Kdo z nás věděl že zelenina může být tak skvělá? Ačkoliv kapusta má kořeny v římské a řecké kultuře, v některých zemích není až zase tak populární. Tato listová zelenina se stala populární kolem roku 2012, když se objevila na jídelním stole v řadě restauracích s Michelinskou hvězdou. A postupně se stala víc populární i ingrediencí mnoha foodblogerů.
Zatímco nejpopulárnější u nás je listová kapusta, můžete se u nás nebo i ve světě setkat s různými druhy – každá má jinou barvu, chuť, texturu a jiné výživové hodnoty. V dnešní době je pěstována po celém světě, ale nejvíce se však vyskytuje v Evropě.
Jaké obsahuje látky?
Vitamín C – vitamín C, neboli kyselina askorbová je vitamín, který se rozpouští ve vodě. Vitamín C hraje důležitou roli při infekci, hojení ran, imunity a patří k velmi silným antioxidantům, který dokáže neutralizovat škodlivé a volné radikály.
Vitamín K – je rozpustných v tucích, který se vyskytuje ve dvou formách. Vitamín K pomáhá vytvářet různé bílkoviny, které jsou potřebné pro srážení krve a stavbu kostí.
Vitamín A – nejvíce tohoto vitamínu můžeme najít v mrkvi. Vitamín A stimuluje tvorbu a aktivitu bílých krvinek, jenž se podílí na stavbě kostí a pomáhá udržovat zdravé buňky.
Vitamín B6 – vitamín B6, nebo také pyridoxin je vitamín, který je rozpustný ve vodě, a přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách a doplňcích stravy.
Folát – folát je forma vitamínu B9, který je rozpustný ve vodě a můžeme ho najít přirozeně v několika potravinách. Pomáhá tvořit DNA a RNA a podílí se na metabolismu bílkovin.
Vláknina – vláknina je druh sacharidů, který tělo nedokáže strávit. Vláknina pomáhá regulovat spotřebu cukrů v těle, pomáhá udržet sytost a hladinu cukru v krvi.
Mangan
Jak působí na naše zdraví?
Kapusta obsahuje rostlinno-chemickou látku zvanou glukosinoláty a sloučeniny které obsahují sýru. Kapusta patří k vysoce výživnou potravinou, která se doporučuje zahrnout do vašeho jídelníčku.
Lidé, kteří užívají léky na ředění krve nebo k léky k prevenci krevních sraženin, se někdy obávají konzumace kapusty nebo jiné listové zeleniny, která se bohatá na vitamín K. Vitamín K má jedinečný účinek, který pomáhá při srážení krve a může také ovlivnit účinky některých léků na ředění krve.