Články

Čaj: vlastnosti, výhody a použití nejoblíbenějšího nápoje

5
(2)

Pojďte se s námi podívat na vlastnosti a použití čaje, který je již od pradávna považován za nejoblíbenější nápoj na světě.

Čaj (Camellia Sinensis) je lahodný nápoj, který si můžete vychutnat kdykoliv během dne, a má mnoho pozitivních výhod proč čaj začít pít. Tento symbol pohostinnosti je nejznámější v Číně, Japonsku a dalších zemích, kde patří po vodě jako druhý nejkonzumovanější nápoj na světě.

Historie a původ čaje

Keře Camellia Sinensis původně pochází z Číny, pravděpodobně z oblasti mezi Barmou, Severním Vietnamem a Yuannanem a vlastně jeho historie kdy se poprvé tento nápoj stal populární se prosadil mezi Číňany, kteří je již od 5 století používali k léčbě zadržování vody a zlepšení trávení.

Zhruba od roku 1000 se čaj vyvinul z léku jako nápoj, který se pije denně po celém světě. Dříve se zpracovával pražením a poté se rozmělnil na prášek, který se poté smíchal s vroucí vodou. Poté byly přidány některé přísady jako je sůl, koření, žluklé máslo atd… A v některých zemí takto do dnes.

Od roku 1200 se začaly objevovat první sypané čaje, které se snadněji vyrábějí, připravují a jejich export nejdříve vede do Asie a poté do celé Evropy. Jeho největší vzestup se datuje do roku 1600, kdy se stal populární a žádanou komodou na trhu.

Například v Japonsku se objevil již v roce 700, kdy ho přinesli buddhističtí mniši.

Dnes jsou hlavními producenty čaje především Indie, Srí Lanka, Čína, Japonsko a Keňa.

Kde koupit nejlepší čaje na trhu?

Existují různé typy čajů

Na trhu můžeme najít nespočet druhů čajů a také i všechny různé barvy čajů! Listy jsou vždy stejné Camellia sinensis, ale výrobní procesy zpracování se mění. Mezi nejznámější patří černý čaj (existuje mnoho ochucených druhů), zelený čaj, červený čaj a bílý čaj. Všechny druhy jsou bez kalorií (pokud nejsou slazené), neobsahují žádný tuk ani cholesterol. Navíc jsou bohaté na antioxidanty a stimulanty nervového systému.

Zelený čaj

Zelený čaj se získává z listů, které jsou odpařeny a poté srolovány, aniž by byly fermentovány. Díky tomu si zachovají větší antioxidační vlastnosti.

Žlutý čaj

Žlutý čaj je velmi vzácný a jeho chuť je jemná.

Bílý čaj

Bílý čaj je jemně fermentovaný. Listy se suší na vzduchu a nepodléhají žádné oxidaci. Má obzvláště jemnou chuť. Existují také různé odrůdy bílého čaje, které se obecně vyskytují s různým stupněm oxidace.

Červený čaj

Červený čaj je často označován jako Rooibos. Je takto pojmenován, kvůli načervenalé barvě čajových lístků a čaje při vaření. Rooibos znamená „červený květ“.

Matcha čaj

Tradiční japonský čaj, který je zredukovaný na smaragdově zbarvený prášek, se používá pro stejnojmenný obřad a lze si ho vychutnat i při ceremoniálu. Není fermentovaný a lze jej sehnat v různých formách.

Jak se čaj připravuje?

Malé množství čaje se vylouhuje (v sáčku, filtru nebo kovovém „košíčku“) – několik minut ve vroucí vodě a poté se užívá podle vašich zvyklostí. Voda musí dosahovat bodu varu (okolo 80 stupňů) a doba louhování se liší podle několika druhů. Obvykle se louhuje od 3, 5 až 10 minut → záleží především na druhu čaje.

Čaj lze koupit kdekoli v obchodě. Víc však zakoupit čaj v pytlíčku, protože sypaný čaj není až zase tolik k sehnání v obyčejném obchodě. Nezapomeňte ho uchovávat v tmavé vzduchotěsné krabici, která ho chrání před světlem. Čaj můžete ochutit například o citron, med nebo mléko, záleží však na vás co vám chutná více.

Kdy je dobré čaj pít?

Kdy je dobré pít čaj? A jaký druh čaje je dobrý pít po ránu nebo k večeru na spaní?

Ráno

Ráno se doporučuje pít černý nebo zelený čaj. Černý čaj ve vás probudí chuťové buňky a zelený čaj naopak vás ráno „nakopne“ a dodá vám energii.

Po obědě

Po obědě je dobrý zelený čaj, protože je bohatý na vitamín C a napomáhá při trávení. S vypitím šálku denně je však nutné po jídle počkat alespoň dvě hodiny, kvůli vstřebávání železa.

Večer

K večeru je dobré vypít například meduňku nebo heřmánek, protože pomáhají k lepšímu a hlubšímu spánku. Nedoporučuje se však pít třeba zelený nebo černý čaj, protože tyto čaje vás povzbudí a dodají vám velkou dávku kofeinu.

Vlastnosti a účinky

Kromě lahodné chuti, má tento nápoj více než několik stovek účinných látek, jako jsou vitamíny, bílkoviny, organické kyseliny, minerály (fosfor, hořčík, fluor) a další látky jako jsou třeba kofein. Čaje mají také silné a skvělé antioxidační vlastnosti. A právě díky antioxidační síle, dělají čaje tak prospěšnými pro vaše zdraví. Obsahují i polyfenoly, které zpomalují oxidační stres buněk a zabraňují množení volných radikálů v lidském těle.

Dále je také bohatý na stopový prvek, který posiluje vlasy, nehty a zubní sklovinu a chrání také před kardiovaskulárním onemocněním.

Všechny tyto vlastnosti obsahují skoro všechny čaje, ale nejvíce tento výhod má zelený a černý čaj.

Vlastnosti zeleného čaje

Zelený čaj je bohatý na vitamín C. Jeden šálek pokryje asi okolo 10 % jeho denní potřeby. Doporučuje se těm, kteří jsou v redukční dietě, protože brání pocitu hladu. Dále kofein a theobromin usnadňuje vylučování tuků.

Má také skvělé detoxikační účinky, pročišťuje vaše tělo a dokáže být také skvělým pomocníkem při hubnutí.

Pití zeleného čaje se nedoporučuje lidem s anémií, protože látky brání vstřebávání železa v těle. Není také vhodný pro těhotné ženy a osoby která trpí na srdeční selhání.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 2

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response