Majoránka patří k jedním z nejběžnějších zahradních bylinek, které se používají při vaření. Ale pokud ji nemáte, co můžete použít místo majoránky? V našem článku vám řekneme, ty nejlepší náhražky majoránku!
Co je majoránka?
Majoránku můžete pěstovat v květináčích nebo na jakémkoli záhonku na zahradě a můžete jí sklízet po celý rok v závislosti na tom, jaké je počasí.
Sušená majoránka je skoro stejně dobrá jako čerstvá a lze jí pěstovat uvnitř, pokud máte k dispozici dostatečné sluneční záření.
Mějte však na paměti, že majoránka je součástí “rodiny” mátovitých a bude se šířit poměrně rychle a agresivně v otevřeném terénu.
Věděli jste, že majoránka je velmi podobná oreganu? A díky tomu jí lidé častokrát používají zaměnitelně.
Majoránka se nejčastěji používá ve středomořské kuchyni, a je vhodným doplňkem do polévek, omáček a nebo také do čerstvých salátů.
Co ale použít za náhražku majoránky, když vám došla?
Hledáte obchod s kvalitními doplňky stravy a potravinami?
Vyzkoušejte BrainMarket!
V nabídce obchodu najdete kvalitní BIO potraviny a ty nejlepší doplňky stravy!
Čím nahradit majoránku?
1) Oregano
Oregano a majoránka jsou si velmi podobné v chuti, velikosti a struktuře → a díky tomu patří k nejjednodušší náhradě.
Můžete ho použít stejným způsobem beze změn, kromě toho, že možná přidáte o něco méně oregana, protože má o něco silnější chuť.
Oregano se používá především v dochucování jídel po celém světě.
Je bohatým zdrojem antioxidantů a jeho aroma může zvýraznit chuť jídla.
Věděli jste, že oregano má spousty zdravotních výhod? Obsahuje vitamín K, mangan, draslík, železo a další cenné vitamíny a minerály.
Studie také ukázaly, že oregano může mít protizánětlivé a antioxidační účinky při léčbě různých onemocnění. Také může přispět ke snížení krevního tlaku, snížit riziko srdečních chorob.
Kromě jeho výhod a významu je také oregano krásnou bylinkou, která se může přidat do mnoha jídel.
2) Tymián
Tymián se řadí mezi kvalitní napodobeninu majoránky, protože a také podobnou chuť.
Tymián je jedinečná bylinka s výraznou, aromatickou vůní a chutí. Jako koření se již dlouho používá v různých kuchyních a užívá se i pro jeho léčebné vlastnosti.
Přírodní tymián je skvělým zdrojem antioxidantů a pozitivně ovlivňuje zdraví, a dokonce má i vliv na psychickou pohodu.
Tymián je bohatý na vitamíny a stopové prvky, včetně vitamínů C a kyseliny listové. Obsahuje také vitamíny A a K, vitamíny skupiny B, jod, draslík, hořčík a vápník.
Tělu poskytuje nutriční výhody, a to ve formě podpory srdečního zdraví, ředění krve a zvyšování odolnosti pro infekcím.
Věděli jste, že tymián pomáhá udržovat imunitní systém? Obsahuje totiž antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. Je také známý pro odstranění oparu a bolesti v krku, protože jeho látky pomáhají při léčbě nachlazení a horečky. Kromě toho se také používá k prevenci rakoviny a obecně má velmi pozitivní vliv na podporu imunitního systému.
3) Bazalka
Bazalka se také bude hodit do některých středomořských jídel místo majoránky. Hodí se jako přísada do omáček, polévek nebo čerstvých salátu.
Bazalka je jedlá bylina, která se vyskytuje na zahradě po celém světě. Vyniká svou silnou chutí a výraznou vůní a také slouží k ozdobení mnoha chutných jídel.
Je velmi zdravá, protože obsahuje vitamíny B, C, K a řadu dalších minerálů, jako je železo, měď a mangan.
Má antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, které poškozují naše zdraví.
Její silná chuť navíc přidává jídlu bylinkovou chuť a vůni.
Kuchaři většinou přidávají bazalku do italských jídel, ale může být také použita při pečení, smažení nebo i dokonce jako přísada k salátům.
Ještě je dobré zmínit, že díky svým antioxidačním vlastnostem je bazalka také skvělá pro hubnutí a může být použita jako přírodní léčba na některé zdravotní stavy.
To může být užitečné pro lidi s anémií nebo zvýšeným krevním tlakem.
Estragon
Estragon, který se nejčastěji používá ve francouzské kuchyni, má velmi silnou anýzovou chuť. V malých množstvích může být dobrou náhradou a bude také záviset na tom, jaký pokrm zrovna připravujete. Hodí se k zapečeným bramborám, mrkví a k další zelenině.
Estragon dokáže přidat rychlou a příjemnou chuť do jídla.
Věděli jste, že estragon má také mnoho zdravotních výhod? Bylo prokázáno, že estragon má skvělý léčebný účinek, který může pomoci snížit symptomy revmatického zánětu, kožních onemocnění, bolestí nebo migrény.
Díky svým silným antioxidačním vlastnostem také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zvyšovat imunitu v těle.
Je skvělou přísadou k zeleninovým pokrmům kvůli jeho výrazné chuti. Může být také použit k ochucení omáčky, masa, ryb nebo jiných lahůdek.
Provensálské bylinky
Směs sušených bylinek s majoránkou se často nachází na vrcholu seznamu přísad, což může být opět dobrá náhrada v závislosti na receptu.
Dobrou volbou mohou být i jiné směsi sušených bylin, ale záleží na seznamu přísad. Pokud je majoránka nebo oregano uvedeno v prvních třech ingrediencích, je pravděpodobně dobře je použít místo obyčejné majoránky.