Zdraví

Čekanka obecná: jaké jsou její účinky?

Čekanka je užitečná zelenina, která pomáhá proti zadržování vody a hyperglykémii. Jaké jsou její vlastnosti a nutriční hodnoty? Jak využít čekanku při vaření? Je těžké jí pěstovat?

Čekanka

Co je čekanka?

Čekanka je listová zelenina a patří do čeledi kopretinových. Je to dvouletá trvalka, která dosahuje velikosti 0,5 až 1,5 metrů. Rostlina tvoří listovou růžici s protáhlými pilovitými listy. 

Obvykle má čekanka jasně modré květy, i když někdy mohou být bílé nebo růžové. 

Samotná rostlina může být docela pěkná, ale čekanka se i pěstuje pro své listy a kořeny. 

Kořeny čekanky se pečou, melou a často se používají jako náhražka kávy nebo jako přísada. 

Můžete se s ní také setkat na venkově jako plodina pro hospodářská zvířata, což znamená, že se často pěstuje pro pastvu dobytka nebo pro jiné hladové hospodářské zvířata. Pěstuje se po celém světě, a nejčastěji jí můžete najít podél silnic.

Jak chutná čekanka?

Mletý kořen čekanky chutná dost podobně jako mletá kávová zrna. Lidé popisují její intenzivní chuť jako teplou, ořechovou, zemitou a dřevitou.

Listy čekanky lze konzumovat syrové, i když mohou být docela hořké. Vaření nebo blanšírování může pomoci snížit tuto hořkost. 

Druhy čekanky

Existuje mnoho druhů čekanky, které se však liší tvarem, barvou i chutí. Mezi nejčastější se kterými se můžete setkat patří:

  • Čekanka catologna: vyznačuje se širokými a bílými „žebry“ a zubatými listy
  • Divoká čekanka: polní tráva s modrými květy
  • Cukrová homole: čekanka širokého tvaru která vzhledově připomíná salát
  • Cioria Mantovana: má široké a zaoblené listy, světle zelené barvy

Naše doporučení…

Hledáte dochucovadlo z čekanky? Jedná se o sladidlo, které je vyrobené z kořene čekanky a jedná se o přírodní sladilo s velkým podílem vlákniny (62%).

Vlastnosti čekanky

Čekanka je velmi bohatá na nutriční vlastnosti. Pojďme se podívat, jaké to jsou:

  • Trávicí vlastnosti
  • Antivirové a antibakteriální vlastnosti
  • Protirakovinné vlastnosti
  • Antioxidační vlastnosti
  • Odvodňovací vlastnosti
  • Bohatá na vlákninu

Výhody a účinky čekanky

Čekanková káva je extrémně oblíbená u lidí, kteří mají rádi kávu a snaží se snížit příjem kofeinu → chutná podobně, ale nezpůsobuje nervozitu.

Kořen čekanky je dobrým zdrojem inulinu (typ probiotické vlákniny), která je podle některý lékařů spojována se zvýšeným úbytkem hmotnosti a zlepšením zdraví střev.

Obsahuje také některé živiny, které podporují zdraví mozku, jako je mangan a vitamín B6.

Dokáže pomoci při trávení, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a také zmírňuje zánět.

Konzumace čekanky však může mít pro některé lidi negativní výsledky. U některých lidí, a to zejména u těch, kteří mají alergii na pyl z břízy, může vyvolat příznaky alergické rekce → jako je bolest, otok a brnění v ústech.

Čekanka se také výhradně nedoporučuje ženám, které jsou těhotné nebo kojící, protože někteří odborníci se domnívají, že může mít negativní účinky. 

Jaké jsou další výhody a činky čekanky?

  • Snižuje riziko infekcí
  • Snižuje riziko vzniku nádorů
  • Podporuje správnou hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje střevní pohodu
Čekanka vlastnosti

Čekanka a káva

Odborníci si nejsou jisti, kde byl kořen čekanky poprvé použit jako náhražka kávy, ačkoliv zmínky o tom, že se používal jako přísada, pocházejí z Ameriky.

Francouzi byli nuceni používat kořeny rostliny místo kávy na počátku 19.století, protože Napoleonova kontinentální blokáda učinila kávu nedostupnou pro velkou část země. 

Dokonce i poté, co byla blokáda zrušena, tak lidé ve Francii nadále přidávali mletý kořen do své kávy → věřili totiž tomu, že zlepšuje její chuť a zlepšuje jejich celkové zdraví.

Spotřeba čekanky v USA dramaticky vzrostla během občanské války, protože blokády a obchodní problémy lidem zabránily v dodávkách kávy. Jakmile válka skončila, lidé po celé zemi se začali k čekance obracet zády.

V dnešní době se čekanka konzumuje smíchaná s kávou a teplým mlékem. 

Mnoho lidí se však rozhodlo kávu úplně vzdát ve prospěch nápoje vyrobeného z aromatického kořene.

Kalorie a nutriční vlastnosti čekanky

Jaké jsou nutriční hodnoty čekanky? 100g čekanky obsahuje:

  • 12 kcal
  • 1,7 g sacharidů
  • 1,7 g cukru
  • 1,2 g bílkovin
  • 0,1 g lipidů

Jaké je dávkování?

Čekanka se běžně používá v potravinách. Jako lék neexistuje dostatek spolehlivých informací, abychom věděli, jaká by mohla být vhodná dávka čekanky. 

Mějte na paměti, že přírodní produkty nejsou vždy nutně bezpečné a dávkování může být nepříjemné. Proto se ujistěte, že správně dodržujete pokyny na etiketách produktů a nebo se před použitím poraďte se svým ošetřujícím lékařem. 

Jak očistit čekanku?

K očištění čekanky postačí odříznout hlávky a odstranit poslední část stonků, která je obzvláště tvrdá, a před vařením je dobré ji opláchnout ve velkém množství vody.

Jak uvařit čekanku?

Doba vaření čekanky se liší podle metod, které mohou být různé, včetně:

  • Čekanka na pánvi → po očištění a omytí jí můžeme asi 15 minut blanšírovat ve vroucí vodě a poté orestovat na pánvi s kapkou oleje, špetkou soli a stroužkem česneku
  • Vařená čekanka → vaření čekany ve velkém množství osolené vody bude trvat okolo 15-20 minut. Po scezení můžete případně orestovat na pánvi s olejem, česnekem a chilli.
  • Napařená čekanka → po očištění a umytí lze čekanku vařit v páře nebo ve speciálním napařovacím koši, který se umístí na hrnec plný vody. V tomto případě to bude trvat asi 20 minut.

Existuje nespočet receptů s čekankou, kterou lze použít jako samotnou nebo i restovanou.

Čekanka

Publikováno 28.08.2022

Kategorie: hubnutí, výživa, recenze

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.