Šípek byl objeven v roce 1819 anglickým námořníkem a průzkumníkem. Jeho název je odvozen z řeckého kunorodon a latinského rosa canina. Používá se především díky léčivým účinkům. Zastoupení také najde v kuchyni nebo kosmetických přípravcích. Označuje se červenou barvou.
Jeho léčebné využití sahá až k Hippokratovi, který používal jeho kořeny k léčení psího kousnutí (zde vznikl název Rosa Canina).
V 17. století se plody šípku používaly k úlevě od průjmu. Ve starověkém Řecku se jeho růže používala k léčbě nachlazení a bolestí v krku.
Tato rostlina je bohatá na vitamín C a byla velmi užitečná během druhé světové války (byl používán na forně k oživení svých vojáků).
Výhody
Šípek je trnitá růže, která může dosáhnout výšky až 3 metrů. Její hlavní účinky můžeme najít především v lékařství a nebo kuchyni.
Bobule šípku jsou považovány za vynikající potravinu pro přežití, dříve jí jedli domorodí Američané.
Od římských dob se ve formě nálevu okvětní lístky šípků používají k dochucení pečiva.
Zatímco některé národy konzumovaly okvětní lístky květin, jiné si z nich připravovaly odvar ve formě piva.
Pokud jde o Eskymáky na Aljašce, dělali z něj jakýsi pudink nebo dokonce přidali šípkové bobule do různých pokrmů.
Víte že v Arménii je šípková šťáva velmi ceněná? Naopak ve Švédsku se obvykle podává dezert se smetanou, mlékem nebo vanilkovou zmrzlinou.
Jaké vitamíny obsahuje šípek? Především vitamín B, vitamín PP, provitamín A a minerální sůl.
Šípek, který se navíc používá jako tonikum a posiluje imunitní obranu, má léčivé vlastnosti o kterých je známo, že bojuje proti astenii.
V Čínské medicíně se bobule různých odrůd používají k léčbě chronického průjmu a poruch močení.
Ve formě nálevu se lístky šípkových květů používají k úlevě od bolesti hlavy.
Šípek v kosmetice
Divoká růže (šípek) se používá po staletí v medicíně a je dnes nezbytná v řadách bio kosmetických produktů.
Tato rostlina velmi bohatá na vitamín C dále obsahuje flanovoidy, kyselinu jablečnou a citronovou ale také karotenoidy.
Šípek podporuje regeneraci kožních buněk a také opravuje poškozenou tkáň.
Zlepšuje vzhled poporodních nedokonalostí, jizev či akné, ekzémů, spálenin od slunce nebo popálenin.
100% přírodní olej s obsahem šípku je prospěšný i pro ošetření poškozených vlasů.
Šípek: dávkování, tipy a rady
Nejlepší doba na sklizeň šípků je od června do září.
Dnes nemá šípek při dodržení doporučených dávek žádné známé toxické účinky.
V kuchyni se šípek používá ve formě džemů, čerstvých kaší, dochucovadel nebo bylinkových čajů. Pro zachování svých vlastností můžete šípek sušit a nebo skladovat v mrazáku.
V lékařství pomáhá v boji proti únavě a nachlazení.