Šafrán je považován za nejdražší koření na světě. Malé, tmavé červené šafránové nitě se získávají z krokusu šafránového, který kvete na podzim. Španělé a Arabové šafrán pěstují již několik tisíciletí.
Tato bylina hraje důležitou roli v ajurvédské a tradiční čínské medicíně. Protože v jídle je velmi oblíbená nejen chuť a nádherná barva šafránu, ale také jeho pozitivní účinky, jako je uklidňující účinek. Šafrán se dnes používá po celém světě jako osvědčené koření, lék, vůně a také jako barvivo.
Rostlina šafránu je šafránový krokus Crocus sativus – čeleď kosatcovitých. Květ šafránu má fialový květ s dlouhými červenooranžovými pestíky, které dávají vzniknout koření šafránu.
Věděli jste, že šafrán si můžete vypěstovat sami? Chcete-li to provést, vysaďte v červenci cibulky šafránu na zahradu nebo do květináče. Květiny jsou na podzim nejen krásně zbarvené, ale také se z nich dá extrahovat šafránové koření.
Proč je šafrán tak drahý?
Šafrán je jedním z nejdražších koření na světě. Cena šafránu se pohybuje ve stovkách až tisících korun. Tato vysoká cena je způsobena tím, že sklizeň šafránu je velmi drahá. Protože jeden kilogram je třeba ručně sklidit v časných ranních hodinách až 200 000 květů. Na aromatické koření se používají pouze tři malé pestíky z květu. Krokusy navíc kvetou pouze 2 měsíce v roce.
Odkud pochází a kde se pěstuje?
Šafrán se pěstuje v zemích, jako je Írán, Řecko, Kašmír a nebo i Švýcarsko. Nejkvalitnějším šafránem se říká, že je španělský šafrán. Čím čistější je šafrán, tím je jeho cena dražší.
Jak chutná šafrán?
Chuť šafránu je hořko-aromatická a lehce kořenitá. Jeho jemná vůně poskytuje velmi zvláštní aroma ve sladkých i slaných pokrmech.
Jak zdravý je šafrán?
O šafránu se říká, že má mnoho léčivých účinků, například prý působí proti bolesti. Díky obsaženým karotenoidům a éterickým olejům prý šafrán pomáhá i při zažívacích potížích nebo i dýchacích potížích. Šafrán má také pozitivní vliv na váš mozek. Říká se, že zlepšuje paměť a někdy se používá i k léčbě deprese.
Kolik šafránu můžete sníst? Příliš mnoho šafránu může způsobit vedlejší účinky. Od 5 gramů se mohou objevit závratě, nevolnost a krvácení z nosu. Šafrán by se neměl užívat v tak vysokých dávkách, zvláště v těhotenství, protože to může vést k potratům. Od dávky nad 10 gramů může být šafrán jedovatý a v nejhorším případě smrtelný.
OBCHODY KDE ŠAFRÁN MŮŽETE ZAKOUPIT
TIP na čtení: