Naše tělo potřebuje vitamíny a minerály víc než si myslíte. Jsou totiž nezbytně důležité pro naše zdraví.
Kolik přesně potřebujete konzumovat vitamínů a minerálů pro optimální zdraví? Jaké zdroje potravin obsahují to nejlepší? Vše se dočtete v článku.

Obsah článku:
- Víte že?
- Základy vitamínů
- Jak si vede ovoce a zelenina?
Na internetu si dokážete najít mnoho matoucích článku o tom, jakou roli hrají vitamíny a minerály v našem těle.
V dnešní době bylo zjištěno více jak čtyřicet živin, včetně vitamínů a minerálů které jsou opravdu nezbytné pro naše zdraví.
Vitamíny a minerály jsou velmi klíčové pro náš každodenní proces, který se odehrává v našem těle. Nepracují sami, ale spolu s dalšími živinami, aby každý tělesný proces “probíhal normálně”. Pomáhá například produkovat tuky, sacharidy, bílkovin a energii.
Pokud dokážete zvýšit příjem konkrétního vitamínu, kterého máte nedostatek, můžete tím výrazně snížit zdravotní problémy nebo předejít poruše tělesných funkcí.
Nejlepší a nejkvalitnější obsah vitamínů a minerálu naleznete především v kvalitních potravinách a zelenině přímo ze zahrádky. Zakoupíte-li si ovoce a zeleninu z obchodu, je mnoho vitamínu ztraceno díky přepravě, nadměrného vzduchu a dalších mnoho věci.
Víte že?
Vitamíny jsou komplexní látky, které regulují procesy v těle. Často působí jako koenzymy, spolupracují s enzymy, proteiny, které způsobují reakce ve vašem těle které probíhají.
Minerály jsou součástí mnoha buněk včetně kostí, zubů a nehtů. Jsou také součástí enzymů které pomáhají spouštět enzymové reakce ve vašem těle.
Ve srovnání se sacharidy, bílkovinami a tuky vaše tělo potřebuje nezbytně vitamíny a minerály v menším množství a těm se říká mikroživiny. Měli by jste vědět že vitamíny a minerály nedodávají energii přímo vaše tělu, ale regulují mnoho procesů, které produkují energii.
Základy vitamínu
Vitamíny se rozdělují do dvou skupin: rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Toto rozdělení je velmi důležité, kvůli pochopení toho, jak v těle fungují.
Rozpustné vitamíny ( vitamíny Bcomplex a vitamín C) se rozpouští ve vodě. Jsou přenášeny v našem krevním oběhu, z velké části vitamíny rozpustné ve vodě se v našem těle neukládají ve velkém a významném množství.
Mezi tím naše tělo používá to, co potřebuje a poté vylučuje vše prostřednictvím moči.
Kolik jich vlastně potřebujeme? Dost ale také ne hodně. Například užívání vysokých dávek vitamínů C z doplňků stravy může znamenat větší zátěž pro naše ledviny, které mohou mít za následek ledvinové kameny nebo také průjem. Stejně tak vitamín B6 nebo kyselina pantothenová mohou být ve velkém množství pro nás a naše zdraví škodlivé.
Rozpustné vitamíny v tucích (vitamíny A, D, E, K) se rozpouštějí v tucích. Tyto vitamíny které jsou přenášeny do našeho krevního oběhu, jsou připojeny k látkám v našme těle které jsou vyrobeny z lipidů nebo tuků.
Vaše tělo dokáže ukládat vitamíny rozpustné v tucích, to znamená že nadměrné užívání množství vitamínů rozpustné v tucích by mohlo mít škodlivé následky. Například vitamín E a K může mít špatné příznaky.

Jak si vede ovoce a zelenina?
Ovoce a zelenina patří k nejlepší zdrojům vitamínů a minerálů pro naše tělo. Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem karotenoidů (vitamín A), vitamíu C a draslíku.
Konzumace ovoce a zeleniny není nikdy dost, denně by jsme měli konzumovat více jak 2 a půl “šálku” zeleniny i ovoce, pokud sníte více jak 2 000 kalorií denně. Záleží však na energetické spotřebě.
Nevybírejte jen určitý typ zeleniny, konzumujte všechny druhy zeleniny. Také luštěniny, škrobovou zeleninu a další..
Zaměřte se také hlavně na ovoce. Jezte čerstvé ovoce, zmrzlé, sušené a nebo konzervované.
Pokud si vybíráte potraviny ke konzumaci, věnujte chvilku etiketě na obalu, a přečtěte si co všechno zakoupený produkt obsahuje.
V hlavním případě by jste se měli zaměřit na 4 důležité vitaminy: Vitamíny A a C, vápník a železo. Pokud budete konzumovat dostatek těchto vitamínu a minerálů, dokážete předejít běžným zdravotním problémům.
Například vitamín A se nachází převedším v živočišném zdroji potravin. Pochází například z jater, vajec, rybího tuku a nebo mléka.
Tipy na čtení: