Kypřící prášek je jedním z nezbytných přísad pro pečení, který pomáhá těstům získat tu “správnou” nadýchanou konzistenci. Avšak někteří lidé preferují přírodní a bezpečnější alternativy než běžný kypřící prášek, který často obsahuje chemické látky. Pokud hledáte způsob, jak nahradit kypřící prášek ve svých receptech (ať už vám doma chybí, nebo jen hledáte zdravější alternativu), tak vám přináším několik přírodních variant, které můžete vyzkoušet.
Čím nahradit kypřící prášek?
Jaké jsou nejlepší náhražky a alternativy?
1) Podmáslí
Podmáslí je fermentovaný mléčný výrobek s nakyslou až mírně kyselou chutí, který je často přirovnán k obyčejnému jogurtu.
Smíchání podmáslí s jedlou sodou, obnoví stejný kypřící účinek jako u prášku u pečiva. Podobně jako u obyčejného jogurtu, chcete-li zachovat požadovanou konzistenci, snižte ostatní tekutiny o množství přidaného podmáslí.
Díky své kyselosti může kombinace podmáslí s jedou sodou vytvořit stejný kypřící účinek jako prášek do pečiva.
Jestliže chcete při vaření zachovat stejnou konzistenci, ujistěte se, že jste snížili množství další tekutiny, kterou do receptu přidáváte, abyste kompenzovali množství přidaného podmáslí.
2) Obyčejný jogurt
Stejně jako podmáslí, je jogurt vyrobený pomocí prostřednictvím fermentace mléka.
Fermentační proces rozkládá cukry a zvyšuje koncentraci kyseliny mléčné, účinně snižuje pH a zvyšuje kyselost jogurtu.
Hodnota pH roztoku je mírou koncentrace vodíkových iontů. Látky, které mají nízké pH, jsou považovány za kyselé, zatímco látky s vysokým pH jsou považovány za zásadité.
Obyčejný jogurt má „kyselé“ pH, díky čemuž je po smíchání s jedlou sodou dokonalou náhradou prášku do pečiva.
Jogurt funguje nejlépe oproti jiným odrůdám, protože poskytuje kyselost, která je potřebná pro kynutí bez přidání chuti.
3) Ocet
Věděli jste, že ocet se vyrábí fermentací, při které se alkohol přeměňuje bakteriemi na kyselinu octovou.
Navzdory silné a výrazné chuti je ocet běžná přísada v mnoha pečivech.
Ve skutečnosti kyselé pH octa je ideální pro použití jako náhrada prášku do pečiva.
Ocet má kypřící účinek ve spojení s jedlou sodou v koláčcích a sušenkách.
Ačkoli bude fungovat jakýkoli typ octa při náhradě, bílý ocet má nejneutrálnějších chuť a nezmění barvu při vaření.
4) Melasa
Melasa je dostatečné kyselá, aby ve spojení s jedlou sodou vytvořila kypřící efekt. V tomto případě budete chtít snížit množství tekutin o množství použité melasy a také zvážit snížení množství použitého cukru, protože melasa je již docela sladká.
5) Samokypřící mouka
Jak už můžete uhádnout z názvu, tak samo kypřící mouka má stejné přidané látky, jako kypřící prášek.
Na každý šálek samo kypřící mouky můžete očekávat 1ˇ2 až 1 lžičku prášku do pečiva a ¼ lžičky soli. Univerzální mouku můžete nahradit samo kypřící moukou v poměru 1:1.
Co je kypřící prášek a jak funguje?
Kypřící prášek do pečiva je jednou ze základních ingrediencí, které by měl mít každý po ruce. Je nezbytný pro pečení a vaření.
Ale co dělat, pokud vám kypřící prášek došel nebo chcete najít pouze zdravější alternativu?
Není třeba panikařit, jelikož náhražky prášku do pečiva je mnoho.
Nejprve se ale podívejme, jak kypřící prášek funguje.
Prášek do pečiva je „kypřící“ prostředek, který se vyrábí z jedlé sody smíchané s kyselinou. Když přijde do kontaktu s tekutinou, uvolňuje bublinky oxidu uhličitého, které způsobí, že muffiny, dorty, nebo cokoliv co začnete vařit, tak začne kynout.