DalšíMagazínZdraví

Čím nahradit špaldovou mouku?

Pokud hledáte alternativu ke špaldové mouce, můžete si vybrat ze široké škály jiných typů mouky. Od klasické mouky až po mouku z jiných obilovin. Každý typ mouky má různé vlastnosti, díky kterým mohou být vaše kulinářské experimenty velmi přínosné. V našem článku vám prozradíme, čím nahradit špaldovou mouku a jaké jsou nejlepší alternativy.

Čím nahradit špaldovou mouku?
1

Co je špalda?

Špalda patří k jedním z nejstarších obilnin na světě. Původně pochází z Íránu a také z některých koutů Evropy.

Patřila k jedním z prvních druhů pšenice, která se kdy používala k výrobě chleba.

Má krásnou ořechovou chuť. V poslední době si získala velkou oblibu díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.

Je velmi oblíbená především díky její snadné stravitelnosti a nízkému obsahu lepku. Špalda se obecně prodává jakou mouka a používá se například v těstovinách, chlebu nebo sušenkách.

2

Špalda je užitečná pro trávení

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je vláknina „kritická“ a užitečná pro ty, kteří chtějí pomoci se zpomalením trávení, vstřebávání a také ke snížení hladiny cukru v krvi.

Vysoký příjem vlákniny má také pozitivní vliv na snížení rizika obezity, srdečních chorob a cukrovky 2 typu.

BrainMarket: recenze a zkušenosti

Kde koupit kvalitní špaldovou mouku?

Pokud hledáte kvalitní obchod s potravinami a doplňky stravy, doporučujeme vám navštívit BrainMarket.

Navíc zde mají kvalitní špaldovou mouku, za skvělé ceny!

Hledáte inspiraci bydlení? Vyzkoušejte → Anabel.cz

3

Čím nahradit špaldovou mouku?

Špaldová mouka je známá již po staletí a vyrábí se ze specifického druhu pšenice.

Tato mouka má vysoký obsah bílkovin a má také velké množství vlákniny. Dá lze použít v receptu místo pšeničné mouky a dobře se s ní peče.

Jaké jsou nejlepší náhražky špaldové mouky, pokud vám v kuchyni schází?

1) Pšeničná mouka

Pšeničná mouka je druh mouky, která se vyrábí z pšeničných zrn. Patří k běžným složkám mnoha receptů a lze z ní vyrobit chléb, těstoviny nebo i další pečivo.

Tato mouka má vysoký obsah lepku, který těstu dodává tu „pravou“ pružnost. Takže je skvělým pomocníkem pro pečení chleba a dalších výrobků na bázi těsta.

Hlavní rozdíl mezi pšeničnou moukou a špaldovou moukou je ten, že druhá má vyšší obsah bílkovin než ta první. Špalda také obsahuje mnohem více vlákniny než pšeničná mouka, zatímco obsahuje méně lepku, tak výzkumy naznačují mnohem vyšší obsah lepku ve špaldové mouce než v běžné pšeničné mouce.

2) Mouka z jednozrnky

Možná někteří z vás tento pojem ještě neslyšeli ale tato mouka se vyrábí z jiné odrůdy pšenice než běžná mouka, která se používá pro většinu receptů na pečení.

Jelikož má jemnější chuť a strukturu než obyčejná běžná mouka, tak není vždy dokonalou náhradou.

Z tohoto důvodu je mouka z jednozrnky skvělou volbou pro recepty, které vyžadují lehčí strukturu, jako jsou palačinky nebo vafle.

Mouka jednozrnka je skvělou náhradou špaldové mouky, zejména pokud si chcete upéct svůj oblíbený chléb.

3) Kokosová mouka

Kokosová mouka je druh mouky, která se vyrábí ze sušeného kokosového masa (bílý vnitřek kokosu) a má vysoký obsah vlákniny a bílkovin.

Lze jím nahradit špaldovou mouku ve většině receptů, nicméně je ideální zejména na pečení, protože pomáhá vytvořit lehkou a nadýchanou texturu.

Ketomix: recenze, zkušenosti a slevový kod

4) Ječná mouka

Ječná mouka je starodávná technika přípravy jídla, která sahá až do civilizace v údolí Indus.

V dnešní době se používá v mnoha různých typech chlebů, jako je například chléb pita. Lze jí můžete nalézt také jako hlavní přísadu pro přípravu ječné polévky nebo jiných druhů chleba.

5) Rýžová mouka

Mouka z bílé rýže nebo i z hnědé rýže se často používá jako přísada místo pšenice nebo jiných typů škrobů.

Rýžová mouka se dá sehnat v místním obchodě s potravinami a má všestranné využití.

Jedná se o typickou alternativu špaldové mouky a protože zabraňuje separaci kapaliny, často se používá jako zahušťovadlo v chlazených nebo mražených receptech.

Ve skutečnosti se jedná o obilnou mouku, která je vyrobena z mleté rýže a používá se jako zahušťovadlo do omáček a někdy i jako bezlepková alternativa k pšeničné mouce.

6) Kamutová mouka

Kamutová mouka je druh pšeničné mouky, která se vyrábí z kamutového zrna.

Má vyšší obsah bílkovin a minerálů než jiné druhy pšeničné mouky a také má ořechovou příchuť.

Tento druh mouky se dá lze použít ve většině receptů místo jiných druhů mouky.  

7) Mouka z ovesných otrub

Mouka z ovesných otrub je celozrnná mouka s vysokým obsahem vlákniny, která se vyrábí z ovesných otrub.

Je to skvělá alternativa ke špaldové mouce, protože má podobný obsah bílkovin a vlákniny s jemnou chutí.

Koupit se dá ve většině obchodů se zdravou výživou.

4

Je špaldová mouka bezlepková?

Špaldová mouka obsahuje lepek, takže není vhodná pro osoby s celiakií.

Může však být skvělou alternativou pro lidi, kteří nemají až zas tak silnou intoleranci k lepku.

5

Jaké jsou výhody špaldové mouky?

Špalda obecně má mnohem širší spektrum živin než ostatní pšenice.

Obsahuje větší podíl bílkovin, vlákniny, manganu, niacinu, thiaminu, mědi a vitamínu B2.

Vysoký obsah vlákniny ve špaldě pomáhá snižovat hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) nebo toho „špatného“ cholesterolu.

6

Kdy jí použít?

Špaldová mouka může být použita pro vše, co souvisí s pečením nebo vařením a často se také používá jako alternativa pro „univerzální mouku“ nebo i celozrnnou mouku.

Špaldová mouka je ideální pro pečení chleba, sušenek, muffinů a vaflí.

Allstar CBD konopný olej: recenze a zkušenosti
7

Závěr

Špaldová mouka je všestranná mouka, kterou každý potřebuje ve své domácnosti.

Nabízí nesčetné množství vysoce výživného obsahu, jako je vláknina, bílkoviny, vápník, selen a vitamíny, která vaše tělo potřebuje.

Navíc je ideální pro všechny druhy pečiva, jako je chléb, muffiny nebo i sušenky.

TIP na čtení:

Důvěryhodné zdroje:

[1] Spelt Flour :: Bob’s Red Mill Natural Foods

[2] Spelt Flour Is Like All-Purpose Flour But With One Huge

[3] What is spelled flour? How do you use it? – Quora

[4] Spelt – Wikipedia

Budeš dostávat obsahové novinky ze světa fitness a zdravé stravy.

Pro přihlášení k odběru vyplň následující údaje

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Nenechte si ujít naše články!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.