DalšíMagazín

Čím nahradit koriandr? Máme pro vás 7 tipů!

Pokud si rádi doma často vaříte, a ocitnete v tísni kdy vám dojde oblíbené koření, je důležité si vybrat ty správné náhražky. Listy a semena rostliny koriandru patří mezi základní suroviny a koření po celém světě. Čím ale koriandr nahradit, pokud vám dojde? Zde vám uvádíme 7 nejlepší náhrad listů a semínek koriandru.

7 nejlepších náhražek koriandru

Co je koriandr?

Koření a listy koriandru pochází z té samé rostliny → Coriandrum sativum. 

Pod názvem koraindr se setkáte se semeny, které se prodávají ve formě mletých nebo celých semen. 

Věděli jste, že rostlina koriandr (lépe řečeno její čerstvé listy) jsou oblíbené především v asijské a mexické kuchyni? 

Rozdrcená semena mají kořeněnou, citrusovou a teplou chuť díky esenciálním olejům, linloolu a pinenu.

Nejčastěji se při vaření používají semena a listy. Avšak také kořen koriandru najde své zastoupení v kuchyni. Dá se říct, že všechny části této rostliny jsou jedlé a používají se k přípravě pokrmů. 

Pokud budete skladovat koriandr, dejte si pozor jelikož jeho účinnost je rychlé ztrácí při jeho skladování. Nejlepší kvalita je, když máte čerstvě namletá a celá semena.

Koriandr je běžný v mnoha směsích koření a často se přidává i při nakládání zeleniny a vaření piva.

V průběhu staletí se koriandr používá v mnoha kulturách, a to buď jako bylina, nebo také jako koření.

Chcete zhubnout? Vyzkoušejte Keto dietu!

Koriandr je často spojován a asijskou kuchyní

Koriandr je koření s ořechovou chutí, které je často spojováno s asijskou kuchyní. Používá se totiž v mnoha asijských pokrmen včetně kari.

Semena koriandru (také známého jako čínská petržel) připomínají drobné sušené oranžové bobule. 

Listy vypadají jako petržel, ale mají jasnější barvu a jsou mnohem aromatičtější než obyčejná petržel ze zahrádky. 

Dejte si ale pozor.. jelikož koriandr rychle ztrácí chuť a měl by být uchován ve vzduchotěsné nádobě a skladován na chladném a suchém místě. Pokud máte doma mletý koriandr, doporučuje je se ho spotřebovat do 1 roku od nákupu.

Používá se jak v čerstvé tak v sušené formě. Semena jsou obvykle rozdrcena nebo rozemleta a poté přidána do jídla, aby poskytla chuť. Ve středomoří se listy koriandru používají jako ozdoba do polévek nebo salátů. Občas se nasekají nadrobno a za sirova se přidávají do salátů.

Kromě použití jako bylinky s semínka koriandru také drtí na kmínový prášek, který má oříškovou vůni a chuť.

Koriandr a koření

Semena rostliny koriandru se používají po staletí jako koření v mnoha kulturách, zejména v indické kuchyni. Lze jej nalézt také v celé Severní Americe, ale častěji se používá v pokrmech.

Nejčastěji se používá jako celý nebo mletý na prášek pro použití při vaření. Můžete však také najít semena koriandru prodávána celá v některých obchodech s potravinami. 

Nejlepší náhražky koriandru

Jaké jsou nejlepší náhražky koriandru? Následující koření v našem seznamu se dokáže velmi dobře podobat koarindru a může ho nahradit, pokud toto koření nemáte po ruce.

1. Cumin (římský kmín)

Cumin je velmi populární u nás, avšak v některých zemích není tak dobře známý po světě. Jedná se o oblíbené koření ze sušených mletých rostlin Cominum cyminum. 

Je velmi populární a nedílnou součástí mnoha jídel, jako jsou chilli papričky, kari, masová jídla, polévky a dušená jídla.

V zemích, jako je Maroko, se cumin používá stejným způsobem jako pepř a je uchováván na jídelním stole, aby dodal pokrmům chuť.

Jelikož je cumin velmi hodně používán, obvykle se nachází ve většině obchodů mezi kořením. 

Ačkoli se římský kmín mírně liší v chuti, má teplou, ořechovou a kořenitou chuť, která připomíná z velké části koriandr.

Cumin můžete používat jako náhražku koriandru. Je však ale dobré vyzkoušejte jeho konzistenci v jídle po dochucení.

2. Garam Masala

Některých lidem tento název nemusí nic říkat. Jedná se však ale o koření, který můžete zakoupit v obchodě a obsahuje směs vyrobených koření z různých složek.

Ačkoliv se směs koření může lišit, obvykle se skládá z kurkumy, pepře, hřebíčku, skořice, muškátu, bobkového listu, kmínu a koriandru.

Je dobré mít ale na paměti, že jelikož gram koření, dokáže změnit chuť vašeho pokrmu.

Doporučuje se přidávat do pokrmu gram masalu koření v malých množstvích, dokud nedosáhne požadované chuti.

3. Kari koření

Stejně jako koření garam masala obsahuje kari směs koření a často obsahuje koriandr. 

Dá se říci, že téměř všechny kari koření obsahují koriandr, spolu s kurkumou, zázvorem, chilli, pískavicí a dalším kořením.

Chuť kari dodává chuť díky mnoha různých složkám. Stejně jako koriandr kari přináší teplou a zajímavou chuť do receptů, jako je kari, marinády a restovaná zelenina. 

Mějte ale na paměti, že kari má tendenci mít silnou chuť i v malých množstvích, takže začněte přidáním polovičního množství, když v receptech nahrazuje koriandr. 

Kari koření

Kde koupit kvalitní doplňky stravy?

Pokud hledáte kvalitní obchod s potravinami a doplňky stravy, doporučujeme vám navštívit BrainMarket.

Navíc zde kvalitní doplňky stravy, za skvělé ceny!

4. Kmín

Kmín má nejbližší chuť koriandru. V první řadě se jedná o bylinu, kterou lze můžete vyměnit za koriandr, aniž by se drasticky změnil jeho chuťový profil vašeho pokrmu.

Stejně jako koriandr, tak kmín patří do čeledi rostlin Apiaceae, která zahrnuje petržel, celer a fenykl. Kmín také obsahuje stejné aromatické oleje jako je koriand, včetně linaloolu a pinenu, které jsou zodpovědné za jeho podobnou chuť.

Tato bylina se často popisuje jako zemitá, s lehce nasládlou chutí, která se používá v dezertech, pečivu a zeleninových pokrmech.

Semínka kmínu se buď prodávají jako sušené v celku, nebo v mleté formě a lze je také můžete nahradit koriandrem. 

Nicméně, protože kmín má jiné chuťové tony než koriandr, je nejlepší začít s malým množstvím a pode potřeby můžete přidávat další.

Jaká je nejlepší náhražka koriandru? Čerstvý list z koriandru!

Čerstvý list koriandru má mnohem jinou chuť než zakoupená koriandrová semínka. 

Většina lidí říká, že list koriandru má výraznou citrusovou chuť. Kvůli genetickým odchylkám však někteří lidé zjistili, že koriandr má nepříjemnou chuť.

Pro lidi, kteří milují koriandr, je důležité mít vhodnou náhražku v kuchyni, když tuto bylinu nemáte k dispozici. Pro lidi, kteří nemají rádi chuť koriandru, je klíčové najít chutnou alternativu s podobnou chutí a vzhledem. 

Tyto následující bylinky skvěle nahrazují list čerstvého koriandru.

5. Petržel

Petržel je zelená bylina, která je shodou okolností ve stejné čeledi jako koriandr. JE si o něco hořčejší, ale do vašich pokrmů přináší podobné svěží tony stejně jako koriandr.

Navíc i jeh zelená barva dokáže připomínat vzhled koriandru.

Petržel postrádá citrusové „podtóny“, které ochucují koriandr, ale přidání trochy citronové šťávy nebo citronové kůry do receptů, když místo toho použijete petržel, může zlepšit chuť vašeho pokrmu. 

Bazalka

6. Bazalka

Ačkoliv bazalka změní chuť některých jídel, v určitých případech funguje skvěle, když dokáže nahradit koriandr. Existuje mnoho různých druhů bazalky, ze kterých si můžete vybrat místo koriandru. 

Thajská bazalka je druh bazalky, která má výraznou chuť, které je často podobá chuti lékořici. 

Přidáním bazalky do určitých jídel, jako je kari místo koriandru, přidá velmi příjemnou chuť.

Bazalka se dá také použít jako skvělá ozdoba jídla.

7. Bylinné směsi

Použití směsi čerstvých bylin, které mají podobnou chuť jako koriandr, může být nejlepší způsob, jak nahradit jeho chuť v receptech.

Míchání směsí nasekaných bylinek, jako je například kopr, petržel, estragon a oregano může vašemu pokrmu přidat zajímavé tony. 

Pokud jste v nesnázích a dojde vám koriandr a chcete napodobit chuť, zůstaňte u bylinek s podobnými chuťovými profily, jako je petržel.

Pokud jste však odpůrcem čerstvého koriandru, kombinace bylinek vám může sloužit jako skvělá náhrada.

Jednoduše přidejte malé množství bylinek, které vám chutnají a dobře se hodí k vašemu receptu.

Na závěr…

Koriandr je lahodná bylina, kterou lze použít do mnoha různých pokrmů. 

Má teplou, ořechovou chuť a často se používá v asijské kuchyni. Je také známý pod názvem čínská petržel.

Semena koriandru se používají v sušené i čerstvé formě jako kulinářské koření a bylinky.

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.