Články

Nejlepší nízkokalorické potraviny

0
(0)

Každý z nás určitě zná kalorická jídla, například dezerty které obsahují velké množství cukru, tučná jídla jako jsou hranolky a alkoholické nápoje/potraviny také jsou velmi kalorické pro naše tělo. Abyste zhubli, měli byste se těmto potravinám vyhýbat a jíst převážně nízkokalorické potraviny. Ale jaké jsou nejlepší nízkokalorické potraviny? A jaké jsou nejlepší potraviny s nízkým obsahem sacharidů?

povolené nízko sacharidové potraviny

Pokud chcete shazovat přebytečná kila, musíte začít kupovat a jíst dietní potraviny. A které to jsou?

Proč často slýcháme, že potraviny které obsahují cukr po nichž se tloustne? Jednou z odpovědí na tuto otázkou je, že vše hlavně závisí na množství.

V mnoha produktech je velké množství cukru, protože cukr je stejně jako tuk bezkonkurenční „zvýrazňovač“ chuti. Bílkoviny jsou naopak chuťové neutrálnější nebo dokonce nevýrazné, takže se nepoužívají k tomu, aby byl pokrm „chutnější“.

Nízkokalorické potraviny

Za předpokladu, že vysoce kalorické potraviny jsou bohaté na živiny, můžeme říci že nízkokalorické potraviny neobsahují žádné velké množství živin, ale jsou složeny převážně z vody, bez kalorií a vlákniny kterou nelze „lehce“ strávit.

Jaké jsou nejlepší nízkokalorická jídla?

Potravinykalorie

Konjac těstoviny

7 kalorií

Čerstvé houby

11 kalorií

Okurka

12 kalorií

Ledový salát

13 kalorií

Rebarbora

14 kalorií

Čínské zelí

    16 kalorií

Bílý chřest

    17 kalorií

Rajče a fenykl

    18 kalorií

Nejlepší nízkokalorická zelenina

ZeleninaKalorie

Okurka

12 kalorií

  

Ledový salát

13 kalorií

Ředkvička

16 kalorií

Čínské zelí

16 kalorií

Bílý chřest

17 kalorií

Radiccio

17 kalorií

Červená ředkvička

17 kalorií

Rajče

18 kalorií

Fenykl

18 kalorií

Zelený chřest

18 kalorií

  

Cuketa

19 kalorií

Čekanka

20 kalorií

Lilek

20 kalorií

Brokolice

21 kalorií

Celer

21 kalorií

Mangold

21 kalorií

23 kalorií

Zelený pepř

23 kalorií

Nejlepší zelenina na hubnutíKalorie

Bílé zelí

25 kalorií

Celer

27 kalorií

  

Kedlubna

28 kalorií

Zelí

28 kalorií

Cibule

28 kalorií

Květák

28 kalorií

Pórek

29 kalorií

Jeruzalémský artyčok

31 kalorií

Kadeřávek

32 kalorií

Růžičková kapusta

36 kalorií

Žlutý pepř

37 kalorií

Mrkev

39 kalorií

Pálivá paprička

40 kalorií

Jarní cibulka

42 kalorií

Artyčoky

43 kalorií

Červená paprika

43 kalorií

Zelené zelí

45 kalorií

Nízkokalorické ovoce

Kromě zeleniny patří mezi nízkokalorické potraviny také ovoce. Pokud však budete sledovat seznam ovoce obsahující méně než 50 kcal na 100 g, všimnete si, že kromě rebarbory žádné ovoce nemůže konkurovat nízkokalorické zelenině.

Nízkokalorické ovoce jako je například meloun nebo limetka obsahuje dvakrát více kalorií než okurka nebo ledový salát. 

Většina ovoce je obecně sladší než zelenina, takže obsahuje více cukru a více živin. Ve srovnání s obilovinami nebo mléčnými výrobky je ovoce samozřejmě mnohem méně kalorické. 

Pokud chcete přijmout nízkokalorickou dietu, budete muset výrazně omezit konzumaci výše uvedeného ovoce a dát přednost lesním plodům nebo exotickému ovoci jako je papája, pomelo nebo grapefruit. 

Nejlepší nízkokalorické ovoce

OvoceKalorie

Rebarbora

14 kalorií

Meloun Gallia

26 kalorií

Limetka

30 kalorií

Jahoda

32 kalorií

Rybíz

33 kalorií

Brusinka

35 kalorií

Papája

36 kalorií

Vodní meloun

39 kalorií

Citrón

39 kalorií

Borůvka

42 kalorií

Broskev

42 kalorií

Ostružina

43 kalorií

OvoceKalorie
  

Malina

43 kalorií

Nektarinka

44 kalorií

Angrešt

44 kalorií

zelený meloun

44 kalorií

Švestka

45 kalorií

Grapefruit

45 kalorií

Pomelo

45 kalorií

Opuncie

46 kalorií

Brusinky

46 kalorií

  

Meruňka

48 kalorií

Syté nízkokalorické potraviny

Za pocit plnosti jsou zodpovědné dva hlavní faktory. 1) Když je váš žaludek plný, a když tělo potřebuje více času na rozklad a asimilaci živin z potravy. Jinými slovy, počet kalorií toho, co sníme, nehraje žádnou roli v pocitu sytosti.

Vlašské ořechy obsahují hodně bílkovin, ale především hodně tuků, což zvyšuje jejich energetickou hodnotu. Přesto vás ani hrstka ořechů pořádně nezasytí. Množství cukru je mnohem nižší než v čokoládě, což je výhoda, ale žaludek se také nenaplní.

Které potraviny mají tyto vlastnosti a lze je považovat za nízkokalorické syté potraviny?

Ryby, maso a tofu

Ryby a maso obsahují hodně bílkovin, což je ideální pro pocit sytosti. Na rozdíl od sacharidů a tuků nejsou bílkoviny samy o sobě zdrojem energie pro tělo, ale také surovinou, kterou lze přeměnit na energii. Proces, který sám o sobě vyžaduje energii a proto spaluje kalorie. Maso a ryby mají navíc vysoký obsah vody, díky čemuž jsou v žaludku objemné.

Pokud je o 200g porci libového masa nebo ryby, jsou všechny kritéria splněna. 200 g hovězího steaku poskytuje přibližně 20 g tuku, 40 g bílkovin a 330 kalorií.

Krůtí prsa jsou také nízkokalorická. 200 g krůtích prsou obsahuje 45 g bílkovin a pouze 5 g tuku, tedy pouhých 220 kalorií.

Pro vegetariány a vegany je nejlepší začít konzumovat tofu! Protože 200g tofu obsahuje asi 32 g bílkovin, 3 g vlákniny na 20 g tuku a obsahuje 75 % vody.

 

Ovoce, zelenina a luštěniny

Obecně platí, že ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Oba jsou často nejen nízkokalorické, ale také dokáže rychle zasytit. Například zelí patří k potravinám, které obsahují nízký obsah kalorií a dokáže hodně zasytit.

Nejznámější přílohou která vás dokáže zasytit je brambora. 200g syrových brambor má 150 kalorií, což není příliš mnoho, ale mají velký sytící účinek.

Mléčné výrobky

Nízkotučné mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem nízkokalorických bílkovin. Je vhodný pro lidi, kteří chtějí zhubnout, ale i pro kulturisty a sportovce obecně.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 0 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 0

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response

Pin It on Pinterest

Share This