Jablečný ocet je čím dál tím více populárnější posledních pár let. Je oblíbený u lidí, kteří dbají na své zdraví, chtějí zhubnout nebo jej užívají kvůli zdravotním problémům. Pro lidské zdraví má pozitivní účinky, avšak existují i důkazy o tom, že jablečný ocet může mít i nežádoucí účinky. Co je to jablečný ocet a jaké má nežádoucí účinky pro lidské tělo?
Co je jablečný ocet?
Jablečný ocet se používá již po tisíce let. Dříve se používal ve starověkém Egyptě, aby dodalo jídlu lepší chuť a také že déle vydrželo.
Za objevení jablečného octa nejspíše vděčíme šťastné náhodě. Pravděpodobně to byla chyba při výrobě lihu, která způsobila, že džbán se špatně zakrytým víkem zkynul. V tu chvíli byl ocet na světě a lidé ze všech koutů světa ho začali používat ve svých pokrmech.
Věděli jste, že jablečný ocet je důležitou přísadou mnoha receptů a v dnešní době patří do každé kuchyně? Nejen díky svým léčivým účinkům, ale také jeho příjemné chuti.
Na začátku výroby octa je jablečný džus. Fruktóza ve šťávě je fermentována na kyselinu octovou pomocí kvasinek a bakterií.
Ocet díky tomu získává svou charakteristickou a kyselou chuť. Kyselina octová má také mnoho zdravotních výhod, o kterých si zde také řekneme v našem článku.
Kde koupit kvalitní jablečný ocet?
Pokud hledáte obchod, kde koupit kvalitní jablečný BIO ocet, tak BrainMarket je tou správnou volbou!
BrainMarket nabízí kvalitní doplňky stravy a superpotraviny nejvyšší kvality.
Jaké jsou nežádoucí účinky jablečného octa?
Jablečný ocet má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Avšak je tu i malý háček… I jablečný ocet může mít negativní vliv na vaše zdraví. Co všechno může způsobit?
1) Žaludeční problémy
Vzhledem k tomu, že jablečný ocet je poměrně kyselý, někteří lidé ho mohou špatně snášet.
Ne každý z nás se s tímto problémem může setkat, ale pokud máte nějaké žaludeční problémy, nebo jste pouze „náchylní“ k bolestem v žaludku, tak vám doporučujeme se vyhnout vyšší konzumaci jablečného octa.
Studie na lidech a zvířatech zjistily, že jablečný ocet a kyselina octová mohou snižovat chuť k jídlu a tím podporovat pocity plnosti, což může vést k přirozenému snížení příjmu kalorií.
Je důležité říci, že jablečný ocet přidaný v jídle nemusí být žádnou velkou překážou. Ve skutečnosti jde o to, že se nejedná o zázračný a kouzelný lektvar, který byste měli pít po lahvích každý den.
2) Kazí zubní sklovinu
Při studiích a výzkumech bylo objeveno, že kyselé potraviny a nápoje poškozují zubní sklovinu.
Navíc bylo v testech prokázáno, že konzumace kyseliny octové může poškodit zubní sklovinu.
Eroze zubní skloviny je rozhodně něco, čemu se chcete vyhnout, jakmile se u vás projeví.
Odborníci tvrdí, že dlouhodobé pití jablečného octa může vést k erozi zubů.
3) Snižuje hladinu draslíku v krvi
Nejdříve je důležité zmínit, že v současné době neexistují žádné „větší“ studie o účincích jablečného octa na hladinu draslíku v krvi a zdraví kostí.
Existuje pouze jedna lékařská zpráva, která způsobila po užívání octa nízkou hladinu draslíku v krvi a ztrátě kostní hmoty. Jednalo se o 28letou ženu, která konzumovala denně 250 ml jablečného octa, jenž ředila před konzumací ve vodě.
Po přijetí do nemocnice byla přijata s nízkou hladinou draslíku v krvi a dalšími anomáliemi v krvi.
Lékaři jí navíc diagnostikovali osteoporózu.
Pokud ve vašem těle se drasticky sníží hladinu draslíku, může se u vás objevit onemocnění zvané hypokalémie.
Tento druh onemocnění může ovlivnit vaše zdraví kostí snížením hustoty kostí a tím, že jsou více náchylné ke zranění.
4) Může vést k nízké hladině cukru v krvi
Dalším vedlejším účinkem jablečného octa je to, že může snižovat hladinu cukru v krvi.
Pokud jablečný ocet užíváte společně s léky na cukrovku, může to způsobit, že hladina cukru v krvi klesne na velmi nízké hodnoty.
Jestliže nezahájíte léčbu v čas, může to vaše tělo vést k mnoha zdravotním komplikacím, a dokonce i v extrémních případech upadnutí do kolapsu.
5) Popálení krku
Věděli jste, že jablečný ocet může způsobit popálení jícnu?
Podle jednoho výzkumu bylo prokázáno, že náhodné spolknutí škodlivých tekutin může způsobit, že kyselina octová způsobí popálení hrdla (jícnu).
Lékaři proto doporučovali, že jablečný ocet může být považován na „žiravinu“, která by se měla skladovat mimo dosah dětí.
Ještě bych rád zmínil, že popálení jícnu se může stát až v těch horších případech. V těch „lepších“ může dojít k podráždění krku, který je způsoben kyselinou octovou v krvi.
V současné době však neexistují studie, které by potvrdili popálení jícnu přímo samotným jablečným octem.
6) Spouští zažívací potíže
Jablečný ocet je kyselé povahy, protože lidé pijící jablečný ocet pravidelně mohou být svědky žaludečních nevolností nebo zažívacích problémů.
Tyto trávicí problémy mohou zahrnovat plynatost a nadýmání.
Jak na správné dávkování?
Doporučené dávkování jablečného octa se liší od jednoho přírodního produktu k druhému.
Obecně závisí na různých faktorech, jako je celkový stav, věk a zda jsou nějaké zdravotní komplikace.
Zatímco typická dávka je 15 až 30 ml (1 až 2 polévkové lžíce) smíchané s vodou před jídlem nebo po jídle.
V současnosti však neexistují dostatečné vědecké důkazy o tom, které by podporovaly vhodné nebo bezpečné rozmezí dávek. Dávkování je vždy důležité, i když je produkt považován za „přírodní.
Pomáhá jablečný ocet léčit patní ostruhu?
Jedním slovem řečeno.. Ano.
Jablečný ocet patří k jedním z účinných prostředků, které pomáhají snižovat bolest a otoky způsobené patními ostruhami.
Jednoduše namočte čistý ručník do jablečného octa a obtočte jim postižené místo.
Tento krok opakujte denně a uleví se vám.
Jaké má výhody?
Vědci zkoumali účinky jablečného octa více u zvířat a izolovaných buněk než u samotných lidí.
Zatímco lidské studie o výhodách jablečného octa jsou omezené, některé studie a výzkumy naznačují slibné výsledky:
- Pomáhá regulovat hmotnost
- Zlepšuje diabetes 2. typu
- Zlepšuje zdraví srdce
- Zlepšuje příznaky křečových žil
Důvěryhodné zdroje:
[1] Apple Cider Vinegar: Benefits, Uses, Risks, and Dosage
[2] What Are the Health Benefits of Apple Cider Vinegar?
[3] How to drink apple cider vinegar for weight loss
TIP na čtení: