Maso je významným zdrojem bílkovin vysoce biologické hodnoty, vitamínu skupiny B, železa, draslíku, fosforu a zinku. Přesto nám léta doporučují všichni abychom tuto spotřebu masa snížili.
Naštěstí existují i jiné potraviny které vám zaručí dostatek vitamínů a bílkovin v jedné porci.
Jaké potraviny obsahují stejné množství bílkovin jako maso? Pojďme se na to podívat…
Jedna porce (2 vejce) obsahuje kolem 13g bílkovin. Vajíčka je vhodné konzumovat kdykoliv během dne, avšak za nás je dobré vajíčka jíst hnedka ráno.
Kromě toho vaječný protein má nejvyšší biologickou hodnotu a je jedním z mála spolehlivých zdrojů vitamínu D, ačkoliv železo je méně biologicky dostupné než maso.
Vajíčka můžete jíst míchané, natvrdo i jako omeletu atd..
A proč doporučujeme vajíčka ke snídani? Protože obsah tuků a bílkovin vám dodá dostatečné živiny a zasytí vás.
S množstvím bílkovin podobnému masu je, že ryby obsahují více vody a méně tuku.
Mastné ryby jsou skvělým zdrojem omega 3, nezbytných pro tkáně, mozek a kardiovaskulární systém.
Nejbohatší ryby na bílkoviny jsou tuňák, ančovičky, losos, treska a sardinky. Dále taky pstruh, okoun, treska a další sezónní ryby.
Jsou skvělým způsobem, jak získat bílkoviny stejně jako železo, vlákninu, vitamín B a spousta dalších minerálů.
Cizrna, čočka nebo fazole jsou nejčastější luštěniny ve středomořské stravě ale.. věděli jste že sója je s luštěninou nejúplnějšími bílkovinami a v největším množství? Kromě sójového nápoje jí můžete konzumovat jako tofu. Dokonce i vaječné sójové boby se podávají do salátů nebo dušených pokrmů.
Doporučujeme však i během dne jíst například obiloviny. Luštěniny a ořechy totiž postrádají některé aminokyseliny, proto je vhodné je kombinovat.
Přestože obsahují velké množství bílkovin (průměrně 15-18g), jsou ořechy více kalorické. Například na 100g vlašských ořechů je 650 kcal a 100g mandlí obsahuje zhruba až 580 kcal.
Doporučená porce se pohybuje mezi 20-30g.
Ořechy jsou vhodné s kombinací rostlinného proteinu.
Máme zde především 2 druhy semen.
Jako většina potravin živočišného původu i sýry obsahují velmi kvalitní bílkoviny, kterými lze i maso nahradit.
Ale pozor, nejsou všechny stejné. Nejvíce bílkoviny (až 36g na 100g sýry) obsahuje především parmazán, ale zato mají vysoký obsah tuku.
Proto je lepší volit ty nejlibovější, jako je mozzarella, sýr feta, ricotta nebo tvaroh.
Jsou méně známým zdrojem bílkovin, protože je obvykle do jídel moc často nezařazujeme. Nejvíce bílkovin obsahují řasy:
Jak se vám líbil článek?
Začněte hlasovat!
Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1
Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
[…] Maso a vejce […]
[…] B (včetně tiaminu), riboflavinu, kyseliny pantotenové a niacinu přeměňovat sacharidy, tuky a bílkoviny v potravě na energii, kterou dokáže lidské tělo ukládat do zásoby k pozdějšímu […]
[…] často odpočíváte a nechodí ven, vaše tělo nedokáže využít bílkoviny a proto můžete začít být více náchylnější k […]
[…] nedodá vašemu dechu ten krásný „nádech“, ale i taková strava bohatá na cukr, bílkoviny může mít za následek zapáchající dech. Kromě jídla může zápach z úst způsobit také […]
[…] je také zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytnou součástí našeho těla a užitečné pro každého, protože […]
[…] oříšky obsahují hodně kvalitních rostlinných bílkovin. Ve 100 gramech semínek je až 18 gramů bílkovin. Kešu ořechy jsou velmi dobrým zdrojem […]
[…] toho, že se L-arginin podílí na syntéze bílkovin, je prekurzorem pro produkci oxidu dusnatého, který se uvolňuje do krev a působí jako […]
[…] na principu konzumace potravin s velmi nízkým obsahem sacharidů, a naopak s vysokým obsahem bílkovin, což má za následek změnu energetického metabolismu v těle. Tato dieta se skládá […]
[…] se o stavební kámen téměř všech bílkovin. Aminokyselina je velmi důležitá v proteinech, které se zúčastní přenosu signálu. A díky […]
[…] je sýr, mléko nebo jiné deriváty. Je také přítomen ve výrobcích bohatých na živočišné bílkoviny, jako jsou vejce, maso, ryby a korýši, ale také jej můžeme najít ve výrobcích bohatých na […]
[…] která je obsažená v bílkovinách některých potravin, jako jsou fazole, sýr, jogurt, maso, mléko, pšeničné klíčky a další bílkoviny živočišného […]
[…] HMB patří k jedním z nejméně známých doplňků stravy pro kulturistiku. Stejně jako BBCA omezuje katabolismus po těžkém tréninku. Tělo se tedy po fyzické aktivitě nevyživuje svalovou tkání, což může vést k úbytku svalové hmoty. Tohoto pozitivního výsledku je dosaženo optimalizací syntézy bílkovin. […]
[…] máslo je významným zdrojem tuků a především rostlinných bílkovin. Tato „pasta“ se vyrábí z arašídů a na trhu se můžete také setkat s různými […]
[…] ve vodě a nikoliv v tucích. Některé vitamíny B například zajišťují přeměnu sacharidů, bílkovin a […]