Hořčík je široce rozšířen v potravinách, a je také nezbytný pro vaše zdraví, srdce, svaly a kosti. Kterých 10 potravin je nejbohatších na hořčík?
Hořčík je velmi důležitý minerál pro správnou činnost srdce a zdraví vašich kostí.
Můžete ho najít v zelenině, banánech nebo i kakau. Jaké všechny potraviny obsahuje hořčík?
Vlastnosti a výhody hořčíku
Hořčík se podílí na mnoha funkcích a procesech, které ho činí nezbytným pro lidské zdraví. Zde jsou některé vlastnosti a výhody hořčíku:
- Podporuje sportovní výkon
- Působí proti únavě
- Snižuje riziko deprese a poruch nálad
- Snižuje riziko hyperglykémie a diabetu typu 2.
- Snižuje riziko chronického onemocnění
- Působí proti migrénám
Nedostatek hořčíku
Hořčík je široce rozšířen v potravinách, proto je nedostatek hořčíku u člověka poměrně velmi vzácný. V případě patologických stavů nebo zvláštních zdravotních stavů → například nevyvážená strava. Jaké jsou hlavní příznaky nedostatku hořčíku jsou:
- Únava a vyčerpání
- Nedostatek chuti k jídlu
- Nevolnost a zvracení
- Svalové křeče
- Arytmie
Pokud trpíte nedostatkem hořčíku, doporučujeme tento obchod s doplňky stravy.
Jaké jsou potraviny, hlavním zdrojem hořčíku?
Hlavním zdrojem hořčíku jsou potraviny rostlinného původu:
Například mezi ovocem bohatým na hořčík najdeme banán a avokádo. Například ořechy ve skořápce, jsou také velmi bohaté na hořčík, mezi ty patří hlavně mandle.
Denní doporučená dávka hořčíku
Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělého člověka je 240 mg. A to jak pro muže, tak i pro ženy.
10 potravin, které jsou nejbohatší na hořčík
Mezi 10 potravin bohatých na hořčík patří:
- Hořké kakao → kakao má velmi silnou antioxidační aktivitu. Ale je také bohaté na hořčík. Ve 100 g hořkého kakaa je okolo 520 mg hořčíku.
- Avokádo → avokádo je bohaté na živiny a vlastnosti. Nejen že je skvělým zdrojem dobrých tuků ale také vitamínů a minerálů. Ve 100 g avokáda najdeme až 25 mg hořčíku.
- Loupané proso → proso patří k dosud méně obvyklým starověkým obilninám. Je ale také bohaté na jeho vlastnosti a živiny. Ve 100 g loupaného prosa najdeme 160 mg hořčíku.
- Ořechy ve skořápce → jsou bohaté na dobré tuky a vitamíny. Zejména mandle jsou velmi bohaté na hořčík. Ve 100 g mandlí najdeme až 264 mg hořčíku.
- Luštěniny → luštěniny jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a komplexní sacharidy. Poskytují také četné mikroživiny, včetně hořčíku. Například 100 g fazolí obsahuje až 163 mg hořčíku.
- Banán → je známý především tím, že je bohatý na draslík. Ve skutečnosti banán obsahuje velké množství hořčíku. Ve 100 g najdeme 34 mg hořčíku.
- Brokolicové zelí → zelí je skvělý antioxidant. Má skvělé proti rakovinotvorné účinky a je bohaté na živiny. Ve 100 g zelí najdeme až 29 mg hořčíku.
- Špenát → špenát je známý především tím, že je bohatý na železo a poskytuje vysokou dávku hořčíku. Ve 100g najdeme až 60 mg hořčíku.
- Losos → losos patří z mála potravin živočišného původu, který poskytuje dostatečné množství hořčíku. Ve 100 g najdeme až 27 mg hořčíku.
- Krevety → jsou bohaté na draslík a fosfor. Ve 100 g krevet najdeme až 39 mg hořčíku.
Hořčík hraje v těle mnoho zásadních rolí, jako je podpora svalových a nervových funkcí a produkce energie. Nízká hladina hořčíku obvykle nezpůsobí žádné příznaky. Chronicky nízká hladina hořčíku může zvýšit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a cukrovky typu 2.
Hořčík je hojně vyskytující minerál v těle. JE přirozeně přítomen v mnoha potravinách a přidává se také do různých potravinových produktů. Je dostupný jako doplněk stravy a je také přítomný v některých lécích.
Mezi potraviny, které jsou bohaté na hořčík patří: dýňová semínka, mandle, špenát, kešu oříšky, mandle a arašídy.
Mezi běžné příznaky nedostatku hořčíku patří: křeče, únava, svalové křeče, svalová slabost a necitlivost.