Články

Hnědá rýže

5
(1)

Rýže patří k nejvíce konzumovaných potravin po celém světě, ale lidé by měli spíše konzumovat hnědou rýži, oproti té bíle. Protože většina všech živin je obsažena v „hnědé“ slupce avšak u bíle rýže se při zpracování mnoho živin ztratí.

Na světě můžeme najít více jak 7000 druhů rýže několika tvarů, velikostí a barev.

Ve skutečnosti většina značek která prodává bílou rýži je postříkaná vitamíny B1 a B3 a železem, a tím se snaží nahradit to co bylo při zpracování zničeno.

Hnědá rýže je bohatá na vitamíny kterými jsou: draslík, selen, hořčík, fosfor, zinek, železo, mangan, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B6, kyselinu listovou, vitamín E a vitamín K.

Mnoho vitamínů a vlastností při zpracování rýže zmizí když je odstraněna její slupka.

Hnědá rýže je také prokázána jako antioxidant, který bojuje proti nemocem a zpomaluje stárnutí. Má spousty vlákniny která pomáhá spalovat tuky, protože trávení rýže trvá mnohem déle a metabolismus spotřebuje mnohem více energie pro zpracování.

Olej v hnědé rýži pomáhá kontrolovat cholesterol, což udržuje naše srdce zdravé a ve správném pochodu.

Navíc je rýže vynikajícím zdrojem manganu a selenu, esenciálních minerálů které udržuje naše tělo zdravé.

Hlavní rozdíl mezi bílou a hnědou rýží

Hnědá rýže je především celozrnná, to znamená že obsahuje vlákninu, výživné klíčky a živiny bohaté na sacharidy.

Naopak bílá rýže, odstranila klíčky a otruby kvůli odstranění slupky.

Slupka patří o nejvýživnější část zrna, bílé rýží zbývá jen zlomek základních živin.

Dlouhozrnná vs krátkozrnná rýže

Dlouhozrnná rýže má nejméně škrobu. Středně dlouhá rýže obsahuje střední množství škrobu. Krátkozrnná rýže která se nejvíce používá na sushi a různá jídla, je lepkavá a při „stlačení“ drží při sobě. Říká se tomu také sladká nebo lepkavá rýže, přestože neobsahuje žádný cukr, ani lepek.

Hnědá rýže se vaří dvakrát déle než bílá rýže (okolo 45 minut, na rozdíl od bílé rýže která se vaří asi 20 minut). Navíc obsahuje mnohem více Arsenu než bílá rýže což při dlouhodobé konzumace může nést pro některé z vás zdravotní riziko.

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 1

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response

Pin It on Pinterest

Share This