Podmáslí je tekutina, která zůstane po stloukání másla z kravského mléka. Má mírně nakyslou chuť a obsahuje jen 0,5 % tuku. Je to bohatý zdroj vápníku, lecitinu, aminokyselin a probiotik, které podporují trávení a imunitu. Podmáslí je také skvělým nápojem pro sportovce, protože dodává energii, hydratuje a regeneruje svaly.
Co je to podmáslí?
Podmáslí se dá pít samotné, nebo ho můžete přidat do různých pokrmů.
Hodí se například do pudinků, moučníků, salátů, buchet, lívanců nebo pečiva. Podmáslí dodá vašim receptům vláčnost, lehkost a zajímavou chuť.
Můžete si ho také připravit doma z kysaného mléka nebo jogurtu.
Podmáslí je také výborným kosmetickým přípravkem.
Má blahodárné účinky na pleť, vlasy a nehty. Podmáslí zjemňuje, vyživuje a zklidňuje pokožku. Můžete ho použít jako masku, tonikum nebo zábal.
Podmáslí také pomáhá léčit popáleniny, rány, ekzémy nebo akné.
Podmáslí je tedy univerzální a užitečný produkt, který by neměl chybět ve vaší kuchyni ani v koupelně. Je levné, chutné a zdravé. Vyzkoušejte ho a uvidíte, jak vám prospěje.
Související články:
Zdroje článku:
Buttermilk – Wikipedia [online]. [cit. 30. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk
Buttermilk | BBC Good Food [online]. [cit. 30. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/glossary/buttermilk-glossary