Čím nahradit prášek do pečiva?
V předchozím díle jsme si řekli, jakými produkty se dá nahradit mascarpone. V dnešním článku se s vámi podělím o další tip, který mám ozkoušený a to je jak nahradit prášek do pečiva!
Prášek do pečiva je univerzální pomocník, který dokáže vykouzlit zázraky v kuchyni s pečením. Díky jeho vlastnostem těsto začne krásně kynout a pečivo díky tomu bude měkké a nadýchané.
Určitě to znáte, stejně jako já. Prášek do pečiva kupuji ve velkém balení, jelikož je levné a snadno skladné.
A vždycky si říkám… určitě doma nějaký prášek do pečiva mám, jelikož ho kupuju vždycky po velkém balení.
Jenže…
Už se mi kolikrát stalo, že prášek do pečiva jsem doma neměl, bylo pozdě večer a musel jsem vymyslet, jak ho nahradit.
V tomto článku se s vámi podělím, čím nahradit prášek do pečiva, pokud vám právě došel.
Čím nahradit prášek do pečiva?
I když ho zrovna nemáte po ruce, nemusíte zoufat, existuje několik způsobů, jak ho nahradit.
Mezi nejlepší náhražky patří:
- Jedlá soda a kyselina
- Kysaný mléčný výrobek: kefír, podmáslí nebo jogurt.
- Ocet: vinný nebo jablečný
- Citronová šťáva
- Med
1) Jedlá soda a kyselina
Možná některých z vás se bude tato kombinace zdát trochu bláznivá, ale věděli jste, že jedlá soda v kombinaci s kyselinou patří k jedním z nejčastějších způsobů kypření těsta?
Díky jejich reakci vznikne oxid uhličitý, který začne vytvářet v těstě bublinky a způsobuje jejich nadýchanost.
2) Kysané mléčné výrobky
Kysané mléčné výrobky, jako je například kefír, jogurt nebo podmáslí patří k dalším skvělým alternativám, pokud nemáte po ruce prášek do pečiva.
Díky své kyselině mléčné, které obsahují, dokáží skvěle reagovat s jedlou sodou, díky němuž vytvořit bublinky oxidu uhličitého, které těsto nakypří.
Navíc obsahují probiotika, takže se jedná o chutnou a zdravou náhražku.
3) Ocet – vinný nebo jablečný
Ať už sáhnete po vinném nebo jablečném octu, v obou případech uděláte dobře, jelikož patří mezi skvělé alternativy náhražky prášku do pečiva.
Jeho kyselost totiž reaguje s jedlou sodou a vytváří díky tomu oxid uhličitý, který těsto krásně nakypří.
4) Citronová šťáva
Citronovou šťávu přidávám do mnoha svých receptů, a popravdě se přiznám, že jsem nevěděl jak je skvělá při nahrazování prášku do pečiva.
Její kyselost totiž umožňuje, aby v kombinaci s jedlou sodou proběhla chemická reakce, při které se uvolňuje oxid uhličitý.
A díky tomu bublinky oxidu uhličitého způsobí, že vaše těsto krásně nakyne.
5) Med
A mezi pátou a poslední náhradu bych rád zařadil med.
Med totiž není jen sladilo, v receptech může také plnit role kypřící látky.
Díky jeho přirozené kyselosti, vlhkosti a chuti je předurčený k tomu, aby se stal taky skvělou náhražkou prášku do pečiva.
Pzn: s touto alternativou nemám zatím zkušenosti, pokud vy ano napište mi e-mail :).
Chcete vědět víc? Prozkoumejte další recepty na stránkách FitnessMixu a objevte novou inspiraci pro vaření.
Pokud máte chuť dozvědět se více o mně a o tom, co mě motivuje, podívejte se na stránku „O mně„.