Přírodní antioxidanty jsou látky přítomné v potravinách, které pomáhají tělu bojovat proti poškození buněk způsobeném volnými radikály. Volné radikály jsou chemické látky produkované tělem při běžném metabolismu a mohou způsobit poškození buněk, záněty nebo postupnou degeneraci organizmu. A díky tomu antioxidant pomáhají neutralizovat volné radikály a chránit buňky před poškozením. Přírodní antioxidanty se vyskytují v potravinách nebo především ve formě doplňků stravy (vitamínů a minerálů). V našem článku si řekneme, jaké jsou nejlepší a nejsilnější přírodní antioxidanty, a kde je můžete najít.
Co jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením, které mohou být způsobeny volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které mají nadbytek elektronů, což způsobuje, že jsou velmi reaktivní. Tyto reaktivní molekuly mohou poškodit buňky a způsobit i vážné zdravotní problémy.
Funkce antioxidantů funguje tak, že poskytují radikálům elektrony, aby mohly být „stabilizovány“. Tím se zabrání jejich reaktivitě a poškození buněk.
Na světě existuje mnoho druhů antioxidantů. Mezi nejsilnější přírodní antioxidanty můžeme zařadit Vitamín C, karotenoidy, Astaxanthin, Betakaroten, Vitamín E, Kvercetin, Selen, Koenzym Q10 a mnoho dalšího…
Přírodní antioxidanty můžete najít také v některých potravinách, jako je zelenina, ovoce nebo i zelený čaj.
Nejlepší způsob, jak získat dostatek antioxidantů, je jíst pestrou a vyváženou stravu, která je bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny a maso.
Proč jsou antioxidanty tak prospěšné pro lidské zdraví? Mezi jejich nejznámější výhodou je, že pomáhají chránit proti rakovině a srdečním onemocněním. Také pomáhají proti stárnutí a udržovat zdravou pokožku.
Pro lidské tělo je velmi důležité, abyste dokázali získat dostatek antioxidantů buď ve formě stravy nebo doplňků stravy.
Je důležité zmínit, že určitý typ antioxidantů může pomoci chránit proti jinému určitému typu volných radikálů, takže je dobré mít na paměti, abyste dokázali získat různé typy antioxidantů.
Naše doporučení….
Hledáte kvalitní a nejsilnější antioxidant na trhu ve formě doplňků stravy?
Vyzkoušejte Resveratrol od Swansonu!
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Jak už jsme zmínili, je důležité si uvědomit, jaké antioxidanty chcete přijímat, protože se dělí na rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě a obě tyto formy pracují v těle rozdílně.
Mezi nejlepší a nejsilnější přírodní antioxidanty patří:
Astaxanthin
V současné době patří Astaxanthin k nejsilnějším přírodním antioxidantům vůbec. Patří do skupiny chemických látek, které se nazývají karotenoidy. Můžete jej najít v určitých řasách a rostlinách. Jedná se o červený pigment, který je rozpustný v tucích. Nejčastěji se vyskytuje v tichomořském lososu a je to, co dává rybě její narůžovělou barvu.
Jako karotenoid je astaxanthin rozpustný v tucích se silnými antioxidačními vlastnostmi, který hraje důležitou roli při ochraně vašich buněk před volnými radikály a oxidačním stresem.
Věděli jste, že karotenoidy jsou známě svou schopností neutralizovat reaktivní kyslík a vnější vrstvu buněčných membrán?
Jaké má výhody pro lidské zdraví? Podporuje imunitní systém, snižuje záněty, ochraňuje před poškozením UV záření, podporuje kognitivní funkce a zlepšuje zdraví srdce.
TIP na čtení: Volné radikály a antioxidanty: vše co potřebujete vědět
Resveratrol
Resveratrol patří do skupiny rostlinných živin nazývaných polyfenoly a řadí se mezi další nejlepší a nejsilnější antioxidanty. Polyfenoly jsou organické chemikálie, které rostliny vyrábějí, aby dokázaly přežít napadení nemocí nebo sucho. Tento druh sloučenin se nachází v potravinách a má řadu zdravotních výhod.
Proč se tak důležitý reveratrol pro lidské tělo? Je důležitý pro ochranu těla před poškozením buněk volnými radikály. Volné radikály se tvoří v těle přirozeně, když se ve vašem těle rozkládá jídlo nebo dýcháte cigaretový kouř.
Vitaním C
Vitamín C je známý jako kyselina askorbová a je důležitou součástí lidského zdraví. Je důležitý v těle pro tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro udržení zdravých tkání v celém těle, včetně kůže, kostí, chrupavek a krevních cév.
Je to velmi silný antioxidant, který může pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály. Dále může podpořit imunitní systém a zlepšit absorpci železa.
Karotenoidy
Karotenoidy jsou další antioxidanty, které patří k těm nejsilnějším. Jedná se o pigmenty v rostlinách, řasách a fotosyntetických bakteriích. Tyto pigmenty vytvářejí žluté, červené a oranžové barvy rostlin, ovoce a zeleniny. Na světě existuje více jak 600 druhů různých karotenoidů a některé z nich mohou být přeměněny na vitamín A. Mezi potraviny, které obsahují vysoké množství karotenoidů patří: mrkev, ananasový meloun, sladké brambory, dýně, mandarinky nebo rajčata.
Účinky antioxidantů
Antioxidanty jsou nepostradatelné pro naše zdraví. Jsou vysoce účinné v boji proti volným radikálům, které se mohou usadit v našem těle a způsobit onemocnění.
Pomáhají také chránit naše buňky před poškozeními volnými radikály.
Jaké mají účinky antioxidanty?
- Pomáhají chránit buňky před poškozením
- Snižují riziko onemocnění cév a srdce
- Mohou snížit riziko rakoviny
- Zlepšují imunitní systém
- Zmenšuje proces stárnutí
- Antioxidanty rozvíjejí ochranné a zdraví prospěšné účinky, jsou-li součástí stravy, která je bohatá na ovoce a zeleninu
- Pomáhají předcházet rakovině
- Pomohou vašim očím
Význam antioxidantů
Antioxidanty jsou látky, které se vyskytují v živočišných organismech a hrají důležitou roli v boji proti volným radikálům.
Volné radikály jsou molekuly, které mohou poškozovat buňky a způsobovat stárnutí, rakovinu a mají vliv na další zdravotní problémy.
Jedná se o přírodní látky, které pomáhají neutralizovat volné radikály a chrání buňky před jejich škodlivými účinky.
Jsou nepostradatelné pro lidské zdraví a mohou poskytnou širokou škálu zdravotních výhod. Nejdůležitějším účinkem antioxidantů je jejich schopnost bojovat proti volným radikálům a zabraňovat tím poškození buněk.
Vyskytují se v mnoha potravinách, jako je ovoce a zelenina, červené váno nebo i v zeleném a černém čaji.
Je samozřejmě důležité jíst pestrou stravu, která obsahuje širokou škálu potravin bohatých na antioxidanty.
V jakých potravinách se nacházejí antioxidanty?
Konzumace potravin bohatých na antioxidanty je spojena s výhodami pro zdraví, včetně zvýšení imunity, snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění a zabraňují poškození buněk.
Existuje mnoho potravin, které jsou bohaté na antioxidanty, ale ty, které jsou nejbohatší, jsou některé druhy ovoce a zeleniny, čaje nebo červené víno.
Ovoce a zelenina obsahují vysoké množství antioxidantů, jako jsou vitamíny C, E a beta-karoten. Mezi nejoblíbenější patří jahody, rajčata, kiwi, brokolice, jablka, avokádo a špenát.
Černé ořechy jsou bohaté na antokyany, což jsou antioxidanty, které zabraňují stárnutí buněk a poškození způsobené volnými radikály. Mezi nejoblíbenější patří mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy.
Káva a černý čaj obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volných radikálů.
V jakém ovoci se vyskytují antioxidanty?
Vysoký podíl antioxidantů se nevyskytuje pouze v zelenině, ale také i v ovoci.
V jakém ovoci je největší podíl antioxidantů?
- Hořká čokoláda
- Pekanové ořechy
- Borůvky
- Jahody
- Artyčoky
- Goji
- Maliny
- Kapusta
- Červené zelí
- Fazole
- Řepa
- Špenát
Zelený čaj a antioxidanty
Zelený čaj je oblíbeným nápojem již po celá tisíciletí (Indie, Čína, Japonsko). Je velmi chutný, a zároveň se používal již od pradávna při léčbě mnoha druhů onemocnění.
Mezi jeho výhody a účinky můžeme zařadit především pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví a pomáhá snížit riziko zánětů.
Ale věděli jste, že zelený čaj je doslova „nabitý“ antioxidanty a dokáže podporovat funkci mozku nebo mít i vliv na rakovinu?
Jako jeden z mála čajů, je zelený čaj bohatý na látky, které se nazývají polyfenoly → jedná se o přírodní sloučeniny, které mají pozitivní účinky pro lidský organismus.
Obsahuje také látky, které se nazývají katechiny (přírodní antioxidanty), které pomáhají předcházet poškození buněk a mají mnoho zdravotních výhody.
Obě tyto látky, které jsme zde zmínili pomohou snížit tvorbu volných radikálů v těle, chrání buňky a molekuly před poškozením.
Antioxidanty v zeleném čaji pomohou snížit riziko některých druhů rakoviny
Rakovina dnes patří k jedním z hlavních příčin úmrtí na světě.
Vědecké studie prokázaly, že poškození oxidačním stresem může vést k chronickému zánětu, a ten může vést k chronickému onemocnění, a to především rakoviny.
Díky tomu je zelený čaj, tak skvělým a dobrý zdrojem kvalitní antioxidantů, který pomáhá bojovat proti těmto nemocem.
Proti jakému druhu rakoviny může pomoci?
- Rakovina prostaty
- Rakovina prsu
Další klinické studie prokázaly, že u lidí, kteří konzumují pravidelně zelený čaj, je mnohem menší riziko výskytu rakoviny než u lidí, kteří tento čaj nepijí.
