Zelený čaj je vyrobený z čerstvých nebo sušených listů Camellia sinensis. Tento čaj je známý již po celé generace, a to díky svým pozitivním účinkům pro lidské zdraví a obsahu antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko vzniku mnoha zdravotních onemocnění. Zelený čaj má mnoho výhod pro lidské zdraví, včetně významných protizánětlivých vlastností. Jak má účinky zelený čaj v kombinaci s citronem?
Co je zelený čaj
Na světě existuje mnoho druhů čajů, ale jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších je zelený čaj.
Zelený čaj se získává z listů Camellia sinensis, stejné rostliny ze které je získáván také bílý i černý čaj.
Listy rostliny zeleného čaje jsou nejdříve připravovány tepelnou úpravou, aby se zabránilo oxidaci, a to poté způsobí, že budou mít charakteristickou zelenou barvu.
Na rozdíl o černého čaje, se zelený čaj téměř neoxiduje. Z toho důvodu jsou zachovány skoro všechny účinné látky.
Pěstuje se především v Číně, Japonsku a Indii.
Na chuť zeleného čaje má vliv také délka louhování a použitá voda. Pokud se čaj louhuje jen krátce, působí povzbudivě. Na druhou stranu, pokud se zelený čaj louhuje dlouho, má uklidňující účinky (vše však závisí na druhu zeleného čaje).
Vůně zeleného čaje se dá popsat jako jemně květinová nebo voňavá. U některých odrůd zeleného čaje může být i výraznější a lepší chuť. Díky různým metodám zpracování je v zelených čajích bohaté spektrum chuti.
Čím dříve je zelený čaj sklizen, tím jemnější je obvykle chuť.
Velkou roli v chuti čaje hraje také čerstvost zpracovaných lístků. Chuťové spektrum zelených čajů sahá od jemných květinových čajů se sladkými tony až po nakyslé hořké příchutě.
Kde koupit kvalitní zelený čaj?
Pokud hledáte místo, kde koupit kvalitní zelený čaj, tak vám určitě doporučíme internetový obchod ManuTea.cz!
Tento obchod patří k jedničkám na trhu.
Zelený čaj v kombinaci s citronem: jaké má účinky?
Zelený čaj spolu v kombinaci s citronem je spojen s dlouhým seznamem potenciálních zdravotních výhod.
Navíc čaji dodá lahodnou chuť a jednoduchou přípravu.
Než se ale pustíme do sepsání výhod, proč pít zelený čaj společně s citronem, pojďme si říci, proč to vlastně zkusit.
Zelený čas s citronem poskytuje silnou podporu imunity především v boji proti nemocem a prodlužuje také kvalitu života. Obsažené antioxidanty v čaji, které jsou přítomny v čajových lístcích mohou pomoci přispět k prevenci rakoviny a kardiovaskulárních problémů.
Hlavní důvody, proč pít zelený čaj společně s citronem:
- Antioxidanty: zelený čaj a citron obsahuje vysoké množství antioxidantů, které mohou pomoci zabránit oxidačnímu poškození buněk. Antioxidanty chrání před chronickým onemocněním, jako jsou například srdeční choroby, rakovina nebo i obezita.
- Pití zeleného čaje podporuje hubnutí: pití zeleného čaje s citronem může být skvělým doplňkem pro někoho, kdo se snaží zhubnout. Studie prokázaly, že může pomoci snížit tělesnou hmotnost i tělesný tuk.
- Prevence cukrovky: studie prokázaly, že pití zelného čaje může pomoci udržet zdravou hladinu cukru v krvi a díky tomu chránit před různými onemocněními, které souvisejí s cukrovkou.
- Zlepší zdraví srdce: zelený čaj společně s citronem může mít pozitivní vliv na srdce.
- Podporuje zdraví mozku: pití zelného čaje s citronem může nabídnout několik potenciálních přínosů pro zdraví mozku.
- Posiluje imunitu: citrony jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a mají skvělé antioxidační vlastnosti. V našem těle hraje vitamín C zásadní roli v tom, že chrání před záněty a posiluje funkci imunitních buněk.
