Sulforafan je molekula, která byla poprvé extrahována a izolována z brokolice, a to zejména z jejich semen a klíčků, které obsahují její největší koncentraci. Tato molekula je také přítomna v jiných potravinách, jako je například brukvovitá zelenina (zelí, brokolice, květák a kapusta).
Je to v podstatě malá a rozpustná molekula v olejových kapalinách, která se v přírodě získává z glukorafaninu.
Častokrát je spojována se zdravotními přínosy, jako je například zlepšení zdraví srdce a trávení.
Sulforafan se aktivuje poté, co se glukorafanin dostane do kontaktu s myrosinázou (rodina enzymů), která hraje roli v obranné reakci rostlin.
Věděli jste, že syrová zelenina má nejvyšší hladinu sulforafanu? Například jedna studie dokázala, že syrová zelenina má desetkrát více sulforafanu než vařená brokolice.
Sulforafan patří k jedním z nejúčinnějších antioxidantů, který provádí ochranný účinek proti volným radikálům uvnitř buňky, jakmile projde buněčnou membránou. Tato akce zahrnuje aktivaci různých enzymů, včetně antioxidačních enzymů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, udržují buňky a zdravé tělo.
V řadě studií bylo prokázáno, že sulforafan má proti rakovinové vlastnosti a snižuje velikost i počet různých typů rakovinných buněk.
Díky tomu, že molekula uvolňuje antioxidační a detoxikační enzymy, tak může zabránit růstu rakovinových buněk.