Vepřové medailonky s cibulovou omáčkou
Vepřové medailonky s cibulovou omáčkou jsou takové to jídlo, které vypadá slavnostně, chutná skvěle, ale přitom je vlastně úplně jednoduché na přípravu. Když jsem tenhle recept zkoušel poprvé, byl jsem překvapený, jak rychle se dá vykouzlit něco, co vypadá jako z restaurace. Šťavnaté maso, jemně nasládlá cibulová omáčka a k tomu třeba bramborová kaše nebo opečené brambory – to je kombinace, která nikdy nezklame.

4 porce, příprava cca 30 minut, servírujeme za 80 minut
Tenhle recept jsem původně našel někde na internetu, ale jak to tak bývá, neodpustil jsem si pár úprav.
Trochu jsem si pohrál s kořením, omáčku udělal o něco výraznější a výsledek mě mile překvapil.
Někdy prostě stačí pár drobných změn a jídlo dostane úplně nový šmrnc!
Ingredience:
- 600 g vepřové pečeně
- 380 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 40 ml slunečnicového oleje
- půl lžičky mletého chilli
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 700 ml vody (nebo hovězího vývaru)
- 1 bobkový list
- 80 ml smetany na vaření (12%)
- Sůl
- Pepř
Příloha: dle chuti, ale doporučuji šťouchané brambory.
Postup:
- Nejprve vepřovou pečeni opláchnu pod tekoucí vodou, osuším a nakrájím na tenčí plátky. Každý z nich pak z obou stran osolím a opepřím.
- Oloupu si cibuli a česnek. Cibuli pak nakrájím nahrubo a česnek nastrouhám najemno nebo prolisuju.
- Na vysokém plameni rozehřeju v hluboké pánvi asi 30 ml slunečnicového oleje. Jakmile je pořádně rozpálený, vložím na pánev vepřovou pečeni a zprudka ji opeču z každé strany přibližně 4 minuty. Poté si připravím misku, kam maso prozatím odložím.
- Jakmile maso vyndám, nechám pánev na středním plameni a přidám nakrájenou cibuli. Tu pak za občasného míchání opékám asi 8 minut, dokud nezezlátne.
- K opečené cibuli přidám rajčatový protlak, najemno nastrouhaný česnek a mleté chilli. Vše pak ještě minutku opékám na vysokém plameni.
- Stáhnu plamen na mírný stupeň a do pánve přiliju 700 ml hovězího vývaru nebo vody. Přidám bobkový list, sůl, pepř a vrátím opečené plátky masa. Vše společně dusím na středním plameni asi 45 minut, občas promíchám.
- Jakmile uplyne čas, vyndám maso i bobkový list. List vyhodím a do pánve přiliju 80 ml smetany na vaření. Pak všechno rozmixuju tyčovým mixérem dohladka.
- Nakonec vrátím maso zpátky na pánev a vše ještě 3–4 minuty provařím na mírném plameni.
- Hotové vepřové medailonky s cibulovou omáčkou rozdělím na talíře a servíruji.
Dobrou chuť!
PS: pokud máte rádi pálivé, můžete přidat trochu více chilli, jinak opatrně.
Postup receptu:
Než začneme, připravíme si všechny ingredience na stůl, ať pak nemusíme nic hledat a máme vše pěkně po ruce.
Vaření pak půjde mnohem rychleji a hlavně bez zbytečného stresu.
Naštěstí toho není až tak moc, takže se všechno bez problému vejde i na menší stůl.

1) Nejprve si vezmu vepřovou pečeni, opláchnu ji pod tekoucí vodou, aby byla krásně čistá, a pak ji jemně osuším kuchyňskými utěrkami. Chci, aby maso nebylo zbytečně mokré, protože pak by se nám špatně opékalo.
Jakmile je maso suché, nakrájím ho na tenčí plátky, zhruba o tloušťce 1–2 cm. Plátky by měly být dostatečně tenké, aby se rychle a rovnoměrně propekly, ale zároveň dost silné, aby zůstaly šťavnaté.
Každý kousek osolím (mořská sůl) a opepřím z obou stran – sůl a pepř jsou základem chutí, které dodají masu správný šmrnc.


2) Oloupu cibuli a česnek – to je taková základní příprava, která sice zabere pár minut, ale pak to celý proces vaření o dost usnadní. Cibuli nakrájím na hrubší kousky, protože v omáčce chceme, aby byla pořád trochu cítit a dala jí tu správnou hloubku chuti.
Česnek zase nastrouhám najemno, nebo pokud mám náladu, použiju lis na česnek, protože chci, aby se v omáčce krásně rozplynul a dodal jí intenzivní, voňavou chuť.
Tenhle malý krok udělá velkou práci, protože cibule a česnek tvoří skvělý základ pro omáčku, která vše krásně propojíme.


3) Na vysokém plameni rozehřeju v hluboké pánvi (wok pánev) asi 40 ml slunečnicového oleje. Dávám si pozor, aby byl olej pořádně rozpálený, protože jen tak dosáhneme toho, že se maso krásně zapeče a zachová si šťavnatost uvnitř.
Jakmile je olej pořádně horký, vložím na pánev vepřovou pečeni a zprudka ji opeču z každé strany přibližně 4 minuty – chceme, aby měla krásně zlatavou kůrčičku. V tuto chvíli je důležité, aby se maso hezky zatáhlo, protože to uchová veškerou šťávu uvnitř.
Jakmile je opečené, připravím si misku, kam maso odložím, aby se trochu zchladilo a my mohli pokračovat v přípravě omáčky.
Tento krok je klíčový, protože dobře opečené maso dodá celému jídlu úžasnou chuť a texturu.


4) Jakmile maso vyndám, nechám pánev na středním plameni a přidám nakrájenou cibuli. Začnu ji pomalu opékat, aby se krásně uvolnila její přirozená sladkost.
Cibuli nechám opékat asi 8 minut, během kterých ji občasně promíchám, aby se rovnoměrně opekla a nezůstala připečená na jedné straně.
Cílem je, aby cibule změkla a začala krásně zezlátnout – to je ten okamžik, kdy se uvolní její vůně a omáčka dostane ten správný základ. Tenhle krok je zásadní, protože zlatavá cibule přidá omáčce úžasnou chuť a hloubku.

5) K opečené cibuli přidám rajčatový protlak, najemno nastrouhaný česnek a mleté chilli. Jakmile se všechny ingredience spojí, nechám je ještě minutku opékat na vysokém plameni.
Rajčatový protlak krásně zhoustne a v kombinaci s česnekem a chilli začne uvolňovat svou intenzivní vůni, která se postará o báječnou chuťovou základnu celé omáčky. Chilli přidává jiskru a trochu pálivosti, ale není to nic, co by jídlo udělalo nepříjemně ostré – spíš dodá omáčce ten správný „kick“.
Tento krátký moment na vysokém plameni pomáhá ingrediencím se hezky propojit a vzniká z toho směs, která chutná opravdu skvěle!


6) Stáhnu plamen na mírný stupeň a do pánve přiliju 700 ml hovězího vývaru nebo vody, podle toho, co máte připravené.
Přidám bobkový list, sůl a pepř, aby se chuť krásně propojila, a poté vrátím opečené plátky masa zpět do pánve.
Jakmile je vše v pánvi, nechám to dusit na středním plameni asi 30 až 45 minut. Během této doby se maso krásně změkčí a nasaje všechny chutě z omáčky.
Občas pohlídám, promíchám a zkontroluji, zda omáčka nevyvře příliš – pokud je potřeba, přidám trošku vody.


7) Jakmile uplyne čas, opatrně vyndám maso i bobkový list. Bobkový list už svoji práci odvedl, takže ho jednoduše vyhodím. Do pánve pak přiliju 80 ml smetany na vaření, která omáčku krásně zjemní a dodá jí jemnou krémovost.
Teď přichází ta zábavná část – vše vezmu tyčovým mixérem a rozmixuju dohladka. Během chvilky se omáčka promění v hladkou, sametovou směs, která skvěle obalí maso a dodá celému jídlu tu pravou bohatou chuť.

8) Nakonec vrátím maso zpátky na pánev a vše ještě 3–4 minuty provařím na mírném plameni. Tento poslední krok je důležitý, protože maso se krásně spojí s jemnou omáčkou, kterou jsme vytvořili, a ještě trochu nasaje všechny chutě.
Při pomalém vaření se omáčka ještě trošku zredukuje a získá tu správnou konzistenci, která perfektně obalí každý kousek masa. V tuto chvíli je už jídlo připravené k podávání, a já si můžu být jistý, že vše je dokonale propečené a chutné.

Recept je hotový, přeji dobrou chuť!