- Předchází tvorbě ledvinovým kamenům: ledvinové kameny jsou tvrdé minerální usazeniny, které se často tvoří v ledvinách a mohou způsobit velké nepříjemnosti.
- Pomáhá chránit před rakovinou: zelený čaj má vlastnost v boji proti rakovině. Sloučeniny obsažené v citronovém extraktu mohou pomoci zabránit růstu a šíření rakovinných buněk.
Jak správně připravit zelený čaj?
Aby zelený čaj chutnal tak jak má, je třeba při jeho přípravě zvážit několik bodů.
Věděli jste, že vařící voda „poškozuje chuťové zážitky?
Tipy na správnou přípravu zeleného čaje:
- Záleží na vodě
- Záleží na množství čaje
- Záleží na teplotě vody
- Záleží na době louhování
- Záleží i na konvici
Chcete zhubnout a nedaří se vám? Vyzkoušejte proteinovou dietu!
Historie zeleného čaje
Nefermentovaný zelený čaj se v Číně pije více než 4000 let. Odtud se později dostal do Japonska a nyní se vyrábí i v jiných částí světa.
Na začátku se čerstvé čajové lístky jednoduše vložili do šálku a zalily horkou vodou. Zelený čaj si tímto způsobem můžete vychutnat i dnes.
Pěstování zeleného čaje sahá až do dynastie Han (206-220), kde se využíval k léčebným účelům. Až za časné dynastie Tang v Číně (600-900) se pro potěšení popíjel také zelený čaj. V té době byl nabízen ve formě lisovaných cihel, aby byla jeho přeprava snadná.
Během dynastie Tang napsal Lu Yu klíčovou knihu nazvanou Klasický čaj neboli Cha Jing. Pečlivě v něm popisuje umění pití zeleného čaj. Tato kniha je považována za jednu z nejdůležitější své doby, a pokrývá všechny aspekty tohoto tématu, včetně metod pěstování zeleného čaje.
Zhruba ve stejnou dobu také vznikl formální čajový obřad.
Odrůdy zeleného čaje
Jaké odrůdy zeleného čaje na světě existují? Zelený čaj nabízí velmi širokou škálu odrůd a chutí. Od jemných a elegantních květinových tonů až po silné vůně.
Níže vám uvedeme seznam nejoblíbenějších odrůd:
- Čínský zelený čaj
- Japonský zelený čaj
- Ochucený zelený čaj
- Oolon čaj
- Čaj Sencha
- Matcha
Vedlejší účinky zeleného čaje
Konzumace zeleného čaje může kromě mnoha pozitivních účinků způsobit také celou řadu negativních účinků, které jsou způsobeny především alkaloidy a tzv. tříslovinami, které jsou v čaji obsažené.
Typické příznaky je:
- Nervozita
- Podrážděnost
- Mírné závratě
- Problémy s usínáním
- Nutkání močení
- Bolesti žaludku
- Zhoršení příznaků stávajících onemocnění
Věděli jste že…
- Zelený čaj se vyrábí z neoxidovaných čajových lístků?
- Věděli jste, že existuje více jak 1000 různých druhů zeleného čaje?
- Nejkvalitnější zelené čaje jsou vyráběny z čerstvých čajových lístků
- Zelený čaj má širokou škálu chuti, od nakyslých před ovocné až po svěží vůně.
- Zelený čaj obsahuje velkou dávku kofeinu.
- Zelený čaj se nesmí vařit příliš horký, protože jeho chuť může rychle zhořknout.
- Vysoce kvalitní zelené čaje jsou ideální pro objevování nových lahodných vůní.
- Asi třetinu sypaných čajů u nás tvoří zelený čaj.
- Z vědeckého hlediska je zelený čaj pravděpodobně jedním z nejvíce studovaných čajů a nápojů.
Tipy na čtení:
Důvěryhodné zdroje:
[1] 10 Evidence-Based Benefits of Green Tea – Healthline
[2] Green tea: Health benefits, side effects, and research
[3] 10 Potential Health Benefits of Green Tea Backed by Science
[4] Green Tea: Benefits, Side Effects, and Preparations
[5] Health Benefits of Green Tea – Nutrition