.  Ve skutečnosti se jedná o typ vlákniny, který se nachází především v cibuli, česneku, pšenici anebo artyčoku. Co je to inulin? Jaké jsou jeho účinky?

Co je inulin?
1

Co je inulin?

Inulin je prebiotická vláknina, která se nachází v široké škále zeleniny, ovoce a bylin, včetně pšenice, cibule, banánu, pórku, chřestu a artyčoku. Můžete se s ním také setkat ve formě doplňků stravy.

Prebiotika jsou speciální molekuly, které podporují střevní mikro biom tím, že podporuje růst prospěšných bakterií ve vašem tlustém střevě.

Je oblíbeným zdrojem vlákniny k výrobě potravinářských výrobků (cereálie, mléčné výrobky, tyčinky a proteinové nápoje) protože má mnoho zdravotních výhod.

Jeho další výhodou je nízká glykemická hodnota, která díky tomu nezpůsobí prudký nárůst cukru v krvi a také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Nejčastěji se inulin používá při hubnutí, cukrovce anebo zácpě.


Chcete zhubnout? Vyzkoušejte proteinovou dietu!

Top 1. místo

KETOMIX

Ketomix recenze

Cena: od 41 Kč

2. místo

Mis Slim

Mix slim recenze

Cena: balíčky od 999 Kč


2

Jak působí inulin?

Inulin je známý jako prebiotikum → podporuje růst zdravých střevních bakterií a pomáhá udržovat rovnováhu v trávicím systému.

Ve střevě se neabsorbuje, ale slouží jako skvělý zdroj potravy pro některé druhy prospěšných bakterií, jako jsou například laktobacily.

Tyto bakterie poté fermentují inulin a přeměňují jej na kyselinu mléčnou a jiné látky, které napomáhají růstu a množení těchto prospěšných látek. Díky tomu dochází k posilování imunitního systému, snížení rizik různých onemocnění a zlepšení celkového zdraví.

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje glykemickou kontrolu.

Nicméně inulin může u některých lidí způsobit nadýmání, plynatost a průjem, zejména pokud je konzumován v příliš velkém množství. V tomto případě se doporučuje konzumovat inulin postupně v malých dávkách, aby se tělo mohlo postupně přizpůsobit jeho konzumaci.

3

Výhody inulinu

Inulin je rozpustná vláknina, který pomáhá zlepšovat a vyživovat střevní mikroflóru, zlepšuje trávení, pomáhá se zácpou, a dokonce pomáhá tělu vstřebávat vápník i hořčík.

Jaké jsou další výhody inulinu?

  • Podporuje zdraví střevní mikroflóry
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje glykemickou kontrolu
  • Podporuje hubnutí
  • Podporuje zdraví kostí
  • Zlepšuje trávení

Je důležité si uvědomit, že inulin by neměl být používán jako náhrada pestré a vyvážené stravy, ale také spíše jako součást stravy, která podporuje celkové zdraví a trávicí funkce v lidském těle.

4

Kde se nachází inulin?

Inulin se přirozeně vyskytuje v potravinách a jiných zdrojích.

Kde můžeme najít jeho přítomnost nejvíce?

  • Čekanka
  • Cibule
  • Česnek
  • Artyčok
  • Banány
  • Artyčok
  • Pšeničné klíčky
  • Jogurty
  • Lopuch
  • Oves
  • Sójové boby
  • Pšenice
5

Nežádoucí účinky inulinu

Inulin je obecně považován za zdravotně bezpečnou látku, ale i zde se mohou objevit nežádoucí účinky v případě jeho konzumace. Jaké to jsou?

  • Nadýmání a plynatost
  • Zhoršená snášenlivost cukru
  • Alergické reakce
  • Nevolnost
  • Bolest hlavy
  • Zvracení

Jedná se ve směs o bezpečnou látku, ale i v některých případech se mohou objevit nežádoucí účinky, které se můžou lišit v závislosti na jeho dávce a také citlivosti na inulin.

TIP na čtení:

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.