Naučte se správně vařit špenát pomocí tří různých metod: dušení, restování a blanšírování. Tato super potravina je nejen nabitá zdravotními benefity, ale navíc se dá lehce a hravě uvařit. Jak dlouho vařit špenát? K čemu se hodí?
Jak vařit špenát?
Špenát je všestranná přísada a je známá po celém světě. Na jednu stranu je konzumován především díky jeho všestrannému použití v mnoha receptech ale i také díky jeho obsahu vitamínů, minerálů a další důležitých látek po vaše tělo.
Příprava špenátu je velmi jednouchá a zvládne to každý během několika minut.
Za zmínku stojí to, že špenát obsahuje hodně vody, která se při jeho přípravě na pánvi nebo v hrnci rychle uvolňuje, a to zapříčiní jeho drastické snížení jeho objemu… Takže se nemusíte divit, když vysypete celý pytel špenátu na pánev a za chvilku z něj nic nezbyde. 😀
Obecně se říká, že nejlepší způsob, jak vařit listový špenát je na pánvi nebo v hrnci.
Na trhu se můžete setkat s několika druhy špenátu. Nejběžnější je však baby špenát, který se obvykle konzumuje syrový, ale také se dobře vaří. Listy baby špenátu lze podávat syrové ve smoothie nebo salátech.
Kromě čerstvých listů si můžete zakoupit i mražený špenát. Obvykle je jemně nasekaný a zmražený na malé „kostičky“.
Já například špenát jím i několikrát do týdne, a to především díky jeho chuti i nutričním složkám, jelikož tato super potravina je plná vitamínů a antioxidantů, které mají skvělé zdravotní přínosy pro vaše tělo. Navíc obsahuje skvělý zdroj železa a má protizánětlivé vlastnosti.
Jak můžete vařit špenát?
Listy baby špenátu před použitím musíte rychle opláchnout. Pokud je špenát starší, bude potřebovat důkladnější omytí ve studené vodě a možná budete muset odtrhnout dřevnaté stonky
Jak dlouho vařit listový špenát?
- Na pánvi: 3-4 minuty
- V páře: 7 minut
- Blanšírování: 2 minuty
- Smažení: 15-20 sekund
Jakými způsoby můžete připravit špenát?
- Vaření v páře
- Blanšírování
- Dušení
- Restování
Jak dlouho se doporučuje vařit špenát? Záleží na postupu. Ve většině případů se však doporučuje vařit špenát 2-5 minut.
Je dobré mít na paměti, že špenát obsahuje vodu, takže při jeho zpracování ztratí ve velkém jeho objem.
Blanšírování špenátu
Hrnec s vodou přiveďte k varu a špenát do něj ponořte po dobu asi 1 minuty.
Vyndejte blanšírovaný špenát a ihned ponořte do hrnce se studenou vodou.
Tento recept patří k osvědčeným a doporučeným metodám. Díky této přípravě je špenát dokonale propečený, škodlivé bakterie jsou odstraněny a špenát díky této přípravě neztrácí své živiny.
Špenát můžete scedit a uložit do lednice a vydrží vám až 5-7 dní.
Dušený špenát
Uvařit dušený špenát vám zabere méně než 2 minuty. Ve srovnání s blanšírováním vyžaduje minimální množství vody k vytvoření páry.
Díky dušení dokáže špenát zachovat jasně zelenou barvu při jeho vaření.
V hrnci nebo na pánvi nechte rozehřát olej nebo máslo.
Poté vysypte špenát, přiklopte pokličkou a poduste, aby změkl. K tomu vám stačí 1-2 minuty.
Restování špenátu
V pánvi na mírném středním ohni rozehřejte olej. Olej si můžete dochutit například česnekem nebo kořením dle vlastního výběru.
Po hrsti začněte přidávat očištěný, syrový špenát. Jakmile zvadne, přidejte další hrsti špenátu.
Poté duste, dokud špenát nezvadne.
Nutriční informace
Špenát se skládá z 91 procent vody, a proto je velmi nízkokalorický. Ve 100 g špenátu je pouze 3,6 g sacharidů, a proto se tato potravina hodí k hubnutí.
Velká část sacharidů ve špenátu se skládá z nerozpustné vlákniny.
Věděli jste, že špenát velmi zdravý? Obsahuje totiž cenné vitamíny a minerály, které jsou důležité pro vaše tělo:
- Vitamín A: špenát obsahuje karotenoidy, které tělo dokáže přeměnit na vitamín A.
- Vitamín C: podporuje imunitní funkce a zlepšuje zdraví pokožky.
- Vitamín K1: vitamín K1 je důležitý pro srážení krve. Pouze jeden list špenátu pokryje polovinu denní potřeby tohoto vitamínu.
- Železo: špenát obsahuje asi 3,5 miligramů minerálů na 100g. Železo je důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu, které transportuje kyslík do buněk.
- Vápník: vápník je důležitý pro zdravé kosti. Minerál navíc podporuje funkci svalů, nervové soustavy a srdce. Ve 100 gramech syrového špenátu je asi 99 miligramů minerálu.
- Kyselina listová: kyselina listová je známá také pod názvem folát nebo vitamín B9. Podporuje optimální funkci buněk a růst tkání. Dostatek kyseliny listové by měly přijít zejména těhotné a kojící ženy.
Rostlinné látky
Kromě řady vitamínů a minerálních látek obsahuje špenát také cenné rostlinné látky, mezi které patří:
- Lutein: Karotenoid může snížit riziko onemocnění očí souvisejících s věkem.
- Kaempferol: Fytochemikálie údajně snižují riziko některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
- Dusičnany: Špenát obsahuje dusičnany, které mohou podporovat zdraví srdce.
- Quercitin: Tento rostlinný pigment má protizánětlivý a imunitu posilující účinek. Dokáže také snížit riziko některých druhů rakoviny.
Jaké má zdravotní účinky?
- Snižuje oxidační stres
- Vysoký obsah antioxidantů
- Podporuje zdraví očí
- Prevence rakoviny
- Reguluje krevní tlak