Káva a antioxidanty
Věděli jste, že káva obsahuje vysoký podíl antioxidantů?
Vaše tělo je napadáno a pořád bojuje proti volným radikálům, které mohou poškodit vaše buňky a DNA.
Mimo potravin, ovoce a zeleného čaje je i káva skvělým antioxidantem, která obsahuje polyfenoly, jenž pomáhají snížit riziko srdečního onemocnění, vzniku rakoviny nebo vliv mít i pozitivní vliv na diabetes.
Káva patří k jedním z nejlepších způsobů, jak získat antioxidanty ze stravy, jelikož jeden šálek může obsahovat 200 až 550 miligramů v jednom šálku.
Věděli jste, že oproti želenému čaji má káva mnohem větší podíl antioxidantů v jedné dávce? Až o 150 miligramů.
Ještě bych rád zmínil, že káva a zelený čaj má mnohem více antioxidantů než černý čaj.
Mají vliv antioxidanty na hubnutí?
Možná jste se setkali s tvrzením, že antioxidanty mohou mít vliv na hubnutí. Je to ale opravdu pravda? Nebo je toto tvrzení nepravdivé?
Toto tvrzení má své dvě strany, které se tu budeme snažit lépe vysvětlit.
Obezita je velký problémem mnoha lidí z nás. Jaké ale mohou být spojeny antioxidanty s hubnutím?
Pokud trpíte nadváhou nebo cukrovkou, je to způsobeno tím, že konzumuje nezdravé potraviny, a to zejména fast food a nemáte žádnou fyzickou aktivitu.
Některé vědecké studie prokázaly, že na hubnutí má i vliv kvalitní antioxidanty, které jsou obsažené v kvalitním ovoci a zelenině (žádné upravené výrobky nebo polotovary → bavíme se tu o BIO potravinách).
Takže odpověď, zda nám mohou pomoci antioxidanty obsažené v potravinách s hubnutím → ANO!
Jaké potraviny patří k těm, které obsahují největší podíl antioxidantů?
- Borůvky
- Zelený čaj
- Černý čaj
- Zelenina
- Ovoce
- Zeleninová šťáva
- Ořechy a luštěniny
Rakovina a antioxidanty
Co mají společného antioxidanty s rakovinou?
Antioxidanty jsou známé především pro své pozitivní účinky na lidské zdraví a tím, že bojují proti volným radikálům, které mohou způsobit rakovinu. Ale mohou mít vliv na vzniku rakoviny?
Jak už jsme zmínili v článku, antioxidanty jsou přítomné v potravinách, a hrají klíčovou roli v boji proti volným radikálů, avšak nejsou „zázračným“ všelékem, které jsou to nejlepší pro naše zdraví.
Pokud se ale bavíme o jejich vlivu, v boji proti rakovině, tak antioxidanty, opravdu mohou pomoci v boji s rakovinou.
Důležité je ovšem konzumovat potraviny a ovoce, které jsou na tyto sloučeniny bohaté a vyhnout se doplňkům stravy.
Co jsou syntetické antioxidanty?
Slyšeli jste už někdy o syntetických antioxidantech? Možná ano, a možná taky ne. Avšak se syntetickými antioxidanty se setkáváme téměř denně, a nejen v potravinách.
Na trhu se vyskytuje několik typů antioxidantů, které byli anebo i jsou dnes v potravinářském průmyslu, ale také i v jiných odvětví jako je kosmetika nebo výživa u zvířat.
Můžete se setkat s:
- Přírodními antioxidanty (přirozeně se vyskytují potravinách, z přírodních zdrojů)
- Syntetické antioxidanty (jsou vytvořeny chemickými procesy.
Co si můžete představit pod pojmem syntetické antioxidanty?
Syntetické antioxidanty jsou ve skutečnosti fenolické antioxidanty, které jsou schopné stabilizovat volné radikály tím, že je izolují a zabraňují díky tomu řetězovým reakcím.
Jsou velmi účinné v živočišných tucích, a na duhou stranu jsou méně účinné v rostlinných tucích a olejích.
Volné radikály
Volné radikály jsou chemické částice, které jsou obecně nebezpečné pro naše zdraví. Jsou vytvářeny přirozenou buněčnou aktivitou, ale můžou být také způsobeny vlivem okolí. Mezi tyto okolnosti patří například kouření cigaret, chemikálie nebo některé druhy léků.
Jsou součástí našeho buněčného metabolismu, a mohou být využity buňkami k „sebeobraně“.
Aby se zabránilo škodlivým účinkům volných radikálů, je důležité posilovat buněčnou obranu. To se dělá především prostřednictvím stravy, která obsahuje dostatek antioxidantů, jako je vitamín C, vitamín E, selen nebo zinek.
Antioxidanty pomáhají odstraňovat volné radikály, aby se zabránilo poškození buněk.
Také je důležité se vyhnout škodlivému prostředí, jako je například tabákový kouř nebo chemické sloučeniny.
Tip na čtení:
Důvěryhodné zdroje:
Antioxidants – Better helath channel
Antioxidants: Health benefits and nutritional information
Slide show: Add antioxidants to your diet – Mayo Clinic