Odpovídám na nejčastější otázky a odpovědi ohledně vitamínu K.
1.
Vitamín K pomáhá vytvářet různé bílkoviny, které jsou potřebné pro srážení krve a stavbu kostí. Protrombin je protein, který je závislý na vitamínu K, který se přímo podílí na srážení krve. Osteokalcin je další protein, který vyžaduje vitamínu K k produkci zdravé kostní tkáně.
2.
Nejvíce vitamínu K obsahuje zelená listová zelenina. Dále nejběžnějšími potravinami s vysokým obsahem vitamínu K jsou zelená listová zelenina, jako je kapusta, brokolice, špenát, zelí a salát.
3.
Takové nakrájené avokádo vám může dodat až 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna polovina šálku dušených sušených švestek vám poskytne okolo 30 mikrogramů vitamínu K. dále jsou vhodné borůvky, hrozny a jablka.
4.
Hlavním příznakem nedostatku vitamínu K je krvácení z nosu, rány, střev nebo žaludku. Někdy krvácení do žaludku způsobuje zvracení s krví. Nebo i ve stolic můžete vidět krev.
5.
Banán je ovoce, které obsahuje nízký vitamín K, ale na druhou stranu má vysoký obsah hořčíku. Banán kromě vysokého obsahu draslíku obsahuje vysoký zdroj vlákniny, která může pomoci při normálním trávení.
6.
Nejlepším způsobem, jak dosáhnout denní potřeby vitamínu K, je jíst kvalitní zdroje potravin, který tento vitamín obsahují. Mezi potraviny můžeme zahrnout: zelená listová zelenina, kapusta, špenát, tuřín, hořčice, petržel nebo salát.
7.
Nadměrná dávka vitamínu K může způsobit krvácení nebo krevní sraženiny.
8.
Ano, borůvky mají vysoký obsah vitamínu K. Dalšími skvělými zdroji vitamínu K je ovoce, kiwi a ostružiny.