DalšíMagazínZdraví

Čím nahradit smetanu? 5 Nejlepších alternativ

Dnes se budeme věnovat jedné z nejčastějších otázek v kuchyni: jak nahradit smetanu při vaření a pečení. Smetana je běžnou ingrediencí v mnoha receptech, která přidává jemnost, bohatou texturu a výraznou chuť. Nicméně, existuje mnoho důvodů, proč byste se mohli rozhodnout vynechat smetanu ve svých pokrmech. Může to být z důvodu alergie na mléčné produkty, nebo proto, že smetanu zrovna nemáte po ruce v kuchyni. V tomto článku vám představíme několik skvělých alternativ, které můžete použít místo smetany, ať už vaříte nebo pečete. Od lehkých a nízkokalorických variant až po bohatší a krémovější náhražky.

Čím nahradit smetanu při vaření a pečení?
1

Co je smetana a na co se používá?

Smetana je mléčný výrobek s bohatou a krémovou konzistencí, který se získává odstředěním mléka. Patří mezi velmi oblíbenou ingredienci v kuchyni po celém světě díky svému všestrannému využití a schopnosti přidat pokrmům bohatou chuť a jemnost. Smetana se často používá ve vaření a pečení, ať už jako součást sladkých dezertů nebo při přípravě slaných jídel.

Ve sladké kuchyni se smetana často přidává do dortů, zákusků, zmrzliny nebo do spousty další jídel. Její vyšší obsah tuku a bohatá textura přispívá k vytváření krémových a lahodných dezertů.

Používá se také ke zjemnění a ochucení ovocných náplní, karamelových omáček a různých druhů krému.

V případě slaných jídel je smetana důležitou součástí omáček, polévek a různých pokrmů.

Přidání smetany do omáčky zvýrazňuje jejich chuť a dodává jim bohatší a krémovější texturu. V kuchyni se smetana také často používá k přípravě kyselých smetanových omáček, které jsou populární ve východoevropské kuchyni.

Dále je možné smetanu využít k přípravě smetanových krémů na dorty, vafle či podávání s ovocem.

Chia Shake recenze a zkušenosti
2

Čím nahradit smetanu?

Jaké jsou nejlepší alternativy?

1) Mléko a máslo

Nahrazování smetany mlékem a máslem je často volbou těch, kteří hledají zdravější a lehčí alternativu, nebo mají její omezení ve stravě. Existuje několik důvodů, proč byste mohli zvážit nahrazení smetany těmito ingrediencemi.

Kombinace mléka a másla je snadná a spolehlivá náhrada za tučnou smetanu, která bude fungovat pro většinu receptů.

Máslo přidává do mléka extra tuk, takže jeho procento tuku je podobné jak u husté smetany. Doporučujeme smíchat ¼ šálku (57 gramů) rozpuštěného másla se ¾ (178 ml) mléka a důkladně promíchat, abyste dokázali získat 1 šálek husté smetany.

Nahrazování smetany mlékem a máslem umožňuje přizpůsobit recepty vašim potřebám a preferencím, a to bez výrazného ovlivnění výsledné chuti a textury.

2) Sojové mléko a olivový olej

Existuje několik důvodů, proč byste mohli chtít nahradit smetanu sójovým mlékem.

Pro skvělou veganskou a bez mléčnou alternativu k husté smetaně zkuste smíchat sójové mléko s olivovým olejem. Stejně jako u mléka a másla se přidává olivový olej do sójového mléka tuk pro chuť a funkci srovnatelnou s hustou smetanou.

Pokud jste alergičtí na mléčné produkty nebo trpíte intolerancí laktózy, může být sójové mléko skvělou alternativou.

Jestli chcete napodobit chuť a hustotu 1 šálku (237 ml) husté smetany, smíchejte 2/3 (159 ml) sójového mléka s 1/3 (79 ml) olivového oleje.

Ketomix: recenze, zkušenosti a slevový kod

3) Mléko a kukuřičný škrob

Pokud hledáte nízkotučnou a nízkokalorickou alternativu k husté smetaně, může pro vás tato kombinace skvěle fungovat.

Kukuřičný škrob se používá k zahuštění mléka, aby mohl reprodukovat texturu husté smetany.

Chcete-li ve svém receptu nahradit 1 šálek (237 ml) husté smetany, přidejte 2 polévkové lžíce (19 gramů) kukuřičného škrobu do 1 šálku (237 ml) mléka a zamíchejte, aby směs zhoustla.

Jaké jsou další výhody? Například pokud držíte veganskou stravu, smetana zde je zakázaná, protože je získávána z mléčných produktů. Mléko a kukuřičný škrob jsou veganské alternativy, které umožňují dosáhnout podobné textury jako je smetana, aniž by byly pocházející z živočišných zdrojů.

4) Řecký jogurt a mléko

Směs řeckého jogurtu a plnotučného mléka je další skvělou alternativou husté smetany, která vám pomůže zahustit vaše recepty.

Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin a může dodat vašemu hotovému výrobku „zdravý vzhled“ zvýšením obsahu bílkovin.

Je důležité zmínit, že je hustší než smetana, ale můžete do ní přidat mléko, abyste ji zředili a dosáhli textury podobné tučné smetaně.

5) Tvaroh a mléko

Tvaroh se vyrábí z tvarohu kravského mléka. Má vysoký obsah bílkovin a mnoho mikroživin, což z něj dělá zdravou náhradu za tučnou smetanu.

Samotný tvaroh může být dobrou náhradou za hustou smetanu, která pomůže přidat tloušťku receptům, jako jsou omáčky.

Jednoduše odstraňte hrudky rozmixováním mixérem.

Můžete jej také smíchat s mlékem, abyste pomohli replikovat hladkou, krémovou texturu husté smetany pro použití v jiných receptech.

Doporučujeme smíchat vždy stejné díly tvarohu a mléka a míchat, odkud nebudou odstraněny všechny hrudky. Tuto směs můžete použít místo stejného množství husté smetany.

Blendea: recenze, zkušenosti a slevový kod
3

Na závěr…

Doufáme, že vám tento článek přinesl užitečné informace o různých alternativách k nahrazení smetany při vaření a pečení. Bez ohledu na důvod, proč se rozhodnete nahradit smetanu, existuje široká škála možností, které vám umožní dosáhnout podobné textury a chuti ve vašich pokrmech.

Mléko a kukuřičný škrob jsou skvělou volbou pro ty, kteří preferují nízkotučné nebo veganské možnosti.

Vždy si pamatujte, že každá náhrada smetany může ovlivnit konečný výsledek a chuť vašich pokrmů.

Je proto důležité experimentovat a najít tu správnou alternativu pro každý konkrétní recept. Mějte na paměti, že v závislosti na vašem výběru náhrady se může lišit i konzistence, chuť a výsledný vzhled vašeho jídla.

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.