Dáváte si záležet na tom, co jíte a setkali jste se s látkou inulin? Pro někoho může být tato „látka“ neznáma, avšak se používá v mnoha potravinách. Ve skutečnosti se jedná o typ vlákniny, který se nachází především v cibuli, česneku, pšenici anebo artyčoku. Co je to inulin? Jaké jsou jeho účinky?
Co je inulin?
Inulin je prebiotická vláknina, která se nachází v široké škále zeleniny, ovoce a bylin, včetně pšenice, cibule, banánu, pórku, chřestu a artyčoku. Můžete se s ním také setkat ve formě doplňků stravy.
Prebiotika jsou speciální molekuly, které podporují střevní mikro biom tím, že podporuje růst prospěšných bakterií ve vašem tlustém střevě.
Je oblíbeným zdrojem vlákniny k výrobě potravinářských výrobků (cereálie, mléčné výrobky, tyčinky a proteinové nápoje) protože má mnoho zdravotních výhod.
Jeho další výhodou je nízká glykemická hodnota, která díky tomu nezpůsobí prudký nárůst cukru v krvi a také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nejčastěji se inulin používá při hubnutí, cukrovce anebo zácpě.
Chcete zhubnout? Vyzkoušejte proteinovou dietu!
Top 1. místo
KETOMIX
Cena: od 41 Kč
2. místo
Mis Slim
Cena: balíčky od 999 Kč
Jak působí inulin?
Inulin je známý jako prebiotikum → podporuje růst zdravých střevních bakterií a pomáhá udržovat rovnováhu v trávicím systému.
Ve střevě se neabsorbuje, ale slouží jako skvělý zdroj potravy pro některé druhy prospěšných bakterií, jako jsou například laktobacily.
Tyto bakterie poté fermentují inulin a přeměňují jej na kyselinu mléčnou a jiné látky, které napomáhají růstu a množení těchto prospěšných látek. Díky tomu dochází k posilování imunitního systému, snížení rizik různých onemocnění a zlepšení celkového zdraví.
Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje glykemickou kontrolu.
Nicméně inulin může u některých lidí způsobit nadýmání, plynatost a průjem, zejména pokud je konzumován v příliš velkém množství. V tomto případě se doporučuje konzumovat inulin postupně v malých dávkách, aby se tělo mohlo postupně přizpůsobit jeho konzumaci.
Výhody inulinu
Inulin je rozpustná vláknina, který pomáhá zlepšovat a vyživovat střevní mikroflóru, zlepšuje trávení, pomáhá se zácpou, a dokonce pomáhá tělu vstřebávat vápník i hořčík.
Jaké jsou další výhody inulinu?
- Podporuje zdraví střevní mikroflóry
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Zlepšuje glykemickou kontrolu
- Podporuje hubnutí
- Podporuje zdraví kostí
- Zlepšuje trávení
Je důležité si uvědomit, že inulin by neměl být používán jako náhrada pestré a vyvážené stravy, ale také spíše jako součást stravy, která podporuje celkové zdraví a trávicí funkce v lidském těle.
Kde se nachází inulin?
Inulin se přirozeně vyskytuje v potravinách a jiných zdrojích.
Kde můžeme najít jeho přítomnost nejvíce?
- Čekanka
- Cibule
- Česnek
- Artyčok
- Banány
- Artyčok
- Pšeničné klíčky
- Jogurty
- Lopuch
- Oves
- Sójové boby
- Pšenice
Nežádoucí účinky inulinu
Inulin je obecně považován za zdravotně bezpečnou látku, ale i zde se mohou objevit nežádoucí účinky v případě jeho konzumace. Jaké to jsou?
- Nadýmání a plynatost
- Zhoršená snášenlivost cukru
- Alergické reakce
- Nevolnost
- Bolest hlavy
- Zvracení
Jedná se ve směs o bezpečnou látku, ale i v některých případech se mohou objevit nežádoucí účinky, které se můžou lišit v závislosti na jeho dávce a také citlivosti na inulin.
TIP na čtení: