MagazínRecenze

Nedostatek vitamínu E – příznaky, léčba a účinky

Vitamín E je vitamín, který je rozpustný v tucích a hraje v našem těle velmi důležité roli, především tu antioxidační. Pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a můžeme ho přijímat pouze ve stravě. Nedostatek vitamínu E je velmi vzácný. Co vše může jeho nedostatek způsobit?

Nedostatek vitamínu E

Jakou má roli vitamín E?

Vitamín E je vitamín, který je rozpustný v tucích a hraje zásadní roli při ochraně membrán všech buněk v těle. Má velmi silnou antioxidační sílu protože pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu, volným radikálům a také chrání buňky před stárnutím. Tento vitamín se nachází ve velké míře hlavně v potravinách které jsou bohaté na tuky.

Pomáhá snížit riziko některých druhů rakovin, včetně tlustého střeva, prsou a nebo prostaty. V některých případe, suplementace doplňků stravy ve formě vitamínu E pomáhá snížit riziko šedého zákalu u starších lidí a také pomáhá jako prevence proti kardiovaskulárnímu onemocnění. Nedostatek vitamínu E se především objevu u předčasně narozených dětí.

Vitamín E je antioxidant, který může pomoci předcházet určitým typům rakoviny tím, že zpomaluje nebo zastavuje poškození buněk způsobené volnými radikály.

Kromě toho se zdá, že má některé další potenciální výhody pro lidi, kteří mají rakovinu nebo pro osoby s vysokým rizikem vzniku rakoviny (především kuřáci), protože jim může pomoci žít „déle“, jakmile je u člověka diagnostikována rakovina.

I když se to nezdá, tak mnoho lidí užívá denní dávku vitamínu E prostřednictvím doplňků stravy nebo multivitaminů, protože studie naznačují, že vyšší dávky mohou pomoci předcházet určitým onemocněním, jako jsou srdeční choroby nebo Alzheimerova choroba. 

Nedostatek vitamínu E

Nedostatek vitamínu E je velmi vzácný. Ve většině případů je nedostatek spojován s onemocnění, které způsobuje poruchy vstřebávání tuků jako je pankreatitida, celiakie nebo cystická fibróza. Nedostatek může také způsobit genetická onemocnění nebo chronická onemocnění střev. Pokud vás lékař pošle na vyšetření krevního testu, aby zjistil jeho nedostatek, doporučí vám doplněk stravy s vitamínem E. Lékaři však nedoporučují samo od sebe začít s konzumaci tohoto vitamínu, protože to může vést k nerovnováze s ostatními antioxidanty v lidském těle.

Co může nedostatek vitamínu E způsobit?

  • Ztráta svalové síly
  • Problémy s chůzi
  • Potíže s fyzickými aktivitami
  • Menstruační potíže
  • Zvýšený výskyt infekce
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Problémy se zrakem
  • Zvýšení antioxidačního stresu
  • Nevolnost

Naše doporučení…

Hledáte kvalitní doplněk stravy, který obsahuje vitamín E? 

Doporučujeme vám Vitamín E od výrobce Swanson! 

V jedné dávce obsahuje až 400 UI.

Příznaky nedostatku vitamínu E

Deficit vitamínu E je diagnostikován na základě individuálního rizikového profilu, stravovacích návyků a laboratorních testů. V případě nedostatku vitamínu E je zhruba méně než 5 miligramů na litr krve.

Může však trvat roky, než nedostatek vitamínu E skutečně začne způsobovat příznaky. Mezi příznaky nedostatku vitamínu E patří:

  • Oslabená imunita
  • Poruchy krevního oběhu
  • Třes
  • Svalová slabost
  • Snížená citlivost
  • Mentální retardace
  • Onemocnění sítnice

Nedostatek vitamínu E se léčí především vitamínovými doplňky stravy. Dávkování závisí na závažnosti příznaků, příčině nedostatku a další rizikových faktorech. 

Jak nejrychleji zhubnout? Vyzkoušejte jednu z diet

Vitamín E je skvělý antioxidant

Tento vitamín je antioxidant, který pomáhá chránit vaše buňky před poškozením. Existuje však mnoho typů vitamínu E. 

  • Alfa-tokoferol: jedná se o formu vitamínu E, která se nejvíce vyskytuje v potravinách a doplňcích stravy. 
  • Alfa-tokotrienol: můžete ho získat prostřednictvím potravinových zdrojů nebo užíváním doplňků stravy, vyrobených z rostlinné formy.
  • Gama-tokotrienol: jedná se o nejúčinnější formu vitamínu E, ale na rozdíl od ostatních druhů vitamínu E to není zase lehké jej najít.

Pojďme si říct více, o těchto druhů vitamínu E…

Alfa-tokoferol

Jedná se o jedinou formu vitamínu E, která může být v těle uložena. Je to také nejběžnější forma v jídle a v našem těle. 

Alfa-tokoferol je jednou ze skupiny osmi příbuzných sloučenin nazývaných tokoferoly.

Vitamín E existuje v osmi různých formách: čtyři tokoferoly a čtyři tokotrienoly → všechny jsou antioxidanty, ale mají různé výhody a mohou mít i různé účinky pro vaše zdraví.

Gama-tokoferol

Gama-tokoferol je druh vitamínu E. Je to nejúčinnější forma vitamínu a bylo také prokázáno, že pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění. 

Nachází se v ořechách, semenech, celých zrnech a oleji z pšeničných klíčků.

Delta-tokoferol

Pro člověka je nejaktivnější formou vitamínu E. Může být uložen v těle, na rozdíl od alfa a gama-tokoferolů.

Alfa.tokomonoenol 

Je forma vitamínu E a nachází se v oleji z pšeničných klíčků, oleji z rýžových klíčků a dalších rostlinných olejích.  Bylo prokázáno, že má silné antioxidační účinky, což znamená, že pomáhá předcházet poškození buněk způsobené volnými radikály.

Kromě svých antioxidačních vlastností bylo prokázáno, že alfa-tokomonoenol pomáhá předcházet srdečním onemocněním a některých druhům rakoviny, jako je například rakovina prostaty.

Vitamín E v potravinách

Vitamín E můžeme najít v mnoha potravinách, které běžně konzumujeme. Můžeme ho najít především v ořechách, semenech, rostlinných olejů a také v listové zelené zelenině.

Tento vitamín je obsažen především v tučných potravinách:

  • Rostlinné oleje: olej z pšeničných klíčků a slunečnicový olej
  • Ořechy: arašídy, vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy
  • Semena: slunečnicová semena
  • Zelená zelenina: brokolice a špenát 
  • Vaječný žloutek
  • Máslo
  • Arašídy pražené na oleji
  • Vybrané cereálie

Ovoce a zelenina je druhým hlavním zdrojem tohoto vitamínu. Jejich hladina není vysoká. ale nutriční hodnoty obsahují 12 až 20 % příjmu z potravy.

Můžete také zakoupit vitamín E ve formě doplňků stravy. Je vhodný především pro sportovce, kuřáky, osoby které trpí na chronické záněty a nebo lidé s autoimunitním onemocněním. Před zakoupením doplňků stravy vám doporučujeme se poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Vitamín E v potravinách: kde se nachází?

Diagnóza nedostatku vitamínu E

Jak se dá zjistit nedostatek vitamínu E? P5edevším pomocí:

  • Vyšetření
  • Krevní testy

Diagnóza je založena na příznacích, situacích a na vyšetření.

Pokud si myslíte, že vaše tělo trpí na nedostatek vitamínu E, zajeďte za svým ošetřujícím lékařem, který vám udělá krevní testy a zjistí, jak na to doopravdy jste. 

Nedostatek vitamínu E v těhotenství

Lékaři doporučují těhotným a kojícím ženám přijímat denně alespoň 13 mg vitamínu E. To je o něco více, než doporučená denní dávka pro dospělého jedince. 

Pokud však patří mezi lidi, kteří pravidelně konzumují potraviny, které jsou bohaté na vitamín E (rostlinný olej atd..), se ve většině případů nemusí bát jeho nedostatku.

Rizikové skupiny

Výrazné příznaky nedostatku vitamínu E se u zdravých dospělých jedinců objevuje velmi zřídka. Přesto existují rizikové skupiny, u kterých je potřeba vitamínu E zvýšená. 

  • Těhotné ženy: vitamín E je důležitý během těhotenství a při kojení
  • Děti: novorozenci patří do rizikové skupiny
  • Senioři a lidé ve stresu: Starší lidé a lidé kteří trpí na stres, častokrát jedí nevyváženou stravu → to může mít za následek nedostatek vitamínu E.
  • Sportovci a atleti: sportovci mají obecně zvýšenou potřebu všech živin a životně důležitých látek.

Léčba a prevence nedostatku vitamínu E

Nedostatek vitamínu E se léčí v závislostech na jejím vzniku a příčině. Pokud byl nedostatek způsoben nemocí, léčí se příčina například léky. Pokud je příčinou podvýživa nebo jiná příčina, doporučuje se změnit jídelníček a stravu.

Předávkování vitamínem E

Předávkováním vitamínem E je velmi vzácné a je způsobeno neobvykle vysokým množstvím doplňků stravy nebo dlouhodobým užíváním doplňků vitamínu E. Je proto vhodné dodržovat doporučené denní dávkování na příbalovém letáku. Nežádoucím vedlejším účinkem vysokých dávek vitamínu E mohou být poruchy srážlivosti krve. 

Na závěr…

Existuje mnoho různých typů vitamínu E, které jsme si zde v článku zmínili. Tyto formy vitamínu E mají různé zdravotní přínosy.

Denní množství vitamínu E můžete získat z potravin, jako jsou ořechy a semena, stejně jako obohacené cereálie a mléčné výrobky, jako jsou vejce.

Důvěryhodné zdroje:

[1] msdmanuals.com: Vitamin E Deficiency

[2] medicalnewstoday.com: Vitamin E Deficiency

[3] healthline.com: What are the symptoms of low vitamin E?

Nedostatek vitamínu E

Publikováno 31.5.2022

Kategorie: hubnutí, výživa, recenze

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.