Není sice nejoblíbenější, ale jeho role je zásadní pro správné fungování nervového systému a v boji proti stárnutí. V tomto článku si řekneme to nejdůležitější o Vitamínu E.
Vitamín E je také známý jako tokoferol a potraviny který tento vitamín obsahují jsou například: rostlinné oleje, ovoce, ořechy nebo i avokádo.
Existují ale i další potraviny, jako například luštěniny nebo listová zelenina která obsahuje velkou dávku tohoto vitamínu který je nezbytný pro dokonalé fungování našeho těla.
Vitamín E zahrnuje celou řadu skupin různých chemických sloučenin, které se nazývají tokoferoly. Vitamín E patří k vitamínům které jsou rozpustné v tucích. Princip spočívá v tom že vitamíny které se nerozpouštějí ve vodě, potřebují tuk aby ho naše tělo mohlo vstřebávat tenkým střevem do jater. Díky tomu se obohacuje alfa-tokoferol z vitamínu E.
Vitamín E je tepelně odolný, ale je citlivý na světlo i kyslík. Můžete ho najít v rostlinných a živočišných produktech například v rostlinných olejích a nebo semenech. Vitamín E si dokážou pouze sami vyrobit rostliny.
Vitamín má v těle několik důležitých úkolů. Působí jako antioxidant, „chytá“ volné radikály. Jedná se o agresivní molekuly kyslíku, které se mohou v těle objevit při kouření, vystavení UV záření nebo konzumaci alkoholu. Vitamín E navíc funguje protizánětlivě a podporuje imunitní systém. Některé studie ukazují, že konzumace vitamínu E pomůže zlepšit pohyblivost kloubů a kloubních onemocnění, kvůli tomu že vitamín má protizánětlivé účinky.
Vitamín E je nejhlavnějším antioxidantem rozpustných v tucích. Je výborný pro podporu kardiovaskulárního systému.
Přibližná cena: 199 Kč
Viridian Vitamin E je výborným doplňkem stravy který pomáhá proti stárnutí. Příznivý poměr/ceny.
Přibližná cena: 329 Kč
Vitamín E je je velmi důležitý pro udržení zdraví buněk. Produkt nabízí kvalitu GMP a obsahuje d-alfu se smíšenými tokoferoly.
Přibližná cena: 439 Kč
Vitamín E chrání buňky před škodlivým oxidačním stresem, tedy před volnými radikály které poškozují buňky, jenž v těle vznikají konzumací tabáku nebo alkoholu a sportem. Někde také můžete najít, že vitamín působí proti stárnutí pleti. Ale jaké má účinky na vaše tělo? napomáhá hojení pokožky a reguluje vlhkost.
Pro nic, za nic se vitamín E často vyskytuje v doplňcích stravy především v kosmetice díky pozitivnímu vlivu na vší pokožku. Můžete ho najít především v šamponu, v produktech na oči, péče o rty a krému. Říká se také že vyhlazuje krásně pokožku.
Pokud vám vypadávají vlasy a nebo jsou lámavé, doporučujeme vitamín E, protože vám dokáže vaše vlasy posílit a umožní jím růst.
Potraviny obsahující vitamín E můžeme najít v regálech s rostlinnými a živočišnými produkty. Vitamín se například vyskytuje ve slunečnicovém nebo olivovém oleji, z toho důvodu že rostliny si dokážou vitamín E vyrobit samy.
dále ho také můžete najít: oleje z pšeničných klíčků, olej z lískových oříšků, řepkový olej, slunečnicový olej, mandlový olej, burákové máslo, ořechy, jádra, klíčky, slunečnicová semínka, mandle, lískové oříšky, pšeničné klíčky, piniové klíčky, arašídy, sladké brambory, černý rybíz, čerstvé borůvky, červené papriky, avokádo, losos, pstruh, filet, ústřice, drůbež, slepičí vejce, mléčné výrobky atd..
Předávkovat vitamín E se můžete, avšak je to velmi nepravděpodobné (z přírodních zdrojů). Nejčastější předávkování je z doplňků stravy, poté se u vás mohou objevit tyto potíže:
– Průjem
– Svalová slabost
– Únava
Pokud se předávkujete vysoce koncentrovaným vitamínem E, může to být někdy i velmi nebezpečné. Vysoká dávka vitamínu E může mít za vedlejší účinkem například dlouhodobé snížení hormonů štítné žlázy v krvi. Ty jsou zodpovědné za správnou funkci metabolismu a jiných orgánů.
Doporučená dávka vitamínu E je okolo 15mg denně. A i přesto že existují suplementy které se vyrábí jako doplněk stravy pro podporu tohoto vitamínu, můžete však tuto dávkou lehce získat ze základních potravin které si zde představíme.
Je to bezpochyby jedna z hlavních složek, pokud se jedná o vitamín E. A jeho složení obsahuje tohoto vitamínu opravdu hodně, protože obsahuje až 56mg na 100g.
Můžete ho použít jako „syrový“, ale i v potravinách ve kterých chcete aby vynikla jeho chuť.
Skvělým zdrojem jsou také jeho semena. 100gramů obsahuje až 38mg vitamínu E
Mandle jsou skvělým zdrojem vitamínu E, pokud jde o ořechy. Konzumujte je a získáte až 27mg na 100g. Kromě toho jsou skvělým zdrojem omega 6, které pomáhají snižovat špatný cholesterol.
Hrstka mandlí (30g) zajišťuje více jako polovinu dávky vitamínu E, který potřebujete denně.
Tyto lískové oříšky s piniovými oříšky jsou skvělou a výbornou volbou.
Možná vás to překvapí, že se zrovna popcorn objevuje na našem seznamu. Ale pokud jde o kvalitu, je velký rozdíl mezi již připraveným popcornem, a tím který si můžete vybrat doma.
Vaření popcornu je velmi jednoduché, ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte kukuřičná zrna. Pánev přikryjte a když se kukuřice začne otevírat, trochu snižte teplotu dokud se většina neotevře.
Popcorn obsahuje 11mg vitamínu E na 100g.
Avokádo je ovoce které je nejbohatší na tuk, a také na vitamín E. 100g (zhruba polovina avokáda) poskytuje 26mg této živiny.
V kuchyni je velmi univerzální. Dáme vám pár tipu: můžete ho použít jako pomazánku, nebo jako náhradu másla při výrobě koláčů.
Avokádo je dobré zpracovat těsně před konzumací,
Jako dobrý zdroj vitamínu E je třeba vzít v úvahu také chobotnici. Chobotnice a sépie poskytují přibližně 2mg na 100g.
Kromě toho je velmi bohatá na minerály jako jod, fosfor, vápník, sodík, zinek a hořčík.
Jeho podíl vitamínu E je podobný jako u chobotnice 2 mg na 100g.
Kromě vitamínu E obsahuje také vitamín C a vitamín skupiny B.
Působí močopudně: jsou způsobeny bohatým obsahem draslíku a kyselinou které je charakteristická pro tuto potravinu. Je v hodný pro ty kteří mají problémy se zadržováním tekutin.
Chřest můžete připravit jako restovaný nebo jej přidat do salátu, tortilly atd.
Bíle fazole jsou luštěniny, které poskytují nejvíce vitamínu E. Konkrétně ve 100g vařených je více jak 2mg.
Fazole si můžete dát k salátu, masu nebo ve studené kuchyni. Bíle fazole se například velmi dobré hodí k pečeným paprikám a cibuli.
Je jedna z nejvíce konzumovaných ryb. Díky jeho chuti, snadné přípravě a nutričních hodnot!
Kromě toho, že poskytuje 2mg vitamín E na 100g, obsahuje vitamín D (nezbytný pro lepší využití vápníku), skupinu B (které nám pomáhají využívat další živiny) a A (nezbytný pro dobré zdraví sliznic).
Nesmíme zapomenout ani na to, že se v něm hojně vyskytují omega 3 mastné kyseliny. Proto se jeho konzumace doporučuje k péči o zdraví žil a tepen.
Šťavnaté, masité a osvěžující… a bohaté na vitamín E. To je mango, ovoce velmi bohaté na vlákninu, se kterým můžete připravit šťavnaté dezerty ale i předkrmy. Vyzkoušejte ho s rýží a krevetami nebo v tatarce s lososem a avokádem nebo v lososu.
A kolik vitamínu E obsahuje? 100g obsahuje 1,8 mg této živiny.
Pokud jej nakombinujete s jahodami v ovocném salátu, získáte extra dávku tokoferolu. Jahod přidává 2 mg na každých 100g.
Je to zelená listová zelenina která je nebohatší na vitamín E. Konkrétně obsahuje 1,71 mg na 100 gramů.
Špenát je velmi bohatý na železo a vitamín C (který podporuje vstřebávání tohoto minerálu) jej činí velmi vhodnou náhradou železa ztraceného v důsledku této poruchy.
Chcete zhubnout? Je to velmi lehká potravina která obsahuje pouze 22 kcal na 100g. Můžete ho napařit nebo použít jeho nejkřehčí klíčky a přidat je do syrového salátu.
Přestože se kaštany neobjevují celý rok, tak bezesporu je můžeme nejvíce najít na podzim. Obvykle se nejvíce vyskytují na podzim.
Můžete je také zakomponovat jako přísadu do muffinu a koláčů. Jen je musíte před přidáním do těsta dobře rozdrtit.
Obsahují 1,4mg vitamínu E na 100g. Vezměte si je jako svačinku uprostřed dopoledne nebo odpoledne.
Vitamín E se nachází pouze ve žloutku. 100g žloutku obsahuje 3,6 mg této živiny. Na druhou stranu, pokud budete jíst celé vejce získáte 1,2 mg na každých 100g.
Kuře obsahuje nejvíce vitamínu E. Například další z druhů vajec, které běžně konzumujeme je křepelčí, které poskytuje 0,74 mg na 100g.
Přidejte si ho do salátu a získáte vitamín E v zelenině, aby se mnohem lépe vstřebal. Nezapomínejte že tato živina je rozpustná v tucích: potřebuje určité množství tuku (například: vaječný žloutek), aby z ní bylo co nejlépe využito.