Artyčok je rostlina, která je podobná bodláku. Používá se především k přípravě pokrmů, ale také má blahodárné účinky pro vaše zdraví. Je skvělý zdrojem vlákniny, a snižuje riziko několika onemocnění. Co je to artyčok, jak chutná a kde ho můžete koupit? To vše se dozvíte v našem článku.
Co je artyčok?
Artyčok neboli „Cynara scolymus“ je rostlina, která pochází ze středomoří a používá je již po staletí v kuchyni i pro své potenciální léčivé vlastnosti.
Jeho poupata o velikosti pěsti připomínají bodlák, a musí se sklízet před „rozkvětem“, jinak je jsou poupata nepoživatelná.
Říká se, že jeho léčivé účinky mají pozitivní vliv na přínos snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení trávení, zdraví srdce a zlepšení zdraví jater.
Artyčoky můžete zakoupit jak čerstvé tak nezpracované. Rozlišují se velké zelené artyčoky (Camus de Bretagne) a menší fialové artyčoky (Violetti di Toscana nebo Petit Violet).
Jsou velmi citlivé na zimu, proto přezimování v naších zeměpisných šířkách je však poměrně obtížné, protože rostlina pochází z oblasti Středomoří a je velmi citlivá na mráz.
Mezi nejvýznamnější producenty artyčoku jsou: Itálie, Francie, Španělsko, Izrael, Alžírsko a Maroko.
Historie artyčoku
Tato rostlina původně pochází z oblasti východního Středomoří a lze jí nalézt i v jiných zemích, jako je Afrika nebo Persie.
Je znám již několik staletí, ale díky Arabům se artyčok rozšířil ve všech oblastech kolem Jižního Středomoří. Například v Římě byl velmi oblíbený, ale také velmi drahý.
V některých zemích se také považuje za „královnu“ zeleniny.
Nejen ve Středomoří, ale také si tato zelenina získala oblibu i v USA, kdy jí v 19. století přivezli do Spojených států italští migranti. Tam byl pěstován na plantáží a především v Kalifornii.
Chcete zhubnut? Vyzkoušejte proteinovou dietu!
Artyčok a léčivé účinky
Artyčok je velmi zdravý a má mnoho zdravotních výhod. V roce 2003 dostal ocenění „léčivá rostlina roku“.
Listy i lusky mají různé zdravotní výhody. Například listy patří k těm nejúčinnějším.
Listy artyčoku obsahují vysoký podíl hořkých látek. Ty stimulují tvorbu žaludeční kyseliny, která zase omezuje chuť k jídlu, zmírňuje plynatost a snižuje pocit plnosti.
Obsažené flavonoidy také zvyšují tvorbu žlučových kyselin v játrech a usnadňují tak trávení tuků.
Nakyslou chuť zeleniny má n svědomí látka zvaná cynarin, která zřejmě snižuje také hladinu cholesterolu, detoxikuje organismus a prospívá žluči.
Artyčoky a sezona
Artyčoky pocházejí z oblasti Středomoří, především ze zemí jako Španělsko, Francie a Itálie.
U nás jsou k dostání po celý rok, ale nejlepší chuť mají od června do listopadu.
Malé a mladé artyčoky jsou však již na jaře konzumovány.
Rostliny artyčoků lze pěstovat několik let, přes zimu se však musí přenést na teplé místo, jelikož jim mrazy nědělají dobře.
Jak se pěstují artyčoky?
Artyčoky jsou náročné rostliny, takže jejich pěstování není zrovna tak lehké.
Potřebují hodně vyhnojenou půdu s dostatkem slunečního záření.
Jsou velmi náchylné na zimu, proto vypěstovat artyčok v Evropě není zrovna lehké.
Šťáva, kapsle, tinktura a tabletky
Díky tomu, že má mnoho zdravotních výhod a obsahuje vitamíny a minerály, tak není divu, že se artyčoky dostaly do lékáren a drogérií ve formě tablet, tinktury a čaje.
Dejte si ale pozor, jelikož někteří lidé pomohou být na tuto zeleninu také alergičtí.
Výhody a nutriční hodnoty artyčoku
Artyčoky mají také své výhody, a to díky obsahu vitamínu skupiny B, E a C.
Obsahuje také mnoho minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík a fosfát.
Nutriční hodnoty na 100g
sodík | 45 mg |
draslík | 350 mg |
vápník | 55 mg |
hořčík | 25 mg |
fosfát | 130 mg |
beta-karoten | 100 mcg |
vitamín E | 0,2 mg |
Vitamín B1 | 0,14 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
vitamín C | 8 mg |
kyselina listová | 70 mcg |
Obsahují také flavonoidy, které pomáhají zvýšit tvorbu žlučových kyselin v játrech, a ty přispívají ke snadnějšímu trávení. Také obsahuje hodně vlákniny, jako je inulin. pomáhá snižovat cholesterol a chrání játra.
Artyčok obsahuje pouze 45 kalorií na 100 g.
Kde můžete artyčok zakoupit a na co si dát pozor?
Pokud si koupíte čerstvý artyčok, měl by byl pevný a vypadat hezky. Neměly by na něm být žádné hnědé nebo suché skvrny, jinak by chutnal hořce.
Kromě toho by také neměl mít stonek žádné černé tečky.
Pokud si zakoupíte artyčok s delším stonkem, tím déle vydrží.
V dnešní době si artyčok můžete zakoupit v každém supermarketu nebo obchodě s potravinami.
Aktualizováno 6.2.2023