Bez ohledu na to jaký máte styl stravování, naučíme vás několik základních technik plánování vaší stravy, aby jsme mohli zajistit rozmanitost vašeho zdravotního stylu. V tomto článku vás naučíme jak plánovat a vybírat především zdravá jídla, která dokážete připravit doma a nebo naopak jíst v restauraci.
Také vás naučíme jak zajistit efektivní nakupování potravin.
Obsah článku:
Jak správně jíst?
Klíčem ke zdravému stravování by jsme si měli položit otázku aby jsme si byli vědomi co jíme a jak často jíme. Pro většinu z nás to znamená konzumovat snídani, oběd, svačinu a večeři. Měli by jsme si ale uvědomit jak často tyto jídla jíme a co konzumujeme.
Zkuste si být přesvědčeni, že všechny vaše jídla jsou bohatá na “barevnost” potravin. Tím myslíme (ovoce, zelenina a obiloviny..) Protože rostlinná jídla májí vždy mnohem menší obsah tuku a kalorií než jídla která obsahují sacharidy.
Na druhou stranu maso a mléčné potraviny obsahují mnoho živin, mohou také mít velký obsah tuku. Pokud vám můžeme poradit, vyvarujte se masům s vysokým obsahem tuku a snažte se konzumovat maso s nízkým obsahem tuku a také se zaměřte na nízkotučné mléčné výrobky. Pamatujte že sladkosti jsou na špici ledovce, to ale neznamená že by jste si je nemohli dovolit…. můžete ale jenom příležitostně.
Proč jíst snídani?
Každý den by jste měli začít svůj den snídani! Jak se říká, snídaně je základem každého dne.. A proč?
Lidé kteří snídají, mají vždycky mnohem více energie a dokážou regulovat svojí chuť k jídlu po zbytek celého dne, než lidé kteří nesnídají.
Pokud patříte mezi typ lidí kteří nesnídají a nebo naopak nedokáží po ránu do sebe cokoliv dostat, zkusíme vám poradit jak se naučit snídat.
Snídaně je především základ zdravé výživy. Mezi první volbou a tou nejlepší jsou obiloviny. Jednoduché celozrnné obiloviny bez přidaného cukru a tuku jsou to nejlepší co si můžete po ránu dopřát. Snídaně která obsahuje na talíři BIO potraviny, celozrnný chléb, nízkotučné mléko a sklenici pomerančového džusu jsou skvělým startem do nového dne.
Díky obsahu živin v této snídani do sebe dokážete dostat vitamín B, vlákninu, železo, vápník, vitamín C a to vše za jeden den.
Pokud vám můžeme doporučit vyzkoušejte ke snídani 2 celozrnné rohlíky s arašídovým máslem a banánem, přidejte sklenici nízkotučného mléka a hned už jste na 400 kaloriích. Navíc tato snídaně zahrnuje nízký obsah cholesterolu a je výborným zdrojem železa, vlákniny, vitamínu A a vitamínu C.
Možná jste ti, kteří dávají přednost vajíčkům ke snídani. Měli by jste omezit vajíčka na 3 až 4 týdně, kvůli žloutku který obsahuje více cholesterolu než 2/3 denní dávky. Na druhou stranu vajíčka obsahují mnoho živin.
Pokud chcete zhubnout a nevíte si rady jakou snídani zkusit, vyzkoušejte Ketomix produkty.
Co si vybrat k obědu?
Oběd je nejčastější a nejhlavnější jídlo z celého dne. Oběd většinou konzumujete doma, a nebo si skočíte do restaurace či bufetu. Pokud chcete mít dobrý oběd na talíři, měl by obsahovat potraviny s nízkým obsahem tuků a vysokým obsahem co nejvíce živin. Díky tomu vám dokáže oběd rozdělit příjem kalorií a živin takřka po celý den.
Pokud si přinesete oběd z domů, dokáže vám ušetřit peníze a navíc dokážete jíst to co opravdu chcete a z jakých potravin si oběd vyberete.
Jestli si chcete být jisti co opravdu jíte, připravte si jídlo doma a začleňte do vašeho jídelníčku od každé potraviny něco (říkáme tomu barevnost všech potravin). Navíc dokážete regulovat objem porcí a jíst co vám chutná.
Tip na čtení: