Čekanka je užitečná zelenina, která pomáhá proti zadržování vody a hyperglykémii. Jaké jsou její vlastnosti a nutriční hodnoty? Jak využít čekanku při vaření? Je těžké jí pěstovat?
Čekanka je listová zelenina a patří do čeledi kopretinových. Je to dvouletá trvalka, která dosahuje velikosti 0,5 až 1,5 metrů. Rostlina tvoří listovou růžici s protáhlými pilovitými listy.
Obvykle má čekanka jasně modré květy, i když někdy mohou být bílé nebo růžové.
Samotná rostlina může být docela pěkná, ale čekanka se i pěstuje pro své listy a kořeny.
Kořeny čekanky se pečou, melou a často se používají jako náhražka kávy nebo jako přísada.
Můžete se s ní také setkat na venkově jako plodina pro hospodářská zvířata, což znamená, že se často pěstuje pro pastvu dobytka nebo pro jiné hladové hospodářské zvířata. Pěstuje se po celém světě, a nejčastěji jí můžete najít podél silnic.
Mletý kořen čekanky chutná dost podobně jako mletá kávová zrna. Lidé popisují její intenzivní chuť jako teplou, ořechovou, zemitou a dřevitou.
Listy čekanky lze konzumovat syrové, i když mohou být docela hořké. Vaření nebo blanšírování může pomoci snížit tuto hořkost.
Existuje mnoho druhů čekanky, které se však liší tvarem, barvou i chutí. Mezi nejčastější se kterými se můžete setkat patří:
Hledáte dochucovadlo z čekanky? Jedná se o sladidlo, které je vyrobené z kořene čekanky a jedná se o přírodní sladilo s velkým podílem vlákniny (62%).
Čekanka je velmi bohatá na nutriční vlastnosti. Pojďme se podívat, jaké to jsou:
Čekanková káva je extrémně oblíbená u lidí, kteří mají rádi kávu a snaží se snížit příjem kofeinu → chutná podobně, ale nezpůsobuje nervozitu.
Kořen čekanky je dobrým zdrojem inulinu (typ probiotické vlákniny), která je podle některý lékařů spojována se zvýšeným úbytkem hmotnosti a zlepšením zdraví střev.
Obsahuje také některé živiny, které podporují zdraví mozku, jako je mangan a vitamín B6.
Dokáže pomoci při trávení, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a také zmírňuje zánět.
Konzumace čekanky však může mít pro některé lidi negativní výsledky. U některých lidí, a to zejména u těch, kteří mají alergii na pyl z břízy, může vyvolat příznaky alergické rekce → jako je bolest, otok a brnění v ústech.
Čekanka se také výhradně nedoporučuje ženám, které jsou těhotné nebo kojící, protože někteří odborníci se domnívají, že může mít negativní účinky.
Jaké jsou další výhody a činky čekanky?
Odborníci si nejsou jisti, kde byl kořen čekanky poprvé použit jako náhražka kávy, ačkoliv zmínky o tom, že se používal jako přísada, pocházejí z Ameriky.
Francouzi byli nuceni používat kořeny rostliny místo kávy na počátku 19.století, protože Napoleonova kontinentální blokáda učinila kávu nedostupnou pro velkou část země.
Dokonce i poté, co byla blokáda zrušena, tak lidé ve Francii nadále přidávali mletý kořen do své kávy → věřili totiž tomu, že zlepšuje její chuť a zlepšuje jejich celkové zdraví.
Spotřeba čekanky v USA dramaticky vzrostla během občanské války, protože blokády a obchodní problémy lidem zabránily v dodávkách kávy. Jakmile válka skončila, lidé po celé zemi se začali k čekance obracet zády.
V dnešní době se čekanka konzumuje smíchaná s kávou a teplým mlékem.
Mnoho lidí se však rozhodlo kávu úplně vzdát ve prospěch nápoje vyrobeného z aromatického kořene.
Jaké jsou nutriční hodnoty čekanky? 100g čekanky obsahuje:
Čekanka se běžně používá v potravinách. Jako lék neexistuje dostatek spolehlivých informací, abychom věděli, jaká by mohla být vhodná dávka čekanky.
Mějte na paměti, že přírodní produkty nejsou vždy nutně bezpečné a dávkování může být nepříjemné. Proto se ujistěte, že správně dodržujete pokyny na etiketách produktů a nebo se před použitím poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
K očištění čekanky postačí odříznout hlávky a odstranit poslední část stonků, která je obzvláště tvrdá, a před vařením je dobré ji opláchnout ve velkém množství vody.
Doba vaření čekanky se liší podle metod, které mohou být různé, včetně:
Existuje nespočet receptů s čekankou, kterou lze použít jako samotnou nebo i restovanou.