Zázvor patří k dalším zázrakům naší kuchyně, hnedka po česneku. A to díky jeho všestrannosti a popularitě jak v kuchyni tak v medicíně. Zázvor je lék který se používá už po staletí a používá se také v kombinaci s jinými látkami díky jeho léčivým účinkům. Zázvor je velmi uznávaný jako léčivá bylina. Pomůže vám proti křečím, nevolnosti, ranní nevolnosti, proti chřipce a nachlazení.
Také patří k jedním z nejstarších léčivých bylin. Bylina totiž pochází z Asie a díky tomu není divu, že staří léčitelé a bylinkáři zázvor používali po tisíce let.
Zázvor je oddenek patřící do stejné čeledi jako například kurkuma. Navíc je zázvor díky léčivým účinkům považován ve světě za skutečnou “superpotravinu“. Má skvělé antioxidační účinky a obsahuje mnoho výjimečných živin. Velkou popularitu najdete také v kuchyni.
Již velmi dlouhou dobu se zázvor konzumuje po celém světě kvůli jeho úlevě od různých onemocnění, jako je například revma, nevolnost, nachlazení a bolesti hlavy. Zázvor lze také používat v různých formách jako jsou kapsle, prášek, bylinkové čaje nebo jako sirup.
– Silná antioxidační síla
– Protizánětlivé vlastnosti
– Zmírňuje poruchy trávení
– Podporuje kardiovaskulární zdraví
– Obsahuje nízký počet kalorií
– Nevolnost a zvracení
Zdravý BIO zázvor obsahuje ten nejlepší RAW a BIO zázvorový prášek, který můžeme najít na trhu.
Přibližná cena: 118 Kč
Zázvorový extrakt od BioMedical nabízí ten nejlepší Extrakt ze zázvoru ve formě kapslí.
Přibližná cena: 199 Kč
Výrobce MIXIT začal také nabízet skvělý zázvorový čaj od Dr. Honeybushe, jenž obsahuje zázvor lékařský.
Přibližná cena: 198 Kč
Mletý zázvor je vynikajícím zdrojem manganu pro ženy a dobrým zdrojem pro muže, protože jejich požadavky na tento minerál jsou různé. Mangan pomáhá usnadňovat několik různých metabolických procesů. Podílí se také na prevenci škod způsobených volnými radikály.
Také zázvor je skvělým zdrojem mědi. Jako součást několik enzymů je měď nezbytná pro tvorbu hemoglobinu a kolagenu v těle. Několik enzymů obsahující měď také pomáhá při obraně těla proti volným radikálům.
Jakou hodnotu má „porce“ zázvoru? | ||
Hmotnost / objem | Zázvor syrový (kořen), 100 g | Mletý sušený zázvor, 100 g |
Kalorie | 32.9 | 335 |
Protein | 1,1 g | 8,98 g |
Sacharidy | 3,4 g | 58,3 g |
Lipidy | 1,1 g | 4,24 g |
2,7 g | 14,1 g |
Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání buňky v těle před poškozením způsobeny volnými radikály. Poslední jmenované jsou velmi reaktivní molekuly, o kterých se předpokládá že se podílejí na rozvoji kardiovaskulárních onemocnění některých druhů rakoviny a dalších onemocnění související se stárnutím. V zázvoru bylo objeveno asi 40 antioxidačních sloučenin. Některé z nich jsou údajně odolné vůči teplu a mohly by se dokonce uvolnit během vaření.
Mletý zázvor je na třetím místě z hlediska obsahu antioxidantů mezi více než 1000 potravin. Čerstvý zázvor má také silnou antioxidační aktivitu ve srovnání s jinou zeleninou a kořením které se konzumuje v Asii.
Zázvor společně s kurkumou, mátou, koriandrem, brokolicí a růžičkovou kapustou řadí mezi 14 nejlepších čerstvých potravin s nejsilnějšími antioxidačními účinky.
Při konzumaci zázvoru může za štiplavou chuť látky “gerol”. Jejich protizánětlivé a antioxidační vlastnosti jsou dobře známy po celém světě.
Zázvor je již od středověku ceněn jako bylina, které pomáhá při podpoře trávení. Zázvor může zklidnit nadměrné žaludeční problémy. Obsahuje také enzym, který napomáhá v trávení bílkovin.
Zázvor může pomoci snížit migrénové bolesti hlavy.
Protizánětlivé vlastnosti zázvoru jsou známy již velmi dlouho dobu. Například konzumace zázvoru mají slibné výsledky při snižování bolesti související s artritidou.
Zázvor působí protizánětlivě díky svým antioxidačním vlastnostem. Nadbytek volných radikálů může způsobit zánět v těle.
Obvykle zánět zmizí, jakmile se ho vaše tělo pokusí “opravit”.
Záněty jsou někdy velkým problémem. Protože mohou vést k onemocněním, jako je například infarkt nebo chronické bolesti jako je artritida.
Zázvor je oddenek původem z Indie a patří do čeledi Zingiberaceaer, stejně jako jeho “sestřenice” kurkuma. V čerstvém stavu se jeví jako světle zbarvený kořen který je obklopen tenkou, suchou a hnědou slupkou. Například ve Francii se vyskytuje ve stáncích mezi zářím – únorem a je velmi populární pro svojí pikantní chuť.
Čeleď: Zingiberaceaer
Původ: Indie
Sezona: Září až Únor
Barva: Světle hněda
Chuť: Pikantní
Zázvor má několik forem odrůd:
Mletý zázvor: jedná se o sušený/mletý kořen zázvoru. Snadno je dostupný v obchodech.
Čerstvý zázvor: můžete se setkat s mladým zázvorem a zralým zázvorem.
Sušený zázvor
Nakládaný zázvor
Konzervovaný zázvor
Kandovaný zázvor
Zázvor můžeme najít především v Indické, Asijské a orientální kuchyni. Ve Francii je stále populárnější a dnes je součástí každodenní stravy. Je velmi oblíbený pro jeho zdravotní benefity, ale také pro jeho kořeněnou a výraznou chuť.
Zázvor můžeme najít především v Indické, Asijské a orientální kuchyni. Ve Francii je stále populárnější a dnes je součástí každodenní stravy. Je velmi oblíbený pro jeho zdravotní benefity, ale také pro jeho kořeněnou a výraznou chuť.
Chuť čerstvého zázvoru je jemně nasládlá a pepřová se štiplavým a kořenitým aroma. Čerstvý zázvor, podobně jako česnek vařením změkne a při spálení zhořkne. Mletá forma zázvoru není tak silně ochucená ale má teplý říz. Mletý zázvor se často používá v dezertech a není snadné je vyměnit čerstvý zázvor.
V normálních dávkách může zázvor způsobit pálení žáhy a problémy se žaludkem.
Ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by si měly promluvit se svým doktorem, než začnou jakékoliv bylinné léky užívat.
Zázvor má všestranné použití i v kuchyni. Jaké jsou naše tipy?
– Zázvor můžete přidat do čaje. (nakrájením pár kousků)
– Přidání jemně nasekaného čerstvého zázvoru nebo zázvoru v prášku do jídla
– Přimíchání zázvoru do smoothie
Proč je zázvor zdravý?
Zázvor především pomáhá při chřipce a nachlazení. Dále také má protizánětlivé účinky, podporuje kardiovaskulární zdraví a obsahuje skoro nulový počet kalorií. Zdravý je především díky jeho protizánětlivým účinkům a obsahu antioxidantů.
Na co se používá zázvor?
Zázvor má široké uplatnění nejenom v léčbě, ale také jeho zastoupení můžete najít v kuchyni. Jednoduše řečeno zázvor se používá jak pro léčbu tak na vaření.